Klein miljoen Belgen bezit meerdere woningen
855.000 Belgen bezitten twee of meer residentiële panden, blijkt uit cijfers die De Tijd verzamelde. Van alle Belgische huiseigenaars heeft 17 procent minstens twee eigendommen, ruim 5 procent heeft er drie of meer.
Ruim een op de zes eigenaars van residentieel vastgoed in ons land heeft minstens twee panden in zijn of haar bezit. Van de 4,9 miljoen Belgen die vastgoed bezitten, hebben 854.914 meerdere eigendommen in ons land. Dat blijkt uit unieke gegevens van de federale overheidsdienst Financiën die De Tijd opvroeg. De cijfers bieden voor het eerst een gedetailleerd zicht op het multi-eigenaarschap in België.
Iets minder van een derde van die 855.000 Belgen is eigenaar van drie, vier of vijf panden. Een kleine 8 procent van de multi-eigenaars bezit meer dan vijf panden. 43 Belgen hebben zelfs meer dan 50 eigendommen op hun naam staan. Dat zijn onder meer vakantieverblijven, verhuurappartementen of kleinere studio's. Niet-residentieel vastgoed en bouwgronden zijn niet meegeteld.
Niet vaker, wel meer
Volgens KBC-econoom Johan Van Gompel wijst het multi-eigenaarschap op een toenemende dualiteit en ongelijkheid op de vastgoedmarkt. 'De stap van een naar twee eigendommen wordt niet vaker gezet dan vroeger', zegt hij. 'We zien wel vaker de stap van twee naar drie of meer panden.'
'Wie wil en kan kopen, koopt bij. Of beter, heeft al gekocht. Dat maakt de toegang tot de markt voor een groep veelal jonge gezinnen of alleenstaanden moeilijker en de druk op de prijzen blijft vrij hoog. In zekere zin kun je spreken van marktverstoring.'
Van de 11,5 miljoen inwoners in België heeft ruim de helft geen onroerend goed in eigendom, leren de nieuwe kadastergegevens. Al omvat die groep ook 2,3 miljoen minderjarigen voor wie woningbezit eerder uitzonderlijk is. Kijken we alleen naar de 18-plussers, dan bezit 46,5 procent van de Belgen geen residentieel vastgoed.
Buitenland
Eerder bleek dat zo'n 176.000 Belgen een onroerend goed in het buitenland bezitten. Ongeveer 20.000 van hen mogen zich eigenaar van meerdere woningen of vakantieverblijven noemen. Frankrijk is veruit het populairst, voor Spanje, Italië en Nederland.
Koppels die samen een gezinswoning kochten, worden in de nieuwe cijfers allebei als eigenaar geteld. Naast de volle (mede-)eigenaars is ook wie een recht van opstal of vruchtgebruik geniet in de cijfers opgenomen. De blote eigendom - bijvoorbeeld na een erfenis - volstaat dan weer niet. Ook panden die op naam van een vennootschap staan ingeschreven, vallen buiten de gegevens.
Meest gelezen
- 1 Trumps vreemde tariefberekening straft België extra hard. Ook onbewoonde eilanden slachtoffer
- 2 Trumps cijfer van ‘echte’ invoertarief dat EU heft, kan er niet verder naast zitten
- 3 De Wever over handelsoorlog: 'Welvaartsvernietigende waanzin'
- 4 Europese beurzen kennen slechtste beursdag in drie jaar
- 5 Wall Street: meer dan 3.000 miljard dollar beurswaarde ging in rook op