'Huurprijzen zullen niet dalen'
Economen zien de prijzen van vastgoed dit jaar dalen als gevolg van de coronacrisis, maar dat zal niet het geval zijn voor de huurprijzen, meent Filip Dewaele van de gelijknamige makelaarsgroep.
Dewaele Vastgoedgroep voerde een enquête uit bij 1.350 huizenjagers, verkopers,vastgoedinvesteerders en huurders. Daaruit blijkt onder meer dat een op de drie Vlamingen die voor de coronacrisis van plan was een woning te kopen die plannen uitstelt.
'Dat komt onder meer omdat kandidaat-kopers verwachten dat de vastgoedprijzen zullen dalen', zegt Dewaele. Ze verwachten door even de kat uit de boom te kijken hun droomwoning goedkoper op de kop te kunnen tikken. Daarnaast speelt ook de onzekere financiële situatie een rol in die afwachtende houding, aldus Dewaele. Ruim 1,2 miljoen Belgen zitten momenteel in de tijdelijke werkloosheid, waardoor ze minder verdienen. Ook zijn heel wat ondernemingen gesloten, waardoor zelfstandigen zonder inkomsten zitten.
Kandidaat-kopers die een afwachtende houding aannemen op de vastgoedmarkt blijven natuurlijk langer op de huurmarkt.
Wie een afwachtende houding aanneemt, blijft langer op de huurmarkt, redeneert Dewaele. De vastgoedgroep verwacht bovendien dat de banken strenger worden bij het toekennen van hypothecaire leningen, en kandidaat-kopers met een grotere eigen inbreng op de proppen zullen moeten komen om een lening te krijgen. 'Dat betekent dus langer sparen, en ook langer huren. Ik zie de huurprijzen dan ook zeker niet dalen.'
Uit de enquête blijkt dat een op de vier huurders de huurprijzen zelfs ziet stijgen. Een op de vijf verwacht ook problemen om de huur nog te kunnen betalen.
Rush op huurmarkt
De vastgoedmarkt is zwaar getroffen door de coronalockdown. Plaatsbezoeken zijn niet meer mogelijk, waardoor de sector nagenoeg volledig stilligt. 'Normaal verkopen wij een 50-tal woningen per week, nu zijn er dat nog twee of drie. We kunnen perfect alles digitaal afsluiten. En met een virtuele rondleiding kan een kandidaat-koper zich een beeld van een woning vormen. Maar dat is onvoldoende om een definitieve beslissing te nemen.'
'Intussen ontstaan gigantische wachtlijsten voor verkopen en verhuren', zegt Dewaele. Vooral op de verhuismarkt is de nood hoog. 'Sommige mensen hebben hun woning verkocht en zijn nu dringend op zoek naar een huurwoning omdat ze binnenkort uit hun huis moeten.' Dewaele verwacht de eerste weken na het (gedeeltelijk) opheffen van de lockdown dan ook een rush op de huurmarkt voor mensen die dringend op zoek zijn naar een huurwoning.
Meest gelezen
- 1 Engie waarschuwt: morrelen aan kernuitstap bedreigt verlenging jongste centrales
- 2 Liggen private bankingklanten wakker van voorstel om meerwaardetaks in te voeren?
- 3 Inflatie verhoogt loon van half miljoen bedienden allicht met zo'n 3,6 procent
- 4 De Wever legt nieuwe budgettaire tabel op formatietafel
- 5 Chemiebedrijf BASF Antwerpen lanceert besparingsplan