Advertentie
waw!

Families Balcaen, Thermote en Vlerick stappen in colivinguitbater Coloc Housing

Christophe Vercarre en Karel Versyp zijn de oprichters van Coloc Housing. ©katrijn van giel

De colivingspecialist Coloc Housing tankt 23 miljoen euro bij een groep investeerders, van wie Filip Balcaen, Ann Thermote en Philippe Vlerick de bekendste zijn. Oprichters Christophe Vercarre en Karel Versyp denken dit jaar af te klokken op 650 huurders, verspreid over een 80-tal panden in Brussel, Leuven, Gent en Antwerpen.

Met de ronkende ambitie om de komende jaren niet minder dan 100 herenhuizen te kopen en te renoveren vatten Christophe Vercarre (35) en Karel Versyp (28) een jaar geleden de zoektocht naar investeerders aan. Ze mikten op een kapitaalronde van 50 miljoen euro bij Coloc Housing, dat gespecialiseerd is in gedeeld wonen volgens een all-informule. De huurders huren een privékamer met eigen badkamer, maar ze delen onder meer een keuken, woonkamer en andere gemeenschappelijke delen. Het verhoopte bedrag van 50 miljoen moet dienen als een hefboom om hetzelfde bedrag aan leningen te krijgen.

Profiel Coloc Housing
  • Vlaamse specialist in gedeeld wonen volgens een all-informule.
  • Beschikt over 450 kamers, verspreid over 60 panden in Brussel, Gent, Leuven, Antwerpen en Charleroi.
  • Haalt 23 miljoen euro op bij een groep van tien familiale investeerders, onder wie Philippe Vlerick, Baltisse (Filip Balcaen) en Echlin (Ann Thermote en Bernard De Meester).
  • Omzet (2023): 1 miljoen euro. Verlieslatend.

Vercarre en zijn vennoot Versyp hebben al 23 miljoen euro binnen, aangeleverd door een tiental familiale investeerders. Bekende namen zijn de West-Vlaamse zakenman Philippe Vlerick, Baltisse - het investeringsfonds van de miljardair Filip Balcaen - en Echlin. Dat is het family office van Ann Thermote, een telg van de familie achter de specialist in heftrucks TVH, en haar echtgenoot Bernard De Meester. Alex De Witte, de topman van Balcaens vehikel, investeert in persoonlijke naam mee, net zoals Nicolas Bearelle van de Gentse projectontwikkelaar Revive. Ook Durabrik-moederholding Camino blijft aan boord.

Advertentie

Het gaat om een 'eerste closing'. Het is de bedoeling de overige 27 miljoen nog voor het einde van het jaar op te halen. 'Er lopen nog gesprekken met andere partijen, die later dit jaar tot een vervolg leiden', zegt Vercarre. 'Ik wil ook benadrukken dat de steun van Baltisse niet evident is. Normaal stopt het geen geld in start-ups of scale-ups', vult Versyp aan. 'De investeerders geloven in de missie om leegstaande of verkrottende herenhuizen te vergroenen en een nieuwe toekomst te geven. Ze steken een raket onder Coloc, zodat we volop kunnen groeien als eigenaar-verhuurder.'

Groepsgevoel

De huurders, die zich verplicht domiciliëren, beschikken over een privékamer met een eigen badkamer in een pand met acht à tien bewoners. Volgens Coloc Housing tonen studies aan dat het groepsgevoel bij dat aantal optimaal is. Ze betalen netto zo'n 650 euro, een bedrag dat door de kosten voor gas, elektriciteit, water en internet oploopt tot 750 à 800 euro. 'Maar je krijgt er een uniek kader voor. Binnenkort openen we een pand in Evergem, met twee keukens, een dakterras en een prachtige tuin. Je moet al wreed rijk zijn om daar alleen te kunnen wonen', zegt Versyp.

Binnenkort openen we een pand in Evergem, met twee keukens, een dakterras en een prachtige tuin. Je moet al wreed rijk zijn om daar alleen te kunnen wonen.

Karel Versyp
Co-oprichter Coloc Housing

Voormalig consultant en leerkracht Vercarre stampte Coloc vijf jaar geleden uit de grond, nadat hij gecharmeerd was geraakt door het nieuwe fenomeen van coliving. Samen met zijn echtgenote begon hij kleinschalig: één herenhuis in Brussel. Intussen zijn er 60 gebouwen in Brussel, Gent, Leuven, Antwerpen en Charleroi. Samen goed voor 450 kamers. 'Als we de projecten in de pijplijn meetellen, belanden we op 650 woonoplossingen', zegt Versyp.

Huisjesmelkerij

Met onder meer Cohabs, Colive en Neybor zijn almaar meer aanbieders van coliving actief in ons land. Vooral expats zijn een doelpubliek voor het opkomende woonconcept, dat niet vrij is van kritiek. Niet alle centrumsteden verwelkomen de bedrijven met open armen, vanwege schrik voor huisjesmelkerij. Ze zien bovendien met lede ogen aan hoe gezinswoningen of ruime appartementen opgedeeld worden om coliving mogelijk te maken.

Advertentie

'Wij blijven af van alle woningen met een oppervlakte van minder dan 220 vierkante meter', zeggen Vercarre en Versyp, die naar eigen zeggen nauw overleg voeren met de lokale besturen van de steden waarin ze actief zijn. 'Er zijn meer dan genoeg verouderde herenhuizen die te groot en te duur zijn voor gewone gezinnen. Door die duurzaam te renoveren houden we erfgoed in stand en dragen we bij aan stadsverdichting.'

Tot nu hield Coloc Housing zich bezig met het aanbieden van coliving in panden van externe eigenaars. 'Dat was goedkoper tijdens onze opstart. Maar het neemt meer tijd in beslag omdat je bij renovatiewerken alles moet afstemmen met de eigenaar. Door zelf panden te kopen kunnen we sneller schakelen.' Momenteel lopen vergevorderde gesprekken over de aankoop van zeven extra gebouwen op verschillende locaties. 'We onderzoeken daarnaast de mogelijkheden om bestaande vastgoedportefeuilles op te kopen.'

Vorig jaar klokte de start-up af op een bescheiden omzet van 1 miljoen euro, wel een verdubbeling tegenover 512.000 euro in 2022. Uit de officiële jaarrekeningen over 2022 van Coloc.Io Management en Coloc Real Estate, twee vennootschappen die als gevolg van de kapitaalronde fuseren onder de naam COSY, blijkt een gecumuleerd nettoverlies van 100.000 euro. Daarbij hoort de nuance dat heel wat panden nog in een ontwikkelingsfase waren, waardoor ze geen huurgelden opbrachten.

'Ook in 2023 waren we nog verlieslatend, omdat we veel studie- en renovatiekosten zelf voorgefinancierd hebben. De volgende maanden komen er nog panden en kamers bij. En vanaf volgend jaar willen we echt op dreef raken', klinkt het. De komende vier jaar plant Coloc Housing te groeien tot 1.000 woonoplossingen.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Opmars van Chinese automerken in België valt stil
De verkoop van Chinese auto's in ons land is in de tweede helft van dit jaar gedaald. Ondanks de komst van een aantal nieuwe merken valt de opmars stil.
Gesponsorde inhoud