Twee bezwaren tegen Antwerpse Saeftinghedok
Twee milieuverenigingen stapten naar de Raad van State tegen de uitbreiding van de Antwerpse haven en de bouw van het Saeftinghedok.
Bij de Raad van State zijn twee verzoeken tot vernietiging ingediend tegen het voorkeursbesluit Extra Containercapaciteit Antwerpen (ECA). Dat zijn de plannen van de Vlaamse regering om de containeroverslagcapaciteit in de Antwerpse haven te vergroten. Het gaat om de inbreiding van de bestaande dokken en de aanleg van het Saeftinghedok, een nieuw getijdendok plus terminals ten zuiden van Doel.
Dat schrijft het transportmagazine Flows. Het Vlaamse Departement Mobiliteit en Openbare Werken bevestigt het nieuws.
De bezwaren komen van de vzw Erfgoedgemeenschap Doel & Polder en Polder van het Land van Waas, het polderbestuur dat instaat voor het waterbeleid en ander beheer in het poldergebied van de gemeenten Beveren, Sint-Gillis-Waas en Zwijndrecht.
In afwachting van de uitspraak van de Raad van State wordt gewoon verder gewerkt aan de uitbreidingsplannen en de bouw van het nieuwe containerdok. 'Omdat het gaat om verzoeken tot vernietiging en niet tot opschorting kan het project doorgaan in onze werkgroepen tot de Raad van State uitspraak doet', zegt Filip Boelaert, secretaris-generaal van het Departement Mobiliteit en Openbare werken en voorzitter van het ECA-overleg.
Wanneer de Raad van State over de zaak beslist, is onduidelijk. Tot 2 juni loopt de periode waarin bezwaren ingediend kunnen worden. Die termijn werd verlengd door de coronacrisis.
Boelaert benadrukt dat het departement belang hecht aan transparantie en overleg als er problemen zijn met de huidige plannen. Met de indieners van de verzoeken was nog geen overleg, daarvoor wacht het departement op het aflopen van de termijn.
Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) betreurt dat juridische stappen worden genomen, vooral omdat dankzij de procedure 'complexe projecten' al momenten van consultatie en inspraak passeerden.
'Het is spijtig dat na een uitgebreide procedure waar inspraak centraal staat toch juridische stappen volgen', laat Peeters weten. 'Eerder kwamen er ook al verzoekschriften tot nietigverklaringen van het voorkeursbesluit voor de nieuwe sluis in Zeebrugge. Op termijn moeten we die aanpak evalueren, want die kwam er net om infrastructuurwerken te kunnen versnellen. Gelukkig verhinderen die procedures bij de Raad van State niet dat rond de projecten verder onderzoek wordt verricht.'
Meest gelezen
- 1 Trumps vreemde tariefberekening straft België extra hard. Ook onbewoonde eilanden slachtoffer
- 2 Europese beurzen kennen slechtste beursdag in drie jaar
- 3 Trumps cijfer van ‘echte’ invoertarief dat EU heft, kan er niet verder naast zitten
- 4 De Wever over handelsoorlog: 'Welvaartsvernietigende waanzin'
- 5 Wall Street: meer dan 3.000 miljard dollar beurswaarde ging in rook op