Advertentie

MIVB investeert bijna half miljard in metro

De Brusselse vervoersmaatschapij heeft nieuwe metrostellen besteld bij de Spaanse constructeur CAF en een aangepaste veiligheids- en signalisatieinstallatie bij Ansaldo France.

De Spaanse constructeur CAF heeft een raamovereenkomst gesloten met de Brusselse openbare vervoersmaatschappij MIVB voor een periode van 12 jaar. De MIVB heeft binnen dat kader onmiddellijk 43 metrostellen besteld met bijhorende uitrusting voor een bedrag van 353 miljoen euro. De levering start vanaf 2019. 'De huidige vloot van 66 metrostellen volstaat niet voor de verwachte stijging van de vraag en de geplande uitbreiding van het net naar het noorden', aldus de vervoersmaatschappij in een persbericht. Bovenop deze eerste bestelling, plant de MIVB nog eens 90 bijkomende metrotreinen.

De MIVB bestelde eerder al nieuwe metrostellen bij het Baskische CAF .

Advertentie

Daarnaast heeft de MIVB voor een bedrag van 88 miljoen euro nieuwe veiligheidsinstallaties voor de lijnen 1 en 5 besteld bij Ansaldo STS France. De ingebruikname van de nieuwe signalisatie gaat van start in 2020. Ook hier gaat het maar om een eerste order in het kader van een raamakkoord. Met de nieuwe signalisatie- en veiligheidsuitrustiing wil de MIVB de doorkomstfrequenties van de metro verhogen. Die rijden nu tijdens de spits met een interval van 2'30", die zou dan geleidelijk kunnen verminderd worden tot 90 seconden, wat de capaciteit van de metro gevoelig verhoogt.

Ansaldo STS France is een dochter van het Italiaanse Ansaldo STS, dat zelf voor 51 procent in handen is van het Japanse Hitachi.

Advertentie
Shoppers op Fifth Avenue in New York. De Amerikaanse tarieven maken in de eerste plaats het leven duurder voor gezinnen in de VS, zeggen economen.
Internationaal
analyse
De Trump-tarieven zullen de Amerikaanse gezinnen snel zo'n 2 procent aan koopkracht kosten. 'Maar denk toch maar niet te snel dat de VS hier een economische owngoal maken.'

In het nieuws

Alle artikels meer
Thuisladen is minder populair dan gedacht.
Kwart werknemers laadt elektrische bedrijfswagen amper tot nooit thuis op
Een op de vier werknemers met een elektrische bedrijfswagen gebruikt zijn thuislaadstation amper tot nooit. Dat blijkt uit een analyse van de laadpalenbeheerder MobilityPlus. Bestuurders vrezen de financiële impact van thuisladen op hun energiefactuur.
Gesponsorde inhoud