Advertentie

Iedereen schiet op iedereen in spoorconflict

Vakbondsman Jos Digneffe ligt onder vuur van zowel Groen als NMBS-topman Descheemaecker

In de aanloop naar de nationale spoorstaking van 3 oktober slaan vakbonden, politieke partijen en NMBS-directie elkaar om de oren. NMBS-topman Marc Descheemaecker verwijt de socialistische ACOD enkel zijn eigen positie te willen versterken.

Een aantal uitspraken die Jos Digneffe, nationaal voorzitter van ACOD Spoor, zaterdag in de krant 'De Morgen' deed, deden het nodige stof opwaaien. Volgens de krant bestempelde de vakbbondsman de treinzeizigers als 'lui' en 'egoistisch'. Digneffe ontkende zondag op Radio 1 dat hij dat ooit zou gezegd hebben. 'Dit is dikke zever, een voorbeeld van riooljournalistiek', klonk het. Bij De Morgen blijven ze erbij dat hij die woorden wel degelijk in de mond genomen heeft.

Groen reageerde zaterdag alvast  'verbijsterd' op de uitspraken. 'Deze uitspraken zijn dom en contraproductief. De vakbondsleider gaat zwaar uit de bocht door de treinreizigers frontaal aan te vallen. Hij vergist zich duidelijk van vijand', zegt Kamerlid Stefaan Van Hecke.

Advertentie

'Deze zware uitschuiver van Digneffe werkt ook contraproductief want personeel en reizigers hebben gemeenschappelijke belangen om de NMBS klantvriendelijker, efficiënter, stipter en moderner te maken', klinkt het bij Groen.

'In plaats van de reizigers zwaar te schofferen, zou Digneffe beter proberen om dit belangrijke dossier aan te grijpen om een alliantie te maken met de reizigers om de strijd voor een beter openbaar vervoer samen te voeren. Nu schiet hij in zijn eigen voet en zal het nog moeilijker worden om op begrip te rekenen van de honderdduizenden treinreizigers', zegt Van Hecke.

De eisen van de vakbonden komen de reizigers volgens Groen immers ten goede. Het plan van minister voor Overheidsbedrijven Paul Magnette (PS) kiest voor een tweeledige structuur, maar biedt volgens Groen geen enkele garantie op stiptere treinen, uitgebreider aanbod en kostenefficiëntie.

'Voor Groen is het belangrijk dat er stipte en comfortabele treinen zijn voor de reizigers, en goede werkomstandigheden voor de spoormannen. Dit ontbreekt in het plan van Magnette. Voor hij zijn ministerpost ruilt voor een eventuele burgemeesterssjerp van Charleroi schreef hij snel een theoretisch plan bijeen dat met haken en ogen aaneen hangt: puur haastwerk.'

Eerder zei Marc Descheemaecker, CEO van het vervoerbedrijf NMBS, op Radio 1 dat de ACOD helemaal niet bekommerd is om de reiziger maar enkel denkt aan het beveiligen van zijn eigen machtspositie.

Volgens de topman heeft de structuur van de spoorgroep weinig impact op de dienstverlening aan de klant en de kwaliteit van het treinverkeer. De bonden staken omdat ze weer een geïntegreerde spoorgroep willen, Magnette stelt een tweeledige structuur voor. Vandaag telt de groep drie CEO's voor NMBS Holding, Infrabel en NMBS.

Advertentie

TreinTramBus

Reizigersvereniging TreinTramBus bestempelt de spoorstaking van komende woensdag als voorbarig. 'De onderhandelingen liepen immers nog', klinkt het zaterdag. De vereniging waarschuwt de reizigers er ook voor dat de dienstverlening in de uren voor en na de staking mogelijk niet optimaal zal verlopen. 'De bonden kiezen liever voor een staking dan voor overleg. Een echte schande', zegt TreinTramBus-woordvoerder Jan Vanseveren. 'Wij stellen het stakingsrecht niet in vraag, maar vinden wel dat het pas een laatste redmiddel mag zijn. Het overleg moet eerst alle kansen krijgen'.    

Vanseveren toont zich ook verbaasd over de bewering van de spoorbonden dat ze staken 'om de reizigers te helpen'. 'De treinreizigers worden woensdag alweer het slachtoffer van een politiek conflict waarin ze geen betrokken partij zijn'. Op de stevige sneer van Jos Digneffe, de voorzitter van de socialistische spoorbond, aan het adres van TreinTramBus zaterdag in De Morgen, wenst Vanseveren niet in te gaan. 'Het is zeker niet zo dat wij tegen de vakbonden zijn. Waar dat kan werken we met de bonden samen. Maar wij komen op voor de belangen van de reiziger, en die worden in dit geval geschaad'.

De staking bij het spoor start dinsdag om 22.00 uur en eindigt op woensdag om 22.00 uur. TreinTramBus benadrukt wel dat de ervaring met de vorige treinstakingen is dat de treindienst al enkele uren voor en ook enkele uren na de staking sterk verstoord kan zijn. 'We vragen het spoorwegpersoneel daarom met aandrang om de dienstverlening direct voor en na de staking normaal te laten verlopen'.

 

Advertentie
Shoppers op Fifth Avenue in New York. De Amerikaanse tarieven maken in de eerste plaats het leven duurder voor gezinnen in de VS, zeggen economen.
Internationaal
analyse
De Trump-tarieven zullen de Amerikaanse gezinnen snel zo'n 2 procent aan koopkracht kosten. 'Maar denk toch maar niet te snel dat de VS hier een economische owngoal maken.'

In het nieuws

Alle artikels meer
Thuisladen is minder populair dan gedacht.
Kwart werknemers laadt elektrische bedrijfswagen amper tot nooit thuis op
Een op de vier werknemers met een elektrische bedrijfswagen gebruikt zijn thuislaadstation amper tot nooit. Dat blijkt uit een analyse van de laadpalenbeheerder MobilityPlus. Bestuurders vrezen de financiële impact van thuisladen op hun energiefactuur.
Gesponsorde inhoud