Recordaantal overnachtingen in België via platformen als Airbnb en Booking
Belgische kamers en appartementen die worden verhuurd via platformbedrijven zoals Airbnb trokken vorig jaar meer gasten aan dan ooit. In de topmaand augustus werden dagelijks meer dan 52.000 accommodaties verhuurd.
De opmars van de onlineboekingsplatformen zet zich door in ons land. Vakantieverhuur via de websites Airbnb, Booking.com, Tripadvisor en Expedia bereikte afgelopen zomer een nieuw record, blijkt uit de jongste cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. In de eerste negen maanden van 2024 werden zo ruim 9 miljoen overnachtingen geboekt, een stijging van 10 procent tegenover 2023 en van 30 procent tegenover het precovidjaar 2019.
De cijfers slaan enkel op appartementen en kamers die door particulieren en professionele verhuurders aangeboden worden via een van de vier bovengenoemde platformen. Hotels en campings zijn niet meegeteld.
Buitenlandse toeristen waren de belangrijkste motor achter de Belgische groei, met een toename van bijna 11 procent in geboekte overnachtingen. Belgische gasten waren goed voor minder dan een derde van alle overnachtingen.
Dat het drukker was voor platformverhuurders was zichtbaar gedurende het hele jaar. Met uitzondering van april en juni was het elke maand drukker dan in dezelfde maand van het jaar ervoor. Augustus bleek veruit de populairste maand, met meer dan 1,6 miljoen overnachtingen, wat betekent dat dagelijks gemiddeld 52.200 accommodaties bezet waren.
Beperkte groei, hoog marktaandeel
In Europees perspectief is de Belgische groei echter bescheiden. Alleen in de toeristisch minder populaire landen Hongarije, Liechtenstein en IJsland groeit de verhuur via boekingsplatformen nog trager. Het Europese gemiddelde ligt op 19 procent meer geboekte nachten, bijna het dubbele van België. De toeristische topbestemmingen Frankrijk, Spanje en Italië vertonen een vergelijkbaar groeicijfer.
In uitschieter Malta steeg het aantal geboekte nachten zelfs met 42 procent tegenover 2023. Ook in de Scandinavische landen Noorwegen, Finland, Zweden en Denemarken groeide de populariteit van vakantieverhuur via platformbedrijven sterker dan elders in Europa.
Het verzwakte binnenlandse toerisme in België werd niet gecompenseerd door buitenlandse bezoekers, iets wat in Spanje of Duitsland wel het geval was. Daardoor was de groei kleiner dan elders.
VUB-socioloog Pieter-Paul Verhaeghe, die de impact van platformen als Airbnb onderzoekt, ziet verschillende factoren voor de tragere Belgische groei. 'De platformgiganten toonden een minder sterk herstel na de coronacrisis dan de traditionele hotelsector. Daarnaast kampte België met een verzwakt binnenlands toerisme, dat niet werd gecompenseerd door buitenlandse bezoekers. In landen als Spanje en Duitsland zagen we dat wel. Naar België komen veel zakenreizigers. Vermoedelijk nam hun aantal af naarmate onlinevergaderingen gebruikelijker werden.'
De strengere regelgeving voor platformbedrijven is volgens Verhaeghe niet de boosdoener. 'Die is in ons land niet per se strenger dan in landen als Frankrijk of Nederland. Bovendien blijft het marktaandeel van zulke bedrijven hoog in België, met alleen Kroatië dat een hoger percentage noteert.'
Meest gelezen
- 1 Installateurs digitale meter botsen op 37.000 gesloten deuren
- 2 Vakbonden schreeuwen moord en brand over 'pensioenroof', maar kloppen hun grieven ook?
- 3 Hogere lonen krijgen uitzicht op hoger wettelijk pensioen
- 4 Prijskloof tussen woningen met epc-score A en F stijgt fors
- 5 Autosalon herrijst uit zijn as met vertrouwd kortingenfestival