Advertentie

Vijf bedrijven krijgen tijdelijke 5G-licentie

Een 5G-mast om supersnel internet uit te rollen. ©Bloomberg

De drie operatoren, IT-bedrijf Cegeka en het Oostkampse Entropia Investments krijgen van de telecomregulator de voorlopige toelating om 5G-diensten te ontwikkelen.

De telecomwaakhond BIPT publiceerde dinsdagochtend de resultaten van een marktbevraging over de toekenning van 'voorlopige gebruiksrechten' in de frequentieband tussen 3,6 en 3,8 GhZ. Dat is een deel van het radiospectrum dat voorbehouden is om supersnelle, draadloze 5G-netwerken uit te rollen.

Het gaat om voorlopige rechten omdat de eigenlijke veiling van het 5G-spectrum er maar niet komt wegens politieke onenigheid.

Het gaat om voorlopige rechten omdat de eigenlijke veiling van het 5G-spectrum er maar niet komt wegens politieke onenigheid tussen de gewesten over de verdeling van de opbrengsten, en door de aanslepende federale regeringsvorming.

Advertentie

Vier van de vijf geïnteresseerden - de operatoren Proximus, Orange en Telenet en de Hasselste ICT-groep Cegeka - waren al bekend en krijgen tijdelijke rechten toegekend. Nu blijkt dat ook een vijfde partij een licentie krijgt: Entropia Investments uit Oostkamp bij Brugge. In totaal waren er zes aanvragen, zegt het BIPT. De identiteit van de zesde partij is niet bekendgemaakt.

TIP

Begin uw dag goed geïnformeerd.

Ontvang nu De Tijd Vandaag.

Elke dag via e-mail - Uitschrijven in één klik

Entropia is een bedrijf dat al langer private communicatienetwerken bouwt voor 'kritische operaties' waarbij een bedrijfszekere verbinding cruciaal is. Het West-Vlaamse bedrijf is ook actief in Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Advertentie
Shoppers op Fifth Avenue in New York. De Amerikaanse tarieven maken in de eerste plaats het leven duurder voor gezinnen in de VS, zeggen economen.
Internationaal
analyse
De Trump-tarieven zullen de Amerikaanse gezinnen snel zo'n 2 procent aan koopkracht kosten. 'Maar denk toch maar niet te snel dat de VS hier een economische owngoal maken.'

In het nieuws

Alle artikels meer
Thuisladen is minder populair dan gedacht.
Kwart werknemers laadt elektrische bedrijfswagen amper tot nooit thuis op
Een op de vier werknemers met een elektrische bedrijfswagen gebruikt zijn thuislaadstation amper tot nooit. Dat blijkt uit een analyse van de laadpalenbeheerder MobilityPlus. Bestuurders vrezen de financiële impact van thuisladen op hun energiefactuur.
Gesponsorde inhoud