Verlies aansluitingen bij Telenet houdt aan in derde kwartaal
Telenet heeft in het derde kwartaal evenveel aansluitingen verloren als in de drie maanden daarvoor. De omzet en de brutowinst verbeterden, maar netto dook de telecom- en mediagroep weer in het rood.
Telenet mag dan wel niet meer op de beurs staan en helemaal in handen zijn van de Amerikaanse groep Liberty Global, dat neemt niet weg dat het Mechelse bedrijf nog altijd kwartaalcijfers publiceert. Dat gebeurt steevast samen met het wel genoteerde Liberty Global. De jongste cijfers van Telenet leren dat het telecom- en mediabedrijf in de periode juli-september 52.100 aansluitingen kwijtspeelde.
Het gaat om revenue generating units (RGU's) of diensten, wat niet noodzakelijk overeenkomt met klanten, omdat klanten meerdere diensten kunnen afnemen. Het verlies is exact even groot als in het tweede kwartaal. Maar achterliggend valt op dat de verliezen voor de belangrijke segmenten breedbandinternet en tv lager uitkomen. Telenet wijst er in het persbericht over zijn resultaten op dat die cijfers de laagste zijn sinds respectievelijk begin 2023 en het tweede kwartaal van 2022.
Meer promoties
Maar daar staat tegenover dat de afkalving voor telefonie versnelt, al is er ook voor mobiel bellen een lichtpunt met 800 gewonnen abonnees. Telenet heeft het over 'verbeterde commerciële prestaties ondanks een uitdagende marktomgeving, gekenmerkt door een verhoogde promotieactiviteit'.
CEO John Porter wijst er ook op dat het mobiele merk Base met zijn in juni nationaal gelanceerde vaste internet- en tv-diensten al 10.000 breedbandklanten kon optekenen. Hij maakt zich sterk dat tegen eind dit jaar de volgende mijlpaal van 25.000 aansluitingen haalbaar is. Het uitrollen van glasvezel via de alliantie Wyre met Fluvius wordt volgens Porter 'aanzienlijk opgevoerd'.
Jaardoelstelling
Op financieel vlak bevestigt Telenet zijn jaarprognose van grosso modo een stabiele omzet en een daling van de aangepaste brutobedrijfswinst na leasekosten (ebitdaal) met circa 5 procent. In het derde kwartaal stegen de inkomsten met 0,3 procent tot 714 miljoen euro - geholpen door hogere tarieven - en de ebitdaal kwam 5,5 procent hoger uit op bijna 347 miljoen euro.
Netto was er echter een verlies van 15 miljoen euro, het eerste sinds eind 2023. Dat is een aanzienlijk verschil met de 439 miljoen winst van een jaar eerder, maar toen was er een uitzonderlijk groot eenmalig effect van de start van Wyre. De rode cijfers vallen vooral te verklaren door hoge financiële onkosten. Telenet wijst erop dat die deels louter boekhoudkundig zijn. Met andere woorden: er gaat geen uitstroom van cash mee gepaard.
Het bedrijf rept in het persbericht niet over de plannen om het productiehuis Caviar van de hand te doen. De media-activiteiten lieten wel een sterke omzetstijging optekenen.
Meest gelezen
- 1 ETS2, het woord dat uw gasfactuur honderden euro's duurder kan maken
- 2 Na de versoepelde renovatieplicht: ‘Je kan meer voordeel doen door nu een energieverslindend huis te kopen’
- 3 Mandaat vicegouverneur Steven Vanackere bij Nationale Bank afgelopen door politieke impasse
- 4 Belgische stroomproductie op laagste peil in zes jaar
- 5 Tesla ziet verkoop voor het eerst in zijn bestaan dalen