Advertentie

Stichters ingelijfde bedrijven aarden niet bij Facebook

Brendan Iribe, de costichter van Oculus, vertrok deze week bij Facebook. ©Bloomberg

Brendan Iribe, de oprichter van het 3D-brillenbedrijf Oculus, verliet begin deze week Facebook. Onlangs vertrokken ook de oprichters van Instagram en WhatsApp er. Is Facebook-opperhoofd Mark Zuckerberg te eigengereid?

1. Oculus

(in 2014 door Facebook overgenomen voor 2 miljard dollar)

Topman en medeoprichter Brendan Iribe van Oculus, het bedrijf achter de bekende 3D-bril Oculus Rift, liet via zijn eigen Facebook-pagina weten op te stappen. Een andere oprichter van Oculus, de bekendere Palmer Luckey, was vorig jaar al vertrokken. Luckey en Iribe brachten geen redenen voor hun vertrek naar buiten.

Advertentie

Wellicht heeft Iribes vertrek te maken met een verschillende visie op virtual reality (VR). Facebook wil grotepublieksproducten uitrollen. Iribe was meer gericht op gesofisticeerde producten voor de hardcorefans.

Volgens de website TechCrunch stopt Facebook met de ontwikkeling van de nieuwe virtualrealitybril van Oculus, de Rift 2. Iribe en Facebook zouden 'fundamentele meningsverschillen over de toekomst van Oculus hebben, en die werden na verloop van tijd steeds dieper'.

De Rift 2 moet gekoppeld worden aan een pc. Facebook zou liever een bril zien die zelfstandig werkt. Zuckerberg verklaarde onlangs dat het uiteindelijke doel is om 1 miljard VR-klanten te bedienen, maar dat de teller momenteel op minder dan 1 procent van dat streefdoel staat.

2. Instagram

(in 2012 overgenomen voor 715 miljoen dollar)

De twee oprichters van de razend populaire foto- en videodienst Instagram Kevin Systrom en Mike Krieger dienden een maand geleden hun ontslag in. Volgens de nieuwsdienst Bloomberg waren de twee toplui ontevreden over de dagelijkse bemoeienissen van Zuckerberg.

Kevin Systrom, de costichter van Instragram.
Kevin Systrom, de costichter van Instragram. ©AFP

Zelf zeiden ze alleen dat ze meer tijd wilden nemen voor activiteiten die hun creativiteit stimuleren. Diezelfde uitleg was overigens ook bij Iribe van Oculus te horen.

Advertentie

Door te vertrekken bij Facebook lieten Systrom en Krieger een aanzienlijke beloning lopen die gekoppeld was aan prestaties en hun aanblijven na de overname.

Instagram wordt almaar belangrijker voor Facebook en is - in tegenstelling tot zijn moederbedrijf - niet verwikkeld in privacyschandalen. Onlangs werd de foto- en videoapp als zelfstandig bedrijf geschat op een waarde van 100 miljard dollar, of meer dan 100 keer zijn aankoopwaarde. Instagram meldde in juni dat het de grens van 1 miljard maandelijks actieve gebruikers bereikt heeft.

3. WhatsApp

(in 2014 overgenomen voor 22 miljard dollar)

Het verhaal van Oculus en Instagram moet de stichters van WhatsApp bekend in de oren klinken. Ook dat bedrijf bleef na de overname door Facebook aanvankelijk min of meer onafhankelijk, maar verloor geleidelijk autonomie.

Jan Koum, de costichter van WhatsApp.
Jan Koum, de costichter van WhatsApp. ©EPA

Jan Koum, de Oekraïense co-oprichter van de berichtenapp, stapte in het voorjaar op bij Facebook. Zijn exit kwam kort na het schandaal rond het Britse bigdatabedrijf Cambridge Analytica, dat de data van tientallen miljoenen Facebook-gebruikers misbruikt had.

Privacy was altijd een van de prioriteiten voor WhatsApp, net als het reclamevrij houden van de berichtendienst, die inmiddels 1,5 miljard maandelijks actieve gebruikers telt.

Koums medestichter Brian Acton verliet Facebook eind vorig jaar al.

Het stichtende duo staat huiverachtig tegen te intense databruggen tussen Facebook en WhatsApp. Het bedrijf voegde in 2016 nog een extra laag encryptie toe. Die houdt in dat Facebook niet kan meelezen met de conversaties, maar alleen zicht heeft op de metadata, zoals wanneer je naar wie een bericht verstuurt.

Advertentie
Gesponsorde inhoud