Musk aan Twitter-werknemers: 'Hard werken of vertrekken'
Werknemers van Twitter moeten van hun nieuwe werkgever Elon Musk een formulier ondertekenen waarin ze beloven dat ze 'hard zullen werken'. Doen ze dat niet, dan wordt hen gevraagd te vertrekken.
Tesla-baas Elon Musk wil van het onlangs overgenomen Twitter 'de accuraatste bron van informatie ter wereld' maken. Het is onduidelijk of hij daarvoor geschikt personeel zal overhouden.
Begin november stuurde hij via een droge e-mail de helft van de 7.500 werknemers van het sociale medium de laan uit. Ook de meeste topmanagers werden bedankt voor hun diensten en thuiswerken werd verboden. Wie mocht blijven moet een formulier invullen met de belofte 'intensief te zullen werken en lange dagen te slijten', schrijft The Washington Post. 'Wil je deel uitmaken van het nieuwe Twitter, klik dan op ja.'
'Om een Twitter 2.0 te maken en te slagen in deze steeds competitievere wereld, moeten we hardcore zijn', zegt Musk in zijn brief. 'Alleen uitzonderlijke prestaties zullen getolereerd worden.' Wie die 'Musk-filosofie' niet volgt, mag zijn biezen pakken en krijgt een ontslagvergoeding van drie maanden loon. De Twitter-werknemers krijgen tot donderdag om het formulier in te vullen.
Volgens Musk is er veel werk bij Twitter om de reorganisatie op gang te krijgen. Ook voor hemzelf. 'Maar daarna verwacht ik mijn tijd bij Twitter te verminderen', zei hij woensdag ook nog.
Musk kocht Twitter in oktober voor 44 miljard dollar, maar volgens hem moet er drastisch worden bespaard. Twitter haalt 90 procent van zijn omzet uit de verkoop van advertenties, maar lijdt 4 miljoen dollar verlies per dag. 'Als het bedrijf niet snel de kassa doet rinkelen, dreigt het faillissement', zei Musk in zijn eerste toespraak tot de medewerkers.
Musk zoekt naar creatieve manieren om meer inkomsten te genereren, want door zijn balorige optreden haakten grote adverteerders af. Een mogelijkheid is een uitbreiding van het betaalmodel voor langere video's en privéberichten.
De nieuwe abonnementsformule Blue Verified, waarmee je voor 8 dollar per maand een blauw vinkje krijgt waarmee accounts geverifieerd kunnen worden, werd al ingetrokken omdat ze tot veel valse accounts leidde. De heractivering is gepland voor 29 november, twee weken later dan voorzien. 'Het systeem moet oersolide zijn', tweette Musk dinsdagnacht.
Tesla-klacht
Musk moest woensdag verschijnen voor de rechtbank van Delaware na een klacht van een aandeelhouder van Tesla tegen Tesla, zijn eigenaar Musk en verschillende leden van de raad van bestuur, omdat ze Musk in 2018 het grootste remuneratiepakket ooit hadden toegekend.
In dat plan wordt Musk, die ook eigenaar is van het ruimtevaartbedrijf SpaceX, beloond met Tesla-aandelen in functie van de doelstellingen die binnen tien jaar worden bereikt. De waarde loopt op tot 56 miljard dollar en Musk streek tot nu al voor 52,4 miljard dollar aandelenopties op. Richard Tornetta, de man die de klacht indiende, vraagt dat het plan wordt geannuleerd.
Volgens Tornetta's advocaat ligt het bedrag dat Musk krijgt uitgekeerd - en van hem de rijkste man van de wereld maakt - 20 miljard dollar boven het bruto binnenlands product van de staat Delaware. Tesla is op de beurs meer dan 600 miljard dollar waard. Ruim vier jaar geleden was dat 'amper' 50 miljard.
Meest gelezen
- 1 Ghelamco-eigenaar Paul Gheysens verkoopt duurste penthouse van België
- 2 Fabien Pinckaers, de man achter miljardenbedrijf Odoo: ‘Ons grote geluk is dat de concurrentie shit is’
- 3 De Croo en De Wever schuiven hete aardappel van budget ziekteverzekering naar elkaar door
- 4 Vlamingen met buitenlands vastgoed verliezen voordeel bij aankoop gezinswoning
- 5 West-Vlaams Gridlink mikt hoog met energiecontract met 'gratis zonnepanelen en batterij'