Microsoft gaat in zee met Gents techbedrijf Henchman
Het Gentse softwarebedrijf Henchman gaat samenwerken met de Amerikaanse technologiereus Microsoft. Dankzij de integratie - 'de eerste in haar soort' - kunnen advocaten specifieke juridische input krijgen van Microsofts AI-assistent Copilot.
'Toon me alle aansprakelijkheidsclausules geschreven door mijn teamleden.' Medewerkers van advocatenkantoren die klant zijn bij het Gentse technologiebedrijf Henchman krijgen er een handige tool bij. Voortaan kunnen ze Copilot, de door artificiële intelligentie aangedreven assistent van Microsoft , inschakelen bij hun juridische opzoekingswerk. Dat kondigen beide bedrijven woensdag aan.
Henchman, opgericht in 2021, bouwde een tool die gespecialiseerd is in het scannen, indexeren en rangschikken van de duizenden bouwstenen van contracten waaruit advocatenkantoren putten. De start-up bedient bijna 200 bedrijven, van kleine kantoren met een handvol advocaten tot juridische reuzen met 5.000 medewerkers, in 35 landen. Onder meer Monard Law in ons land is klant, net als Goodwin Procter en Lowenstein Sandler in de VS. Cijfers over omzet of winst deelt Henchman niet.
Dankzij de samenwerking met Microsoft krijgen gebruikers van Henchman via een simpele vraag aan Copilot suggesties aangereikt om de best passende juridische formuleringen in een contract op te nemen. 'Onder de motorkap is Henchman gelinkt aan de database van de klant, waardoor Copilot toegang krijgt tot de juiste clausules en definities', zegt Michiel Denis van Henchman. 'Die clausules en definities komen dan - voorzien van data zoals de auteur, de jurisdictie en de taal - tevoorschijn als een Henchman-gebruiker via Copilot een bepaalde vraag stelt.'
Hallucinatie
Veel advocatenkantoren werken met de kantoorsoftware M365 (het vroegere Office), waardoor Copilot sowieso toegang heeft tot het juridische lingo op de interne SharePoint (een platform van Microsoft voor informatie-uitwisseling). Maar de incidenten waarbij een chatbot feiten uit een database vermengt met valse informatie van op het internet, zijn bekend. Een advocaat uit New York moest zich vorig jaar verantwoorden voor de rechtbank omdat hij met de hulp van ChatGPT conclusies had ingediend waarin verwijzingen naar onbestaande rechtszaken stonden. 'Onze integratie gaat dat tegen, omdat Henchman de clausules en definities met correcte bronvermelding toont. Dat elimineert het risico op hallucinaties', zegt Denis. 'We zijn de eerste speler in de markt die zo'n mogelijkheid biedt.'
De markt van legaltech groeit sterk, maar is zeer versnipperd. Veel kleine bedrijfjes ontwikkelen zeer specifieke tools. Dat een softwarereus als Microsoft voor een - weliswaar zeer specifiek - partnerschap met Henchman in zee gaat, noemen ze in Gent 'een belangrijke mijlpaal'. Oprichters Gilles Mattelin, Wouter Van Respaille en Jorn Vanysacker laten weten dat het om een samenwerking gaat en dat Microsoft niet investeert in het bedrijf.
Meest gelezen
- 1 De Tijdcapsule | Onderwijsspecialist Wouter Duyck: 'Halveer de uitkering van wie gezond is en niet wil werken'
- 2 De Wever legt lat half zo laag voor fiscale hervorming
- 3 Na 63 jaar valt doek over Tupperware in Aalst (en Europa)
- 4 Nvidia-topman: ‘Zelfrijdende auto’s worden eerste robotica-industrie van duizenden miljarden dollars’
- 5 Familie Vande Vyvere stapt in kapitaal Limburgse fabrikant van radiatoren Jaga