Advertentie

Laadbedrijf The eCloud Company: 'Subsidie voor laadpalen is weggegooid belastinggeld'

De ondernemers van The eCloud Company: Philip Coulier, Jacques Vermeulen, Patrick Coulier en Abe Wouters. ©Wouter Van Vooren

Een laadpaal thuis is voor de meeste zakelijke rijders met een elektrische auto helemaal niet nodig: een stopcontact is in de meeste gevallen meer dan genoeg, stelt het Jabbeekse laadbedrijf The eCloud Company.

Overschakelen van een benzine- of dieselauto naar een elektrische variant heeft wel wat voeten in de aarde. Vooral voor zakelijke rijders die hun auto thuis kunnen opladen, gaat de transitie naar een e-auto doorgaans gepaard met de installatie van een laadpunt, dat al snel 2.000 tot 3.000 euro kost.

Werkgevers nemen die kosten vaak voor hun rekening, maar dat neemt niet weg dat het voor veel hr-afdelingen en fleetmanagers tot kopzorgen leidt. Wat gebeurt met de laadpaal en de kosten als de werknemer in een huurhuis woont, verhuist of verandert van werkgever? En hoe worden de laadkosten aan de werknemer terugbetaald?

Advertentie

Het Jabbeekse The eCloud Company claimt de oplossing daarvoor te hebben. In plaats van een laadpaal predikt het bedrijf de geneugten van het laden via een doodgewoon stopcontact. 'De kabel om je auto via het gewone stopcontact op te laden krijg je vaak al bij je nieuwe elektrische auto geleverd en kost anders niet veel meer dan 150 euro', zegt de technologiedirecteur van The eCloud Company, Jacques Vermeulen.

Snel gaat het laden via een klassiek stopcontact niet: een gemiddelde autobatterij wint er per uur 10 kilometer bereik mee. 'Daarmee kan je met een nachtje laden je auto 80 tot 120 kilometer opladen: voor de dagelijkse rit van de meeste mensen is dat ruim voldoende', stelt Vermeulen. Volgens externe analisten kan die oplossing volstaan voor mensen die jaarlijks niet meer dan 20.000 kilometer rijden.

Lief, ouders, vrienden en collega's

Om de elektriciteit voor het opladen van de bedrijfswagen terugbetaald te krijgen ontwikkelde The eCloud Company samen met het Leuvense Imec een kleine witte doos, de Izibox. Die komt tussen de stekker en het stopcontact en registreert hoeveel stroom wordt afgenomen. De gegevens komen in een app terecht, waarmee de afrekening gemaakt wordt. Verder bestaat het systeem uit groene stickers met een RFID-chip die communiceren met de Izibox. Vermeulen: 'Zo kan je ook bij je ouders, je lief of collega's opladen en krijgen ze voor de stroom het tarief van de CREG (de energiewaakhond, red.) betaald.'

TIP

Begin uw dag goed geïnformeerd.

Ontvang nu De Tijd Vandaag.

Elke dag via e-mail - Uitschrijven in één klik

Volgens Vermeulen is er geen risico dat het stopcontact overbelast raakt als het uren op maximale capaciteit gebruikt wordt om de autobatterij op te laden. 'Als de technische installatie in orde is, kan dat perfect', klinkt het.

Advertentie

Het bedrijf heeft voormalig Microsoft-topmanager Bruno Segers als interim-CEO aangesteld. 'Al die subsidies voor publieke laadpalen en laadpunten bij mensen thuis zijn belastinggeld dat wordt weggegooid. Voor de meeste mensen is het ruim voldoende om hun auto op te laden via een gewoon stopcontact', zegt Segers. Hoewel met de Izibox de kosten van de aanleg van een laadpaal worden bespaard, kost ook die oplossing geld. De Izibox kost 599 euro, inclusief vier jaar ondersteuning voor de facturatie.

8 miljoen
The eCloud Company werd bij de laatste kapitaalronde in juni vorig jaar op 8 miljoen euro gewaardeerd.

De eCloud Company werd bij de kapitaalronde in juni vorig jaar gewaardeerd op bijna 8 miljoen euro. Een groep investeerders, onder wie de voormalige West-Vlaamse Mercedes-Benz-dealerfamilie Vereenooghe en de vastgoedondernemer Luc Beke, kreeg in ruil voor 2 miljoen euro vers kapitaal een belang van iets meer dan 25 procent.

Het bedrijf, dat vijf werknemers telt, verkoopt zijn boxen en stickers sinds oktober vorig jaar en heeft naar eigen zeggen een vijftigtal klanten. In een volgende fase wil Vermeulen de Izibox in de buurlanden introduceren. Het bedrijf werkt aan een Izibox die klaar is voor bidirectioneel laden, waarbij de volle autobatterij op piekmomenten stroom aan het net levert.

Advertentie
President Donald Trump met een van zijn pancarten met daarop de nieuwe Amerikaanse invoerheffingen.
Internationaal
analyse
Door zijn nieuwe tarieven op Europese schaal uit te rollen straft de Amerikaanse president Donald Trump België harder dan andere lidstaten. Bij een berekening land per land zou het nieuwe invoertarief voor ons land de helft lager zijn geweest.

In het nieuws

Alle artikels meer
Bill Gates met Patrick De Smedt.
Eerste Belgische werknemer bij Microsoft: ‘Mijn vrienden vroegen zich af wat me bezielde’
Vandaag werken zowat 228.000 mensen wereldwijd voor Microsoft. Toen Patrick De Smedt (69) in 1982 als eerste Belg aan de slag ging voor het Amerikaanse softwarebedrijf waren dat er amper 200. Hij had een directe lijn met voormalig CEO Steve Ballmer én met oprichter Bill Gates.
Gesponsorde inhoud