Justitie VS eist dat Google zijn browser Chrome verkoopt
Het Amerikaanse ministerie van Justitie vraagt de rechter om Google-moeder Alphabet te verplichten zijn browser Chrome af te stoten.
Volgens het persagentschap Bloomberg wordt het verzoek voor de opsplitsing een dezer dagen naar rechter Amit Mehta gestuurd. Die bepaalde in augustus al dat Google op illegale wijze de internetzoekmarkt monopoliseert. Mehta suggereerde in zijn oordeel al dat Google wellicht een of meerdere bedrijfsonderdelen zou moeten afstoten om de concurrentie in de sector te herstellen.
Naast het afstoten van de browser Chrome eist het ministerie van Justitie ook dat er maatregelen worden opgelegd voor de manier waarop Google artificiële intelligentie (AI) gebruikt in Android, zijn besturingssysteem voor mobiele toestellen.
Het is de meest assertieve aanpak tegen de dominante positie van de Amerikaanse techgiganten sinds de poging om Microsoft op te splitsen 20 jaar geleden.
De eisen worden volgens Bloomberg woensdag voorgesteld aan de federale rechter en worden gesteund door een aantal Amerikaanse staten die zich ook in augustus al partij stelden in de zaak.
Met Chrome en de zoekmachine Google bepaalt Alphabet hoe gebruikers het internet zien en welke advertenties ze te zien krijgen. Met Chrome heeft Alphabet de dominante browser in handen: ongeveer twee derde van de mondiale internetgebruikers surft op het internet via Chrome.
De browser is van cruciaal belang voor Googles advertentie-activiteiten. Via Chrome kan Google immers het surfgedrag van de gebruikers registreren en op basis daarvan advertenties tonen. Chrome wordt ook gebruikt om gebruikers naar Googles belangrijkste AI-product, Gemini, te leiden. Gemini ontwikkelt zich steeds meer van een antwoordrobot tot een assistent die gebruikers overal online volgt en adviseert.
Dit zal de belangen van consumenten schaden.
Als de rechter instemt met de verplichte afstoting van Chrome is dat een historische doorbraak in de aanpak van de dominante positie van de Amerikaanse techgiganten. Het is de meest assertieve aanpak tegen de macht van techbedrijven sinds Washington meer dan 20 jaar geleden een vergeefse poging deed om Microsoft op te splitsen.
De mededingingszaak tegen Google stamt nog uit het tijdperk van de eerste ambtstermijn van toenmalig en toekomstig Republikeins president Donald Trump. De zaak werd onder de huidige Democratische president Joe Biden voortgezet.
Google reageert beledigd op het splitsingsvoorstel van het Amerikaans ministerie van Justitie. 'Justitie duwt radicale plannen door die veel verder gaan dan de juridische elementen in deze zaak. Dit zal de belangen van consumenten schaden', aldus Googles hoofd Overheidszaken Lee-Anne Mulholland.