Google voegt video en audio toe aan populaire AI-app NotebookLM
De AI-app NotebookLM wordt door Google een 'werktuig voor het begrijpen' genoemd. Gebruikers kunnen er allerlei documenten en links uploaden en een podcast genereren. Nu kunnen ook audio en video worden toegevoegd.
De tool is te vinden op NotebookLM.google. Sinds enkele maanden is de site internationaal breed beschikbaar gemaakt, maar Google waarschuwt dat ze nog experimenteel is. De dienst is gratis, wel heb je een Google-account nodig. Ook al is de dienst nog jong, hij doet nu al stof opwaaien, onder meer bij podcastmakers.
De gebruiker kan Google Docs en Slides uploaden in mappen die 'notebooks' worden genoemd. Ook kunnen andere documenten en links worden toegevoegd of kan tekst worden gekopieerd in een nieuw bestand. De chatbot Gemini van Google laat toe de documentatie te 'ondervragen' en ook worden er meteen samenvattingen en bijkomende vragen voorgesteld. Elke bron kan tot een royale 500.000 woorden bevatten. Een notebook kan tot 50 bronnen hebben. Het aantal notebooks is niet beperkt.
Persoonlijke data worden volgens Google niet gebruikt voor het trainen van NotebookLM. Reken toch maar niet op totale privacy. Illegale zaken of materiaal dat een inbreuk is op rechten en dat wordt aangetroffen in gedeelde notebooks kan worden gerapporteerd bij Google. Wanneer je inlogt met een consumentenaccount en feedback geeft, kunnen mensen jouw instructies, uploads en de antwoorden van het model bekijken. Het is dan ook beter geen gevoelige zaken te delen met de app. Bedrijfs- of onderwijsgebruikers lijken meer aanspraak op privacy te kunnen maken.
De dienst is bijzonder nuttig voor kenniswerkers. Een financiële analist bijvoorbeeld kan er transcripts van kwartaalconferenties in dumpen en vervolgens heel precieze vragen stellen. Ellenlange teksten worden plots gesprekspartners. Toch waarschuwt Google dat NotebookLM wel eens onjuiste antwoorden kan geven en het dus beter is zaken zelf nog eens na te trekken. Die 'hallucinaties' zijn een kenmerk van generatieve AI. Voorlopig lijkt het nog niet helemaal te vermijden.
Podcasts, audio en video
Een opvallende mogelijkheid is dat een notebook kan worden omgezet in een automatisch gegenereerde podcast met twee enthousiaste AI-hosts. Die klinken meestal vrij overtuigend, al kan het ook wel eens mislopen. Er worden zelfs imperfecties gebruikt zoals stopwoordjes om meer 'menselijk' te klinken. Er zijn ook nog wel beperkingen. Gebruikers kunnen niet meedoen met de podcast, de functie is momenteel alleen beschikbaar in het Engels en voor grote notebooks kan het enkele minuten duren om de audio te genereren.
De output kan dus een soort podcast zijn, maar bij de bronnen kunnen nu ook video- en audiobestanden worden gebruikt. Wanneer een publieke YouTube-video wordt gebruikt als bron, wordt op basis van het transcript een samenvatting gemaakt en kunnen via de chatbot opnieuw vragen worden gesteld. Ook een gewoon audiobestand van een interview bleek geen probleem te zijn voor een notebook. Het wordt automatisch omgezet in tekst. Ook in het Nederlands. Niet onaardig voor een vertaaldienst die tot voor kort, zeker voor een taal zoals het Nederlands, nog vrij duur was.
Ook concurrentiële tools voor het organiseren van informatie zijn volop bezig AI te integreren. Dat is bijvoorbeeld het geval voor Evernote en Notion. Google speelt met NotebooksLM dan weer de integratie met het eigen ecosysteem uit, zoals Google Docs, Slides en YouTube alsook het gebruik van het AI-model Gemini 1.5. De geïntegreerde 'podcast' is ook een unieke toevoeging.
Meest gelezen
- 1 Fabien Pinckaers, de man achter miljardenbedrijf Odoo: ‘Ons grote geluk is dat de concurrentie shit is’
- 2 De must-reads van het weekend
- 3 Ghelamco-eigenaar Paul Gheysens verkoopt duurste penthouse van België
- 4 Belgische olie-invoer spekt Russische oorlogskas en Poetins paleis
- 5 Chinees gepoker met grondstoffen kan Europa zuur opbreken