Google gaat via satelliet uitstoot van methaan in kaart helpen brengen
Het Amerikaanse technologiebedrijf Google schaart zich achter een ruimtemissie die de wereldwijde uitstoot van het schadelijke broeikasgas methaan in kaart moet brengen.
Google, een onderdeel van de beursgenoteerde technologiegigant Alphabet , slaat de handen in elkaar met de Amerikaanse milieuorganisatie Environmental Defense Fund voor een project rond de uitstoot van methaan. Dat is na CO₂ het belangrijkste broeikasgas. Het wordt verantwoordelijk geacht voor een derde van de klimaatopwarming. Het doel is nieuwe mogelijkheden te exploreren om de uitstoot van methaan terug te dringen.
Methaan is na CO₂ het belangrijkste broeikasgas. Het wordt verantwoordelijk geacht voor een derde van de klimaatopwarming.
Met behulp van een SpaceX-raket schiet Environmental Defense Fund volgende maand de MethaneSAT-satelliet de ruimte in. Die zal 15 keer per dag op 480 kilometer hoogte rond de aarde draaien. De satelliet zal vooral de uitstoot van olie- en gasinstallaties in de gaten houden. Ook bij landbouw en afvalverwerking wordt methaan uitgestoten, maar daarop ligt de focus niet.
Bron vinden
De rol van Google bestaat erin gegevens te verzamelen en te verwerken. Het team van Environmental Defense Fund zal Google Cloud gebruiken om een algoritme, dat gevoed wordt met satellietwaarnemingen, los te laten op gegevens van locatie- en gps-diensten zoals Google Maps, Street View en Waze. De hoop is op die manier de bron van de uitstoot te vinden.
Onder meer opslagtanks en boorputten lopen in het vizier. Koolmijnen laten actief methaan ontsnappen, nadat het voor de mens onzichtbare gas vrijgekomen is uit gesteentelagen, en exploitanten van gasinfrastructuren ontluchten hun leidingen regelmatig, zodat ze veilig herstellingswerken kunnen uitvoeren.
Het is niet per se de bedoeling bedrijven die verantwoordelijk zijn voor zulke lekken op de hoogte te brengen. 'Onze taak is informatie beschikbaar te maken', klinkt het bij Google. Overheden en regulatoren zullen toegang krijgen tot de gegevens. Het is aan hen om er iets mee te doen.
Er zijn geen internationale regels over het monitoren van de uitstoot van methaan. In november nam de Europese Unie wel voor het eerst maatregelen tegen de uitstoot van het broeikasgas. Tijdens de VN-klimaatconferentie in Dubai hebben 50 grote energiebedrijven - samen goed voor ruim een derde van 's werelds productie van fossiele brandstoffen - beloofd het methaan dat vrijkomt bij hun werkzaamheden maximaal te bannen tegen 2030. Onder andere ExxonMobil, Shell, BP en Total behoren tot de ondertekenaars van het charter. De Amerikaanse oliereuzen Chevron en ConocoPhillips en de Chinese energiebedrijven doen niet mee.
Meest gelezen
- 1 Bonte, het oudste en enige riffelbedrijf van België, stopt ermee: ''Wat moeten wij nu doen?', vragen klanten'
- 2 Élodie Ouédraogo over het einde van Unrun: ‘Ik voelde zo veel schaamte, maar ook opluchting’
- 3 Weinig reden tot toosten bij champagnehuis Vranken-Pommery
- 4 Frankrijk neemt zijn krachtigste kernreactor ooit in gebruik
- 5 Paul Gheysens, de gevreesde vastgoedboer met twee gezichten