Advertentie

Europees Parlement keurt meest uitgebreide AI-wetgeving goed

Europees commissaris voor de Interne Markt Thierry Breton is opgetogen over de goedkeuring van de AI-wetgeving door het Europees Parlement. ©EPA

Het Europees Parlement keurde de meest uitgebreide AI-regelgeving ter wereld goed. De AI Act wil een internationale standaard zetten, net zoals eerder gebeurde met de regelgeving over de persoonsgegevens (GDPR).

De AI-wetgeving is al drie jaar in de maak. Ondertussen werden systemen voor generatieve AI, zoals de chatbot ChatGPT van OpenAI, Copilot van Microsoft en Gemini van Google bijzonder populair. Tegelijk groeide de vrees voor desinformatie, nepnieuws, manipulatie en de impact van vooroordelen.

De wetgeving focust op AI-modellen met een hoge impact en risico en die voor algemene doeleinden kunnen worden ingezet. Ze moeten voldoen aan specifieke transparantieverplichtingen en aan Europese regels over de auteursrechten. De regelgeving beperkt het gebruik van realtime biometrische surveillance in openbare ruimtes door overheden tot gevallen van bepaalde misdaden, preventie van grote bedreigingen zoals terroristische aanvallen, en zoektochten naar personen die verdacht worden van de ernstigste misdaden.

Advertentie

Europa is nu een wereldwijde standaardzetter in betrouwbare artificiële intelligentie.

Thierry Breton
Europees commissaris voor de Interne Markt

'Ik verwelkom de overweldigende steun van het Europees Parlement voor de EU AI Act, 's werelds eerste uitgebreide, bindende kader voor betrouwbare AI. Europa is nu een wereldwijde standaardzetter in betrouwbare AI', zei Thierry Breton, de commissaris voor de Interne Markt. In totaal stemden 523 parlementsleden voor de wet terwijl 46 tegen waren en 49 zich onthielden. EU-landen staan klaar om in mei formeel hun goedkeuring aan de deal te geven, waarbij verwacht wordt dat de wetgeving begin volgend jaar in werking treedt en van toepassing is in 2026.

Bedrijven riskeren boetes van 7,5 miljoen euro of 1,5 procent van de omzet tot 35 miljoen euro of 7 procent van de wereldwijde omzet, afhankelijk van het type overtredingen.

De lobbygroep BusinessEurope is bezorgd over hoe de regels worden toegepast. Er zijn nog heel wat ondersteunende wetten en richtlijnen nodig, wat doet vrezen voor de juridische zekerheid.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Vakbonden verwachten tienduizenden betogers in Brussel, grote hinder in de maak
Alleen al uit Vlaanderen verwachten de vakbonden dat er maandag meer dan 20.000 leerkrachten gaan betogen in Brussel. Er wordt grote hinder verwacht. Slechts één op de drie treinen zal rijden, en ook het Brusselse openbaar vervoer wordt getroffen. Ook op de luchthaven zijn acties gepland. Brussels Airlines annuleert de helft van zijn Europese vluchten.
Gesponsorde inhoud