Van onglet à l’échalote tot risotto met gebakken paddenstoelen: in restaurant De Kokkel in Koksijde gaat chef Iain Wittevrongel voor gerechten die maximaal smaken met minimale ingrepen.
Van onglet à l’échalote tot risotto met gebakken paddenstoelen: in restaurant De Kokkel in Koksijde gaat chef Iain Wittevrongel voor gerechten die maximaal smaken met minimale ingrepen.
© Simon Tackaert

Restaurant De Kokkel in Koksijde is topadres aan de kust

Een laag vissershuisje in Koksijde is het nieuwe decor voor de pure productkeuken van chef Iain Wittevrongel, zegt culinair recensent Jan Scheidtweiler over restaurant De Kokkel.

‘Eenvoud staat schoonheid niet in de weg’, lezen we op de website van De Kokkel. De deugd van de eenvoud bezingen, dat doen wel meer chefs, maar Iain Wittevrongel is een van de weinigen bij wie die tegelwijsheid ook echt past. De chef heeft al twintig jaar een reputatie voor gerechten waarin hij kwaliteitsproducten met minimale ingrepen maximale smaak geeft. Dat deed hij eerst in de abdijhoeve van Ten Bogaerde, een restaurant waarmee hij zes jaar een Michelinster scoorde. Die ster gaf hij in 2018 terug om op diezelfde plek Mondieu te beginnen, een luxebrasserie waar je à la carte kunt eten.

Mondieu bestaat nog altijd, maar de chef had blijkbaar ook zin in iets nieuws. In februari opende hij De Kokkel, amper een kilometer verderop richting zee. Het lage vissershuisje, wit met groene luiken, lijkt er altijd al gestaan te hebben, maar dateert uit 1972. Het blijkt een kopie van het oorspronkelijke pand van een IJslandvaarder uit het begin van de twintigste eeuw. Een treffend toeval, want ook Wittevrongel komt uit een vissersfamilie.

Advertentie
Advertentie

Binnen zijn er amper zestien plaatsen onder een plafond met houten balken. De tafels op de oude bakstenen vloer zijn gedekt met linnen: De Kokkel ademt klassieke degelijkheid.

Legendarisch restaurant Rock-Fort in Brugge | Ook na de overname meer dan de moeite
De twaalf gerechten op de kaart van restaurant De Kokkel in Koksijde verraden een klassieke ziel.
De twaalf gerechten op de kaart van restaurant De Kokkel in Koksijde verraden een klassieke ziel.
© Simon Tackaert

Ook de twaalf gerechten op de kaart verraden een klassieke ziel. Hier eet je onglet à l’échalote (44 euro) en lam met boontjes en worteltjes (58 euro). Af en toe duikt een exotische toets op, zoals in de langoustines met witlof, die de chef afwerkt met curry en limoen (49 euro). Gek genoeg zijn er geen vegetarische opties, al maakt de chef op aanvraag wel een aangepast bord. Zo smaakt een risotto met gebakken paddenstoelen diep en hartig (32 euro). Een carpaccio van coquilles krijgt precies gedoseerd gezelschap van zure room, dille en citroen (32 euro): als je topproducten in huis hebt, kun je de garnituur simpel houden. Iets meer bewerkt, maar absoluut verrukkelijk, is de combinatie van goed gekorste zwezerik, schorseneer, morieljes en alweer zo’n diepe jus, afgewerkt met truffel (39 euro).

Desserts lijken iets minder aan de chef besteed – een millefeuille met vanille (18 euro) is goed, maar mist de klasse van de hartige gerechten. Toch is De Kokkel een topadres aan de kust, waar eenvoud schoonheid inderdaad niet in de weg staat.

Advertentie
Advertentie

Deze zaak werd door de Sabato-recensent anoniem en betalend bezocht.

De Kokkel

| Adres | Strandlaan 6, 8670 Koksijde
| Tel. | 058/62.83.48
| Website | dekokkel.be
| Openingstijden | Van woensdag tot en met zaterdag

Decibel?

66 dB: het is aangenaam zitten bij De Kokkel. Ook al is het vissershuisje klein, toch heb je hier veel ruimte.

Rekening?

118 euro per persoon (93 euro eten en 25 euro drinken).

Wijn?

Sommelier Jelle Schouppe bewaakt een mooie kaart met gerijpte wijnen en geeft passend wijnadvies. Een mooi glas barbera kostte veertien euro. Je vindt hier een uitgebreide selectie madeira.

Kom ik terug?

Een knusse, sfeervolle setting en gerechten die uitblinken door productkwaliteit en precisie: ik kom met plezier terug.

Advertentie