Advertentie

Apple presenteert maandag zijn slimme iPhone, maar die is niet voor ons

©REUTERS

Apple stelt maandag tijdens zijn jaarlijkse herfstevent de jongste generatie iPhones voor. AI zal daarbij centraal staan, wat van de presentatie voor ons Europeanen eerder een tantaluskwelling belooft te maken.

'It's Glowtime.' Onder die noemer stuurde Apple vorige week de uitnodigingen rond voor zijn jaarlijkse herfstshow, die maandag om 19 uur Belgische tijd begint. Zoals vaste prik is bij de techreus uit Cupertino bevat die uitnodiging geen details over wat we mogen verwachten. Maar de traditie wil dat het bedrijf er de jongste versie van zijn vlaggenschip, de iPhone 16, aan de wereld presenteert.

Doorgewinterde Apple-watchers verwachten daarbij geen grote revolutie van de hardware. Apple hanteert al jaren een strategie van kleine stapjes. In een zo goed als mature wereldwijde markt voor smartphones moet je niet proberen mensen zo gek te krijgen elk jaar van telefoon te wisselen. Als je net genoeg verandert dat mensen met oudere modellen in de verleiding komen om een upgrade te nemen, houdt dat de winkel draaiende.

Advertentie
De essentie
  • Apple stelt maandag zijn jongste iPhone voor.
  • Daarbij wordt geen revolutie verwacht in het toestel zelf.
  • De focus zal wellicht meer liggen op de AI-functies die de nieuwe toestellen meekrijgen.
  • Maar die functies worden voorlopig niet in de Europese Unie gelanceerd.

De radicaalste aanpassing die verwacht wordt, is dat Apple een knop aan zijn nieuwe iPhones zal toevoegen. Met die 'capture button' moet het mogelijk worden de camera rechtstreeks te bedienen, schreef de doorgaans goed ingelichte techsite The Information in januari al. Zo'n knop aan de zijkant van de telefoon is meer geschikt voor het nemen van horizontale foto's en video's.

Verder verwachten kenners iPhones met iets grotere en helderder schermen, een lichtjes betere batterij, wat krachtiger chips en een wat performantere camera. Of toch zeker voor de duurdere Pro-modellen. Behalve upgrades aan de iPhone verwachten kenners ook een nieuwe versie van de smartwatch, de Apple Watch X, en een nieuwe generatie Airpods - twee productlijnen waarin evenmin een revolutie wordt verwacht.

Intelligentie

Omdat het spektakel niet bepaald van de hardware komt, wordt verwacht dat Apple zelf de nadruk zal leggen op de software waarop de toestellen draaien. Voor de zomer kondigde het bedrijf zijn eigen kijk op AI aan, waarbij die letters niet voor artificial intelligence, maar voor Apple Intelligence staan. Daarmee heeft het bedrijf niet zozeer de ambitie het beste of meest baanbrekende AI-model in uw telefoon te proppen, maar er wel een volwaardige persoonlijke assistent van te maken.

Advertentie
Advertentie

Dat pad loopt vooral via de persoonlijke digitale assistent Siri - de taalhulp die vandaag al in staat is tot simpele taken als een wekker zetten of het weer aflezen, maar die straks ook complexere taken moet aankunnen. Denk aan teksten samenvatten, berichten opstellen of automatisch je planning aanpassen als een afspraak wordt verzet. De naam van het event, Glowtime, lijkt ook ingegeven door het AI-aspect: als je straks de slimmere Siri gebruikt, zullen de randen van je iPhone oplichten.

De iPhone 16 wordt het eerste model dat AI-capaciteiten inherent meekrijgt, maar ook gebruikers van de iPhone 15 kunnen straks upgraden naar het met AI verrijkte besturingssysteem. Of toch Apple-fans in de VS. Want in Europa lanceert Apple zijn AI-features voorlopig nog niet, liet het in de zomer weten.

Het bedrijf wijst daarvoor naar de Europese Digital Markets Act. Die legt op dat technologieplatformen moeten openstaan voor andere spelers. Apple moet bijvoorbeeld ook andere appstores dan die van zichzelf toelaten. Maar Apple vindt dat een bedreiging voor de gegevens van zijn gebruikers. Het bedrijf is in gesprek met de Europese Commissie, maar verwacht zijn AI-functies niet in Europa te zullen lanceren in 2024.

Dat belooft van het Glowtime-event een beetje een tantaluskwelling te maken voor Europese Apple-fans: ze krijgen een blik op het lekkers, maar mogen niet proeven.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Iedereen een hoger diploma? 'Wat is er mis met een geweldige stielman?'
Omdat te weinig bso-leerlingen slagen in het hoger onderwijs, coacht de Karel de Grote Hogeschool vanaf dit schooljaar beroepsscholieren naar een bacheloropleiding. Maar is al dat verder studeren wel nodig nu de arbeidsmarkt smeekt om vakmensen? ‘We moeten af van het idee dat de enige weg naar succes via een diploma hoger onderwijs loopt.’
Gesponsorde inhoud