Olympische Spelen stuwen Luiks videobedrijf EVS naar recordinkomsten
De Luikse specialist in videotechnologie EVS boekte in 2024 een nettowinst van 43 miljoen euro op bijna 200 miljoen opbrengsten. Het is het vierde jaar op rij met een recordomzet, en ook voor 2025 heeft het bedrijf hoge verwachtingen.
Mee dankzij een drukke sportzomer heeft het videobedrijf EVS er een goed jaar op zitten. Recordinkomsten van 16 miljoen euro uit eenmalige sportevents, met de Olympische Spelen in Parijs als grootste showcase, stuwden de totale omzet van het bedrijf uit Luik naar een record van 198 miljoen euro. Dat is een stijging met 14 procent tegenover het jaar ervoor.
De nettowinst steeg 16 procent tot 42,9 miljoen euro, of iets meer dan 3 euro per aandeel. 'Zowel onze recordomzet als stevige winstgevendheid - 45 miljoen euro operationele winst - komt uit aan de bovenkant van de vork van de prognoses', stelt CEO Serge Van Herck in een reactie.
Tegelijk toont de prognose voor 2025 dat EVS net minder afhankelijk wordt van grote sporttoernooien zoals de Spelen of het EK voetbal. Van Herck zegt dit jaar op een omzet van 195 tot 210 miljoen euro te rekenen, in de meeste scenario's een groei tegenover 2024 dus. Vroeger waren oneven jaren vaak minder goed voor de Luikenaars, door het wegvallen van grote sportevents.
Entertainment en nieuws
Maar de jongste jaren slaagt het videobedrijf er steeds meer in recurrente inkomsten te halen uit de grote vraag naar liveverslaggeving. EVS was jaren een bedrijf met focus op het leveren van servers om met livebeelden herhalingen, hoogtepunten en slowmotionclips te maken.
In die business zit EVS nog altijd. Maar het is almaar meer ook een leverancier van hard- én software om hele studio's te bemannen voor het live verslaan en in beeld brengen van sport, shows in entertainment en nieuws. De resultaten wijzen op een succesvolle strategie, terwijl de return van de investeringen nog zal toenemen. Het aantal bestellingen en opportuniteiten voor dit jaar zit alvast in de lift tegenover het afgelopen jaar.
Op de loer voor overnames
De sterke balans - netto staat er 75 miljoen euro cash op de balans, of 5,3 euro per aandeel - stelt EVS in staat beleggers een hoger dividend in het vooruitzicht te stellen. Over de boekjaren 2025, 2026 en 2027 komt er een dividend van bruto 1,2 euro, 9 procent meer dan de 1,1 euro over de voorgaande drie boekjaren. Mocht er naast een regulier inkoopprogramma - om potentiële verwatering van managementopties tegen te gaan - nog extra cash zijn, dan kunnen speciale inkoopprogramma's of dividenden aangekondigd worden.
EVS wil de cash ook aan het werk zetten om via extra investeringen in technologie organisch te groeien. Het bedrijf is onder meer bezig met uitbreiding in de VS. Tegelijk blijft het op de loer liggen voor interessante overnames of investeringen in zijn sector, zoals vorig jaar in België en Portugal. Onder meer door die overnames is het personeelsbestand over 2024 gestegen van 622 tot 705 voltijdse equivalenten.
Meest gelezen
- 1 Trump legt Europese Unie tarief van 20 procent op en komt met universele heffing van 10 procent
- 2 Democratische overwinning in Wisconsin is tegenslag voor Trump en Musk
- 3 ‘Musk vertrekt binnenkort als adviseur van Trump’
- 4 Aandeel Ekopak in vrije val door risico op kapitaalinjectie
- 5 Tesla biecht slechter dan verwachte verkoopcijfers op