Advertentie

Topman FNG neemt ontslag tijdens aandeelhouders-vergadering

Het ontslag van Paul Lembrechts komt als een verrassing. Hij was bezig met de redding van het bedrijf. ©BELGA

Het modebedrijf FNG verzeilt in nog woeliger vaarwater nu de CEO ontslag neemt. Dat gebeurde abrupt op de aandeelhoudersvergadering, waar hoofdaandeelhouder Dieter Penninckx wraak nam omdat Lembrechts niet met hem wou spreken.

De aandeelhoudersvergadering van de Belgische modegroep FNG is woensdag abrupt geëindigd. Enkele seconden nadat de stemresultaten bekend waren gemaakt, kondigde CEO Paul Lembrechts zijn ontslag aan. Dat deed hij omdat de aandeelhouders zijn verloning niet wilden goedkeuren.

'Deze uitslag brengt een ernstig probleem met zich mee - als u dat al ernstig zou willen noemen', zei Lembrechts. 'U hebt als aandeelhouder het recht dit niet goed te keuren. Maar het is ook mijn verantwoordelijkheid daar mijn conclusies uit te trekken. Als uit de stemming blijkt dat er onvoldoende vertrouwen is om qua remuneratie een signaal te sturen naar de CEO, dan rest mij weinig anders dan u hier mee te delen dat ik mijn mandaat als bestuurder en CEO zal neerleggen. Ik zal daartoe vandaag de nodige formele stappen zetten. Ik zal de beëindigingstermijn van één maand respecteren. Daarmee eindigt deze vergadering. Ik wens iedereen te bedanken voor zijn aanwezigheid.'

Advertentie

Het bedrijf wordt nog altijd gecontroleerd door de van fraude verdachte oprichters Dieter Penninckx, Anja Maes en Manu Bracke. Een poging om hun macht te verkleinen mislukte nog afgelopen mei. In de wandelgangen valt te horen dat Penninckx, Maes en Bracke niet tegen de remuneratie waren, maar vooral wraak wilden nemen voor het feit dat Lembrechts niet met de hoofdaandeelhouders wou overleggen. Ze hadden ook geen zeg in het remuneratiebeleid.

Als uit de stemming blijkt dat er onvoldoende vertrouwen is om qua remuneratie een signaal te sturen naar de CEO, dan rest mij weinig anders dan u hier mee te delen dat ik mijn mandaat als bestuurder en CEO zal neerleggen.

Paul Lembrechts
CEO FNG

Tijdens de vergadering - die digitaal verliep - hadden de aandeelhouders al heel wat vragen over de verloning van Lembrechts ingestuurd. FNG heeft het remuneratiebeleid opgesteld met de hulp van de consultant Deloitte. Lembrechts verdient als CEO 1.800 euro per dag die hij werkt voor het bedrijf. Volgens FNG werkt Lembrechts zo'n 11 dagen per maand voor het bedrijf. Het aantal dagen kan in de toekomst verhogen al waren daar - volgens het bedrijf - voorlopig geen plannen voor.

Lembrechts mocht maximaal 220 dagen per jaar voor FNG werken. Hij zou hoogstens 396.000 euro per jaar kunnen verdienen.

Advertentie

Daarnaast kan Lembrechts ook rekenen op prestatiebonussen. Vanaf volgend jaar zou hij elke jaar ook kans maken op een bonus van maximaal 20 procent van zijn jaarloon. Daarnaast kon hij uitsluitend volgend jaar een uitzonderlijke bonus krijgen van 80 procent van zijn jaarloon.

Strijd om te overleven

Voor FNG breekt met het ontslag van Lembrechts een nog onzekerder periode aan. Ook voor het ontslag van Lembrechts voerde het bedrijf een strijd om te overleven. FNG kwam in moeilijkheden nadat in de zomer van 2020 belangrijke onderdelen, waaronder de schoenenwinkelketen Brantano failliet waren gegaan.

Het bedrijf moet 100 miljoen euro betalen aan het investeringfonds Nordic Capital. Dat geld wil het verzamelen door zijn enige overblijvende activiteit - de Scandinavische webwinkel Ellos - deels te verkopen. Met die kapitaaloperatie - waarschijnlijk een beursgang - was Lembrechts bezig.

De kapitaalherziening zal waarschijnlijk pas volgend jaar gebeuren, gaf Lembrechts woensdag aan. 'We bekijken verschillende opties. Een daarvan is een beursgang. Maar momenteel zitten de marktomstandigheden tegen voor e-commercebedrijven. Ik verwijs naar de afgelaste beursgang van Coolblue. Ten vroegste in het voorjaar van 2022 zal er een oplossing uit de bus komen.' Lembrechts vulde even later nog aan dat hij ten laatste volgend jaar een oplossing wou.

Het verloningsbeleid was niet het enige agendapunt dat de aandeelhouders niet goedkeurden. Ze wilden ook geen kwijting verlenen aan de ex-bestuurders Roald Borré, Elke Kestens, Philippe Vandeurzen en Gino Van Ossel. Zij kunnen dus nog altijd verantwoordelijk worden gesteld voor hun daden als bestuurder. Dat is belangrijk, want ook FNG zelf wordt door de onderzoeksrechter verdacht van fraude. Het is niet de eerste keer dat FNG-bestuurders kwijting vroegen, maar niet kregen.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Finland legde de Eagle S, een tanker uit de Russische schaduwvloot, aan de ketting omdat het de bemanning ervan verdenkt bewust onderzeese stroom- en datakabels beschadigd te hebben als onderdeel van Ruslands hybride campagne tegen het Westen.
De haast onbegonnen strijd tegen hybride oorlogsvoering
Van desinformatie op sociale media over DHL-bompakketten en sabotage van cruciale infrastructuur tot moordplots tegen zakenlui. Het Westen is almaar vaker het doelwit van acties in de 'grijze zone' tussen oorlog en vrede. Maar hoe wapen je je tegen 'hybride' aanvallen? 'Ze hebben vandaag een niveau bereikt dat we vijf jaar geleden als onaanvaardbaar aangezien zouden hebben.'
Gesponsorde inhoud