Sports Direct vindt maar geen boekencontroleur
Mike Ashley, de hoofdaandeelhouder van de sportwinkelketen Sports Direct, zit met de handen in het haar. De jarenlange revisor van zijn bedrijf haakt af en geen enkel groot auditkantoor staat te springen om de taak over te nemen.
Er hangen vraagtekens boven de boekhouding van Sports Direct nadat Grant Thornton woensdag aankondigde niet meer te bedrijfsrevisor-commissaris van het bedrijf te willen zijn. Een dag eerder kwam het jaarverslag van Sports Direct uit en daarin stond nog te lezen dat de sportwinkelketen op de algemene vergadering van 11 september een verlenging van Grant Thorntons mandaat met 1 jaar zou voorstellen.
Revisoren vervullen een cruciale controlefunctie. Ze kijken als onpartijdige deskundigen de boekhouding van een onderneming na.
Waarom draait Grant Thornton zijn kar? Het kantoor verwijst naar Sports Directs eerder publiek gemaakt voornemen om met een bedrijfsrevisor uit de Big Four (EY, Deloitte, KPMG en PwC) in zee te willen gaan.
'Zoals alle kantoren lichten we onze klantenportfolio door, waarbij we onder meer rekening houden met de winstgevendheid van de auditactiviteiten in een periode van toegenomen regelgeving. Deze oefening, samen met de intentie van Sports Direct om een Big Four-bedrijfsrevisor aan te trekken, heeft ertoe geleid dat we geen herbenoeming ambiëren', zegt Grant Thornton in een mededeling.
Niemand kandidaat
Mike Ashley, bij voetballiefhebbers bekend als de eigenaar van Newcastle United, heeft vooralsnog geen van de Big Four-kantoren ervan kunnen overtuigen om de nieuwe boekencontroleur te worden en wou tijd winnen door Grant Thorntons mandaat met een jaartje te verlengen. Maar dat feest gaat niet door, waardoor het beursgenoteerde bedrijf over vier weken zonder revisor dreigt te vallen.
Ook kleinere auditkantoren staan weigerachtig. Mogelijk zal Sports Direct een uitzonderlijke procedure via de overheid moeten volgen.
Belgische fiscus
De raad van bestuur van Sports Direct zegt in een mededeling 'zich comfortabel te voelen' met de boekhouding tot 28 april en gelooft dat er een robuuste boekencontrole uitgevoerd is. Maar beleggers stellen zich toch vragen en stuurden het aandeel woensdag 10 procent lager, tot het laagste niveau in acht jaar.
De Belgische fiscus speelt een belangrijke rol in het verhaal. Sports Direct biechtte eind juli onverwacht op dat het op 25 juli een betalingsverzoek van de Belgische belastingsdiensten heeft gekregen voor liefst 674 miljoen euro. Het gaat om BTW, boetes van 200 procent en interesten. De fiscus stelt ook vragen over de fiscale behandeling van goederen die via ons land naar andere buitenlandse filialen gaan.
Meest gelezen
- 1 Trumps vreemde tariefberekening straft België extra hard. Ook onbewoonde eilanden slachtoffer
- 2 Europese beurzen kennen slechtste beursdag in drie jaar
- 3 Trumps cijfer van ‘echte’ invoertarief dat EU heft, kan er niet verder naast zitten
- 4 De Wever over handelsoorlog: 'Welvaartsvernietigende waanzin'
- 5 Wall Street: meer dan 3.000 miljard dollar beurswaarde ging in rook op