Advertentie

Nederbelg neemt designmerk van Brabantia over

Kees van Elderen. ©Kees Van Elderen

De Belgisch-Nederlandse ondernemer Kees van Elderen koopt Dutchdeluxes, het keukendesignmerk van de groep Brabantia.

Brabantia, de bekende Nederlandse fabrikant van huishoudapparatuur zoals vuilnisbakken en droogrekken, is na ruim een eeuw nog altijd een familiebedrijf. Het is in handen van de oprichtersfamilie van Elderen. Daar hoort ook Kees van Elderen bij als lid van de vierde generatie. De man groeide echter op in ons land en woont hier ook. In Limburg, waar Brabantia in Pelt een productievestiging heeft.

Advertentie

Als zoon van de vorige CEO van Brabantia en als aandeelhouder was van Elderen bijna negen jaar aan de slag voor het bedrijf. 'Maar ik ben veel te ondernemend om in een grote structuur als Brabantia te zitten', geeft hij als een van de redenen voor zijn vertrek bij het familiebedrijf in 2016. Kort daarna richtte hij Viva Scandinavia op met een medevennoot. Dat is een merk van theetassen, -potten en -accessoires. Intussen stapte hij uit het bedrijf.

Geschenken

Hij zette ook L'Ile en Ville op, een merk van geschenkenwinkels, of 'beauty and lifestyle stores', zoals L'Ile en Ville zichzelf omschrijft. Van Elderen noemt het concept een tegenhanger van Rituals, maar met binnenkort vijf winkels is het nog veel kleiner. De telg van de Brabantia-familie is voorts lid van de adviesraad van de Antwerpse modestart-up Gofluo en van Crimibox uit Gent, dat detectivespellen verkoopt. Hij fungeert ook als klankbord bij andere ondernemers.

1-1,5 miljoen
Omzet
Dutchdeluxes haalt een omzet van 1 tot 1,5 miljoen euro.

Nu zet van Elderen een nieuwe stap door van Brabantia het nevenmerk Dutchdeluxes over te kopen. Brabantia lijfde dat merk in 2017 in, maar het bleek niet echt een goede match. Er is weinig synergie mogelijk, omdat Dutchdeluxes in een andere categorie speelt dan Brabantia en daardoor ook in andere winkels wordt aangeboden.

Kwaliteit en design

'Toen ik hoorde dat Brabantia het designmerk weer wou verkopen, heb ik me kandidaat gesteld', zegt van Elderen. Uit liefde voor de combinatie van kwaliteit en design en als ondernemer. Dutchdeluxes, dat in de familie blijft, verkoopt onder meer servies en toebehoren, zoals servetringen en schorten in keramiek, hout en leer.

Dutchdeluxes is met een omzet van 1 tot 1,5 miljoen euro per jaar een klein bedrijf, maar van Elderen wil het doen groeien door het internationaal sterker te positioneren en het gamma uit te breiden. Hij neemt samen met het merk drie werknemers over. De Belgische vennootschappen Viva Scandinavia en L'Ile en Ville halen ook 1 tot 2 miljoen euro omzet.

Advertentie
Advertentie
Shoppers op Fifth Avenue in New York. De Amerikaanse tarieven maken in de eerste plaats het leven duurder voor gezinnen in de VS, zeggen economen.
Internationaal
analyse
De Trump-tarieven zullen de Amerikaanse gezinnen snel zo'n 2 procent aan koopkracht kosten. 'Maar denk toch maar niet te snel dat de VS hier een economische owngoal maken.'

In het nieuws

Alle artikels meer
Thuisladen is minder populair dan gedacht.
Kwart werknemers laadt elektrische bedrijfswagen amper tot nooit thuis op
Een op de vier werknemers met een elektrische bedrijfswagen gebruikt zijn thuislaadstation amper tot nooit. Dat blijkt uit een analyse van de laadpalenbeheerder MobilityPlus. Bestuurders vrezen de financiële impact van thuisladen op hun energiefactuur.
Gesponsorde inhoud