Indufin stapt in doe-het-zelfdistributeur Varo
Het investeringsfonds koopt bijna de helft van de Antwerpse distributeur van tuingereedschap en doe-het-zelfmateriaal. Met de steun wil Varo Europees doorgroeien.
Varo verkoopt elektrisch gereedschap, tuingereedschap, handwerktuigen en accessoires onder de eigen merken Varo, Powerplus en Kreator. Daarnaast produceert het gereedschap onder het huismerk van distributeurs (private label), onder meer voor de distributieketen Aldi. De klanten van het bedrijf zijn retailers en lokale distributeurs.
CEO Jeroen Nys (52) kocht het bedrijf eind jaren 90 van enkele familieleden. Hij bouwde de onderneming uit van een lokale distributeur van gereedschap van derden tot een uit de kluiten gewassen distributeur van eigen merken, die ook voor retailers gereedschap maakt en aanwezig is in een viertal Europese landen.
Varo probeert in elk land via een exclusieve partner te werken. In België is de tuin- en doe-het-zelfketen Hubo de partner van Varo. In het buitenland is Aldi een van de bevoorrechte partners. Het Antwerpse bedrijf levert de retailer producten onder het Aldi-merk. 'Zo'n exclusieve samenwerking beperkt misschien je marktaanwezigheid, maar geeft je wel meer kansen om te groeien', zegt Nys.
Met Indufin komen onrechtstreeks enkele bekende families aan boord bij Varo.
Private label vertegenwoordigt ongeveer 22 procent van de groepsomzet. Die ging vorig jaar ondanks de coronacrisis flink de hoogte in, omdat veel mensen aan het renoveren sloegen en meer in de tuin werkten. De inkomsten klommen met bijna een kwart tot 102 miljoen euro. De brutobedrijfswinst (ebitda) verdubbelde tot 8 miljoen euro. 'We hebben marktaandeel gewonnen en profiteerden onder meer van de forse groei van Hubo', zegt de CEO.
Voetafdruk
Om een grotere voetafdruk in West-Europa te krijgen, haalde Nys met de hulp van de consultant PwC het Leuvense investeringsfonds Indufin als minderheidspartner aan boord. Dat koopt een belang van 44 procent. De rest van de aandelen is verdeeld over drie managers (samen 9%) en Jeroen Nys (47%). Welk bedrag met de deal gemoeid is, is niet bekend.
Met Indufin komen onrechtstreeks enkele bekende families aan boord bij Varo. Indufin was van oorsprong het investeringsvehikel van de ondernemersfamilie Van Waeyenberge en van haar Luxemburgse partner Luxempart. Die gingen in 2019 elk hun weg in private equity (niet-genoteerde bedrijven). Kort daarna richtte de familie Van Waeyenberge samen met enkele andere families het Indufin Investment Fund op. Onder meer Mark Leysen (verzekeringsmakelaar Vanbreda Risk & Benefits) pompte geld in het nieuwe Indufin-fonds.
Varo is de derde participatie van dat fonds, naast de IT-groep Cheops en het communicatiebureau Springbok.
Meest gelezen
- 1 Belfius wil stad Bergen niet financieren na doorbraak extreemlinkse PTB
- 2 Golf aan betaalbare e-auto’s op komst, met dank aan strenge uitstootregels
- 3 Nvidia overtreft opnieuw de verwachtingen
- 4 Gentse techspeler Lighthouse haalt 350 miljoen euro op en wordt miljardenbedrijf
- 5 'Rusland viel Oekraïne aan met intercontinentale ballistische raket'