Advertentie

Limburgse familie Van Zon biedt op deel Metro-winkels

Een Belgische vestiging van Metro.

Een van de biedingen op de Belgische Metro-winkels is van de Limburgse groothandelsfamilie Van Zon. Die gaat voor een deel van de elf vestigingen.

Mogelijk weten we over enkele weken of de noodlijdende Makro- en Metro-winkels in België worden overgenomen, door wie en met hoeveel personeel. De gerechtsmandatarissen die door de Antwerpse ondernemingsrechtbank werden aangesteld, willen alvast zo snel mogelijk duidelijkheid.

De essentie
  • Voor de Makro- en Metro-winkels in ons land zijn vijf mogelijke overnamekandidaten.
  • De Nederlandse groothandelsreus Sligro gaat voor de Metro's en maakt een goede kans.
  • Een van de outsiders, voor een deel van de Metro-winkels, is het Limburgse Horeca Van Zon.
Advertentie

De vennootschap Makro Cash & Carry Belgium waaronder de Makro- en Metro-winkels vallen, kreeg in september bescherming tegen haar schuldeisers, met het oog op een verkoop. Nochtans belandde de dochter van de Duitse groep Metro eerder dit jaar al bij het onbekende fonds Bronze Properties. Maar dat gooide verrassend snel de handdoek in de ring.

Na een eerste ronde dienden de kandidaten dinsdag een bod uit te brengen. Geleidelijk aan raakt meer bekend over de gegadigden. Een goedgeplaatste bron heeft het over vijf partijen, waarvan vier voor de Metro-winkels, het minst ongezonde deel van Makro Cash & Carry Belgium. Voor Makro diende zich verrassend een Franse partij aan, maar het gaat om een 'nobele onbekende'.

Nederland

Voor de Metro-winkels geldt de Nederlandse beursgenoteerde groothandelsgroep Sligro als een serieuze kanshebber. Ook Vincent Nolf, de CEO van Makro Cash & Carry Belgium, toonde zich eerder al geïnteresseerd, maar hij wou woensdag geen commentaar kwijt over een eventueel bod, waarvoor hij mogelijk samenwerkt met andere managers.

Voorts is er minstens één dossier voor een deel van de elf Metro-groothandels. Dat is van de Limburgse sectorgenoot Horeca Van Zon van de gelijknamige ondernemersfamilie. CEO Marion Van Zon bevestigt een bod te hebben uitgebracht, maar wil daar geen details over geven. Elders valt te horen dat het gaat om twee vestigingen, maar welke is onduidelijk.

Advertentie

100 miljoen euro

Sligro is een miljardenbedrijf, maar Van Zon is ook geen kleintje. De groothandelaar heeft buiten de hoofdzetel en het distributiecentrum in Lommel drie winkels. Er werken meer dan 200 mensen en het geheel was vorig jaar goed voor 88 miljoen euro omzet. 'Dit jaar verwachten we rond 100 miljoen euro uit te komen', zegt Van Zon. Winstcijfers maakt ze niet bekend.

100 miljoen
Omzet
Horeca Van Zon verwacht dit jaar ongeveer 100 miljoen euro omzet.

Het bedrijf staat vooral sterk in Limburg, Vlaams-Brabant en Antwerpen, minder in Oost- en West-Vlaanderen. 'Er is dus ruimte voor uitbreiding. De overname zou een mooie aanwinst zijn', zegt de CEO. Of dat betekent dat Van Zon gaat voor vestigingen in die laatste twee provincies of net voor de thuismarkt, laat ze in het midden.

Aasgieren

Bij Makro begon woensdag een uitverkoop van non-foodartikelen om geld in het laatje te krijgen, omdat een verkoop van de voorraad in één keer niet kon doorgaan. De korting van 20 procent lokte veel kooplustigen. De winkel van Machelen moest zelfs even de deuren sluiten om de grote toeloop te verwerken. In Eke stond de parking vol, wat al lang geleden was. Nolf bevestigt dat er 'heel veel klanten' opdaagden en dat dat ook te merken is in de cijfers.

De grote interesse lokt wrange reacties uit bij het personeel. Werknemers vragen zich af waar de klanten de voorbije maanden waren, toen de nood ook hoog was. Het woord 'aasgieren' viel zelfs. Kristel Van Damme, vakbondssecretaris van ACV Puls, zegt dat de bonden 'heel alert' blijven om te vermijden dat zich een tweede Blokker-scenario voltrekt, zeker bij Makro. Blokker België ging kort na de overname door de Nederlander Dirk Bron toch failliet.

Advertentie
Gesponsorde inhoud