Advertentie

Groothandel Sligro verliest klanten in België

Sligro hoopt dat de voormalige Metro-vestigingen eind dit jaar 70 procent van hun oude omzet halen. ©Debby Termonia

Sligro staat onder druk in België. Het zegt dat de Belg minder uitgeeft op restaurant. Maar dat weerlegt de sector. Vooral technische problemen en vertrekkende klanten lijken de Nederlandse horecagroothandel parten te spelen.

De boodschap dat Sligro dit jaar 'een beperkte winst' zal boeken, deed het bedrijf van de familie Slippens donderdag 8,5 procent kelderen op de Amsterdamse beurs. De leverancier van horeca en instellingen als scholen en ziekenhuizen staat ook in België onder druk. Het is er actief met ISPC, Java en Sligro-M. De groep is al jaren verlieslatend in België.

De essentie
  • Sligro heeft het moeilijk in België. De volumes dalen.
  • Officieel komt dat door de tijdelijke sluiting van de vestiging in Luik en de vraag in de horeca, die zou dalen.
  • Maar in de sector valt te horen dat de horeca groeit en dat vooral technische problemen Sligro klanten kosten.
Advertentie

In het derde kwartaal steeg de Belgische omzet wel van 66 naar 103 miljoen euro. Maar bij dat laatste bedrag zat de 41 miljoen euro die het bedrijf 'kocht' toen het begin dit jaar de Metro-groothandels - die heropenden onder de naam Sligro-M - overnam. Op vergelijkbare basis kromp de omzet dus, en dat in een periode met meer dan 10 procent inflatie en dito prijsverhogingen.

Wij bevestigen dat er klanten overstappen naar Solucious, onder andere van bij Sligro.

Patti Verdoodt
Woordvoerder Solucious (Colruyt Group)

Voor een verklaring wijst het bedrijf naar zijn vestiging in Luik. Die is dicht door verbouwingen. Daarnaast gaan de zaken volgens Sligro slechter in de horeca. 'De bestedingen nemen af als gevolg van het economische klimaat.'

Dat blijkt niet te kloppen. Concurrenten als Van Zon en Agora Culinair merken er niets van en laten weten dat zij wel nog groeien. 'Ons volume stijgt dit jaar met 10 procent, onze omzet met 25 procent', zegt Mario Vleugels van Agora Culinair.

De horeca groeide in het derde kwartaal, zegt Foodservice Alliance, de sectorfederatie van de groothandels. 'Uit ons onderzoek blijkt dat meer mensen afgelopen zomer de horeca bezochten en ze geven meer uit', zegt voorzitter Gert Laurijssen. 'In België blijft de koopkracht - anders dan in Nederland en Duitsland - overeind door de automatische loonindexering.'

Gebrekkige leveringen

Verschillende ingewijden wijzen op de technische problemen waarmee Sligro al enkele maanden kampt. Het bedrijf stapt over op het softwarepakket SAP en dat verloopt niet van een leien dakje. Het past zijn uitrolplannen aan.

Advertentie

De Tijd vernam van horecaondernemers en andere instellingen dat bestellingen niet of gebrekkig geleverd werden. Sommige ondernemers kregen maandenlang geen factuur en kregen ze nadien allemaal in een keer, waardoor ze hoge bedragen moesten ophoesten.

Ons volume stijgt dit jaar met 10 procent, onze omzet met 25 procent.

Mario Vleugels
Eigenaar Agora Culinair

Op die gevallen gaat Sligro niet in. Het stelt dat de problemen zich voordeden rond de vestigingen in Antwerpen, terwijl de bronnen uit Limburg en Vlaams-Brabant komen.

Daarnaast hapert Sligro-M. In de drie laatste maanden van vorig jaar, toen de vestigingen nog in handen waren van de vorige eigenaar, deed er zich in de woorden van Sligro een 'leegloop' voor bij de klandizie. Er is sprake van herstel, al blijft Sligro vaag over de huidige prestaties. 'De omzetten bewegen richting de door ons gestelde doelen, waarbij wij ook hier de algehele markttendens voelen.' De groep wil dat de Sligro-M-vestigingen eind dit jaar 70 procent van hun oude omzet halen. Volgend jaar moet er operationele winst zijn.

Een concurrent zegt dat hij de voorbije maanden veel klanten zag overstappen van Sligro-M. 'Sligro vernederlandste het assortiment en de prijzen zijn niet meer zo scherp.' Dat viel begin dit jaar ook bij de opening van de vestigingen op te tekenen bij klanten.

In het algemeen veert de concurrentie tussen groothandels op door de inflatie. Vooral Hanos, Horeca Totaal en de Colruyt Group-dochter Solucious spinnen er garen bij. 'Wij bevestigen dat er klanten overstappen naar Solucious, onder andere van bij Sligro', zegt Colruyt-woordvoerder Patti Verdoodt.

Sligro greep al in en stopte de samenwerking met zijn Belgische directeur. De Belgische tak wordt nu aangestuurd vanuit Nederland.

Advertentie
Shoppers op Fifth Avenue in New York. De Amerikaanse tarieven maken in de eerste plaats het leven duurder voor gezinnen in de VS, zeggen economen.
Internationaal
analyse
De Trump-tarieven zullen de Amerikaanse gezinnen snel zo'n 2 procent aan koopkracht kosten. 'Maar denk toch maar niet te snel dat de VS hier een economische owngoal maken.'

In het nieuws

Alle artikels meer
Thuisladen is minder populair dan gedacht.
Kwart werknemers laadt elektrische bedrijfswagen amper tot nooit thuis op
Een op de vier werknemers met een elektrische bedrijfswagen gebruikt zijn thuislaadstation amper tot nooit. Dat blijkt uit een analyse van de laadpalenbeheerder MobilityPlus. Bestuurders vrezen de financiële impact van thuisladen op hun energiefactuur.
Gesponsorde inhoud