Brantano-moeder FNG vraagt faillissement aan
Het lukt de modegroep FNG niet om nieuwe investeerders te vinden, en zo de jobs van zijn 3.000 werknemers te redden. Het bedrijf vraagt het faillissement aan.
Dat deelde de directie donderdagvoormiddag mee op vergaderingen met de vakbonden en het personeel, bevestigt een woordvoerder. FNG was op zoek naar 70 miljoen euro om schulden af te betalen en een najaarscollectie te kopen. Vrijdag moet het bedrijf een lening van 20 miljoen euro aflossen.
De banken gaven FNG, de groep boven de ketens Brantano, Fred & Ginger en CKS, de doodsteek. 'Ze hebben sommige uitstaande kredieten opgeëist en de bankrekeningen geblokkeerd. Verschillende vennootschappen van de FNG-groep beschikken daardoor niet meer over de vereiste middelen om betalingen te doen en hun activiteiten voort te zetten', zegt FNG in een mededeling.
Er was een consortium van ondernemers dat FNG wilde overnemen, maar de banken wilden dat een onafhankelijke partij een waarde op het bedrijf plakt.
'Er was een consortium van ondernemers dat FNG wilde overnemen, maar de banken wilden dat een onafhankelijke partij een waarde plakt op het bedrijf', zegt FNG-woordvoerder Gunter De Backer. 'Ze willen dat een curator dat doet.'
De jobs van de 3.000 werknemers bij FNG zijn nog niet zonder meer verloren. Het is de bedoeling dat een curator de bedrijfsonderdelen van FNG verkoopt. Het bedrijf heeft activiteiten in België, Nederland en Zweden.
Donderdag schreef De Standaard dat ondernemer Wouter Torfs FNG wou overnemen met enkele andere ondernemers, onder wie FNG-oprichter Dieter Penninckx en FNG-aandeelhouder Emiel Lathouwers. Volgens onze informatie bekijkt Penninckx inderdaad of hij met een aantal investeerders een doorstart kan maken met het bedrijf, dat hij in 2003 mee oprichtte.
Lathouwers - sinds jaar en dag aandeelhouders van FNG - was en is niet betrokken bij de reddingspoging. 'Ik heb al genoeg geld verloren aan FNG en aan Le Pain Quotidien', zegt hij. Bij de recente redding van de restaurantketen verwaterde Lathouwers' belang.
Torfs is niet meer beschikbaar voor een doorstart. 'Dat zeg ik u formeel.' Donderdagvoormiddag ontkende hij betrokken geweest te zijn bij een reddingsoperatie. 's Middags kwam hij op zijn woorden terug. 'Uiteraard zijn er gesprekken geweest, maar die zijn altijd heel weinig concreet geweest. De puzzelstukken vielen niet in elkaar. Je mag niet vergeten dat elke retailondernemer het momenteel moeilijk heeft. Wij hebben alle cash nodig voor onze eigen operaties (Torfs is de eigenaar van de schoenwinkelketen Torfs, red.). Dus mee investeren in FNG is absoluut niet aan de orde.'
Voorbereiding
Vorige week werd al duidelijk dat een faillissement erg dichtbij was. Toen lieten de banken weten geen nieuw geld in het bedrijf te pompen. Ze leenden FNG eerder al 260 miljoen euro.
Er lagen nadien twee pistes op tafel: een investering door andere partijen of een faillissement. FNG kon geen nieuwe investeerders overtuigen. Woensdag bleek dat FNG al voorbereidingen trof voor een faillissement.
Een dag eerder stelde FNG de publicatie van zijn jaarverslag van 2019 uit. Daardoor zijn er nog steeds geen geauditeerde cijfers voor dat boekjaar. Kandidaat-investeerders wisten dus ook niet exact waarin ze zouden investeren.
Sinds vorig jaar maakt FNG verlies. Er was een monsterverlies van bijna 300 miljoen euro en een schuldenberg van 734 miljoen, een gevolg van de overnames die het de afgelopen jaren deed.
Ook 2020 belooft een rampjaar te worden, want de winkels waren twee maanden dicht door het coronavirus.
Meest gelezen
- 1 Brouwerij Huyghe is Trump te slim af en bespaart bom geld op importtarieven
- 2 Nieuw laadtarief kan bestuurder elektrische bedrijfswagen tientallen euro’s per maand kosten
- 3 De must-reads van het weekend
- 4 Musk op Italiaans congres: 'Hoop op vrijhandelszone met EU'
- 5 In Shanghai lachen de Chinezen met de domme zelfrijdende Tesla