Advertentie

Eigenaar Ray-Ban koopt streetwearmerk Supreme

©Getty Images

De brillenmaker EssilorLuxottica koopt het modemerk Supreme van VF Corp voor 1,5 miljard dollar. Met de verkoop geeft het slabakkende VF gehoor aan aandeelhouders die een scherpere focus willen.

EssilorLuxottica is vooral bekend als brillenbedrijf: het is de eigenaar van brilmerken als Ray-Ban en van opticienketens als Pearle. Nu breidt de Frans-Italiaanse groep uit naar de kledingsector door voor 1,5 miljard dollar het modemerk Supreme te kopen.

Supreme werd in 1994 in New York opgericht door James Jebbia. Het streetwearmerk staat bekend om zijn hoody's, T-shirts en accessoires en is populair bij skateboarders en beroemdheden als Justin Bieber en Rihanna.

Advertentie

De verkoper is het Amerikaanse VF Corp, het bedrijf boven tassen- en schoenmerken als Vans, Timberland, Kipling, JanSport en Hedgren. VF kocht Supreme zelf pas in 2020, voor 2,1 miljard dollar. VF nam het bedrijf over van oprichter Jebbia en de investeringsfondsen Carlyle Group en Goode Partners.

Activistische aandeelhouders vinden dat VF Corp op te veel terreinen actief is. Het heeft outdoormerken, lifestylemerken, zit in bedrijfskledij en maakt rugzakken.

Snoeien

Dat VF het kledingmerk nu al verkoopt, bovendien met een minderwaarde, komt doordat het bedrijf op de sukkel is. De verkoop daalt al geruime tijd, wat sterk weegt op de beurskoers. Die is van bijna 100 dollar in januari 2020 gezakt tot goed 14 dollar vandaag.

Eind vorig jaar kondigde VF een herstructurering aan en schrapte het 500 jobs. Op korte termijn moet het schuldenrijke bedrijf van CEO Bracken Darrell 300 miljoen dollar besparen en wil het vooral inzetten op Vans. Nu wordt ook duidelijk dat het een optie is minder relevante merken te verkopen.

Zo speelt het bedrijf in op de vraag van activistische aandeelhouders. Die hekelen dat VF op te veel terreinen actief is. Het combineert de lifestylemerken Vans en Supreme met de outdoormerken The North Face en Timberland, Dickies voor bedrijfskledij, en JanSport dat net als Kipling rugzakken maakt.

De besparingsdrift is te voelen tot in België, waar 100 jobs verdwijnen. VF heeft twee vestigingen in ons land. In een distributiecentrum in Sint-Niklaas geeft het werk aan 362 arbeiders, terwijl de ondersteunende diensten (shared services als boekhouding en IT) in Berchem zitten. In die laatste vestiging, met 250 medewerkers, wordt gesnoeid.

Advertentie
Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Iedereen een hoger diploma? 'Wat is er mis met een geweldige stielman?'
Omdat te weinig bso-leerlingen slagen in het hoger onderwijs, coacht de Karel de Grote Hogeschool vanaf dit schooljaar beroepsscholieren naar een bacheloropleiding. Maar is al dat verder studeren wel nodig nu de arbeidsmarkt smeekt om vakmensen? ‘We moeten af van het idee dat de enige weg naar succes via een diploma hoger onderwijs loopt.’
Gesponsorde inhoud