Ahold op zucht van overname Delhaize
Nog geen twee maanden na het bericht over hun gesprekken in De Tijd kondigen de distributiegroepen Delhaize en Ahold naar alle waarschijnlijkheid vandaag aan dat ze fuseren. Of liever dat de Nederlandse retailer zijn kleinere Belgische sectorgenoot overneemt.
Delhaize roept deze ochtend een buitengewone ondernemingsraad samen, een belangrijke aanwijzing voor de op til staande transactie. De buitengewone ondernemingsraad begint om halfacht. De vakbonden zijn bevreesd voor de gevolgen van het fusieproces. Toen het nieuws over de fusie bekend raakte, reageerden ze furieus, omdat ze vonden dat het personeel opnieuw in een onzekere situatie belandde. Zij waren de laatste maanden ook al erg ontevreden omdat Delhaize een forse herstructurering doorvoerde, waarbij 1.800 banen werden geschrapt.
De belangrijkste vraag is hoeveel Ahold zal betalen per Delhaize-aandeel. Indien het bericht in Het Financieele Dagblad klopt dat de Delhaize-aandeelhouders 40 procent van de fusiegroep in handen krijgen, dan waardeert het fusievoorstel de Belgische warenhuisketen op 9,97 miljard euro. Dat komt neer op 96,34 euro per aandeel of 9,4 procent meer dan de koers waartegen Delhaize gisternamiddag geschorst werd na een koerssprong van 8,4 procent (88,03 euro). Rabobank mikt zelfs op 100 euro per Delhaize-aandeel, 39 procent meer dan de koers begin mei. De bank heeft haar advies voor Ahold verhoogd naar buy van hold en 'kan zich moeilijk voorstellen dat de deal mislukt'. Het koersdoel voor Ahold is met 3 euro verhoogd naar 23 euro.
Nederlandse dominantie
Het grotere Ahold wordt dus de dominante partij in het kapitaal van de fusiegroep. Het zou met Dick Boer ook de CEO leveren. Frans Muller, zijn evenknie bij Delhaize, moet voor een succesvolle integratie zorgen. Een tussenstation voordat hij in een later stadium Dick Boer opvolgt? Best mogelijk, denken meerdere waarnemers. Delhaize-voorzitter Mats Jansson zou voorzitter worden van het fusiebedrijf. Jeff Carr, de financieel directeur van Ahold, zou dezelfde rol blijven spelen in de eengemaakte groep.
Waar de hoofdzetel zal worden gevestigd, is voorlopig onduidelijk.Delhaize gaf gisteren geen commentaar. Ahold bevestigde dat de gesprekken met de Belgen in de laatste rechte lijn zitten, maar voegde er wel aan toe dat er nog geen definitief akkoord is.
De aandeelhouders van beide groepen moeten zich wel nog uitspreken over de transactie.
Nog niet definitief
In een reactie bevestigde Ahold dinsdag dat de gesprekken in de laatste rechte lijn zitten, maar onderstreept het bedrijf achter Albert Heijn dat er nog geen definitief akkoord is en dat het 'te zijner tijd' zal communiceren. Bij Delhaize wou men geen commentaar kwijt.
De gesprekken tussen de Belgische en de Nederlandse retailreuzen lekten bijna twee maanden geleden uit in De Tijd en werden kort daarop bevestigd door de partijen. Sindsdien doen de twee er het zwijgen toe.
De combinatie van de twee groepen, waarin het grotere Ahold de bovenhand krijgt, zou in Europa een absolute topspeler worden. Ook in de Verenigde Staten dringt de fusiegroep met zo'n 2.000 winkels en een marktaandeel van 5 procent de top vijf van grootste supermarkten van het land binnen, met een dominante marktpositie aan de oostkust van het land. Walmart blijft in de VS met zijn 4.540 winkels evenwel heer en meester.
Bis repetita
Het is niet de eerste keer dat de twee distributiegroepen over een alliantie praten. In 2006-2007 voerden Delhaize en Ahold al redelijk verregaande onderhandelingen. Er werd toen naar verluidt al gesproken over de plaats waar de hoofdzetel zou komen - Brussel - en wie welk postje zou krijgen. De deal sprong toen af op de structuur van de fusie zelf. Delhaize stuurde aan op een fusie van gelijken, maar dat ging te ver voor het grotere Ahold. Ook in 2013 zouden er gesprekken plaatsgevonden hebben.
Delhaize en Ahold zijn andere groepen dan zeven-acht jaar geleden. Toen rammelde de structuur van een veel groter Ahold nog te veel en liet de winstgevendheid te wensen over. Beide problemen werden sindsdien aangepakt. En bij Delhaize maakte CEO Frans Muller komaf met de erfenis van een vrij dramatische expansiepolitiek van zijn voorganger, Pierre-Olivier Beckers.
Het bericht over een nakende deal duwde de koers van Delhaize dinsdag met bijna 9 procent omhoog, Ahold klom met iets meer dan 1,2 procent. Door die forse koershausse besliste de beurswaakhond FSMA de notering van Delhaize op te schorten. Sinds het eerste bericht dat Delhaize en Ahold over een huwelijk praatten, steeg de beurswaarde van Delhaize met 1,6 miljard euro en werd Ahold 1,4 miljard meer waard.
Meest gelezen
- 1 5 favoriete aandelen van Alexander Roose: 'Met dit aandeel surf je op de renaissance van nucleaire energie'
- 2 Radiozender Nostalgie+ krijgt van regulator forse boete en ‘laatste kans’
- 3 Proximus 9 miljard minder waard in tien jaar, maar is dat de schuld van de CEO?
- 4 Grootste aandeelhouder Brussels Airport wil andere oorden opzoeken
- 5 'Rusland zet Jemenitische strijders in aan front Oekraïne'