Advertentie

Limburgse zonneparkengroep ESG investeert in windmolens na kapitaalronde van 40 miljoen euro

CEO Bert Creemers en CEO Nederland Diederik Baeté, de oprichters van Energy Solutions Group. ©Valentin Bianchi

Energy Solutions Group uit Heusden-Zolder heeft 40 miljoen euro kapitaal bijgetankt bij zijn aandeelhouders. Het bedrijf groeit fors via overnames van wind- en zonneparken. Het wil twee grote batterijparken bouwen in ons land.

Vanuit een onopvallend kantoor op een Limburgs industrieterrein bouwden CEO Bert Creemers en medeoprichter Diederik Baeté discreet aan een van de grootste onafhankelijke energieproducenten van de Benelux. Met de aankoop van zes windparken in Nederland heeft Energy Solutions Group (ESG), dat louter gespecialiseerd is in groene energie, nu zijn grootste overname ooit gedaan.  

Energy Solutions Group

  • Grote onafhankelijke energieproducent in België en Nederland met 665 megawatt aan zonne- en windparken.
  • Realiseerde vorig jaar 85 miljoen euro geconsolideerde omzet en 65 miljoen euro brutowinst.
  • Heeft een hoofdkantoor in Heusden-Zolder en een kantoor in Amstelveen, goed voor een 50-tal werknemers.
  • Aandeelhouders: Patronale Life, Alpha Renewable Energy Fund en het management.
Advertentie

ESG nam 19 windturbines (66 megawatt) over die samen evenveel stroom kunnen produceren als het jaarverbruik van 60.000 gezinnen. Daarmee zet de Limburgse groep die vandaag vooral actief is als uitbater van grote zonne-installaties een stevige stap in de sector van de windenergie. Plannen voor windparken waren er al eerder. Het bedrijf had één operationele windturbine en vier in aanbouw (ongeveer 30 megawatt), allemaal in Nederland. Met de recente overname erbij is de windportefeuille binnenkort 100 megawatt groot.

19
windturbines
ESG koopt 19 windturbines in Nederland.

Maar ESG blijft ook zijn zonneportefeuille uitbreiden. Eind vorig jaar nam het 40 MW aan Belgische zonnedaken over van de logistieke groep Weerts en een reusachtig zonnepark van 145 megawatt - een project in aanbouw - op de Nederlandse luchthaven Schiphol.

‘We investeren in de infrastructuur voor de energietransitie. Aanvankelijk vooral in zonne-energie in België, omdat windenergie minder snel groeit, maar we willen beide activiteiten uitbouwen om onze portefeuille te diversifiëren’, zegt Creemers.

Advertentie
TIP

Alles om u en uw onderneming te laten groeien, leest u in de WAW!-nieuwsbrief

Een wekelijkse dosis inspiratie voor ondernemers

Wekelijks via e-mail - Uitschrijven in één klik

‘Zon en wind zijn complementair. Terwijl zonnepanelen in de winter amper produceren is dat het beste seizoen voor windenergie. Zo hebben we doorheen het jaar een veel beter productieprofiel.’  Ook de uitbouw van een netwerk van snelladers (Hyperfast), die bevoorraad worden met stroom uit eigen parken, is een manier om de inkomsten te verzekeren.

Advertentie

Tegelijk diversifieert ESG ook met batterijopslag. ‘De volatiliteit van de marktprijzen neemt toe, met steeds meer uren van overaanbod en negatieve prijzen’, merkt Creemers op. In het Waalse Harmignies (Bergen) start dit najaar de bouw van een batterijpark van 75 megawatt (300 megawattuur). Die batterijen kunnen evenveel stroom opslaan als het dagelijkse verbruik van 30.000 gezinnen. Eind 2026 moet ook een tweede en even groot project, in Auvelais, klaar zijn.

Grote buurlanden

Om die overnames en bouwprojecten te financieren tankte ESG 40 miljoen euro kapitaal bij zijn aandeelhouders. Dat zijn vooral de verzekeraar Patronale Life en het Alpha Renewable Energy Fund. ‘Het zal zeker niet de laatste operatie zijn’, zegt Creemers.

Terwijl zonnepanelen in de winter amper produceren is dat het beste seizoen voor windenergie. Zo hebben we doorheen het jaar een veel beter productieprofiel.

Bert Creemers
CEO Energy Solutions

Het bedrijf heeft nog grote groeiambities voor de portefeuille aan hernieuwbare energie, die nu 665 megawatt groot is, goed voor een investering van 1,2 miljard euro. ‘Met de projecten die gepland zijn zitten we volgend jaar al over de 1.000 megawatt. Tegen 2027 mikken we op 1.600 megawatt aan operationele projecten’, zegt Creemers. Hij kijkt daarvoor niet alleen naar de twee thuismarkten België en Nederland, maar ook naar de grote buurlanden Frankrijk en Duitsland.

ESG wil vooral groeien met overnames van projecten die al operationeel zijn of deels ontwikkeld. ‘We krijgen veel dossiers op ons bureau nu ontwikkelaars het moeilijker hebben door de hogere rente en de onzekere prijzen. We zijn zeer selectief en kijken vooral naar grote dossiers’, zegt Creemers. Met de groei wil ESG het risico spreiden, schaalvoordelen creëren en het rendement verbeteren.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Een installatie van Ekopak.
Ekopak gaat mogelijk aanvullende financiering onderzoeken
Het beursgenoteerde waterzuiveringsbedijf Ekopak onderzoekt een reeks initiatieven om zijn balans te versterken. Daarbij hoort mogelijk ook aanvullende financiering. De koers gaat opnieuw onderuit.
Gesponsorde inhoud