Electrawinds: 'We zijn geen eendagsvlieg'
De Brusselse beurs mag voor het eerst sinds lang nog eens een nieuwkomer verwelkomen. Groenestroomproducent Electrawinds trekt naar de beurs, zij het indirect via een ommetje langs Frankfurt. En dat uitgerekend op een ogenblik dat beleggers hun geloof in windenergie verloren zijn.
Electrawinds bevestigt met de officialisering van zijn beursplannen het bericht hierover in De Tijd twee maanden geleden. Op Euronext Brussel staan reeds enkele groene-energiebedrijven genoteerd. Maar die hebben het de voorbije jaren wel bont gemaakt. Luc Desender, CEO van Electrawinds knikt, als we hem de vraag voorleggen maar is ervan overtuigd dat het verhaal van Electrawinds heel anders zal zijn.
'We hebben bewust gewacht om naar de beurs te trekken. We hebben gewacht tot we er klaar voor zijn. We hebben momenteel een geinstalleerde elektriciteitscapaciteit van 251 megawatt. Dat levert cash flow op en dat is al een goede matras. We zijn jaren aan een stuk gegroeid, ook in economisch moeilijk jaren. We zijn geen eendagsvlieg. Dat hebben we al bewezen.'
Concreet fuseert Electrawinds met investeringsvehikel European Cleantech I (ECT I), dat sinds november 2010 op de beurs van Frankfurt noteert. ECT 1 is een lege beursschelp met cash (een zogenaamde Special Purpose Acquisition Company - SPAC). Zo'n vehikel wordt opgericht om bedrijven over te nemen die actief zijn in de cleantech-sector en waarvan de belangrijkste activiteiten zich in de 'Europese Economische Ruimte' bevinden. Eind 2010 haalde het bedrijf 115 miljoen euro op en trok het naar de beurs.
Juni
Als die fusie groen licht krijgt - de algemene vergadering heeft midden juni plaats - ontvangt de Belgische groenestroomproducent maximum 95 miljoen verse middelen. Electrawinds wil met het extra kapitaal zijn internationale expansie' versnellen' zegt CEO Luc Desender. De nieuwe groep heeft volgens ramingen een bedrijfswaarde (marktkapitalisatie plus schuld) van 750 tot 800 miljoen euro.
ECT I verandert na de deal in 'Electrawinds SE' en Electrawinds-CEO Luc Desender wordt gedelegeerd bestuurder van de fusiegroep. Onafhankelijk bestuurder Jo Cornu wordt voorzitter van de fusiegroep, die ook een notering op de Brusselse beurs zal aanvragen.
Er is een grote kans dat voor de operatie in Brussel een beroep wordt gedaan op beleggers om verse middelen op te halen, mogelijk enkele tientallen miljoenen euro. Voor de Brusselse beurs zou Electrawinds de eerste nieuwkomer zijn sinds Movetis in december 2009. Het biotechbedrijf bleef evenwel maar acht maanden genoteerd en werd overgenomen door het Ierse Shire.
De beursgang komt er in een bijzonder bar klimaat voor de sector. Uitgerekend vandaag kwam Vestas, de Deense wereldmarktleider in windenergie, met weerom dramatische kwartaalresultaten. Vestas tuimelt 10 procent in Kopenhagen, naar het laagste peil sinds 2003 en 93 procent onder de piek van 2008. De Spaanse rivaal Gamesa noteert in Madrid op een nieuw diepterecord sinds de beursgang in 2000.
Meerderheid
De huidige aandeelhouders van Electrawinds - Gimv, PMV, Saffelberg Investments en Belfius, de families Desender en Vandekerckhove - zullen een ruime meerderheid behouden van 76,2 procent in de nieuwe combinatie. Ze ontvangen maximaal 14,6 miljoen euro in geld en 39,9 miljoen in aandelen in ECT I.
Electrawinds is gespecialiseerd in elektriciteitsproductie op basis van hernieuwbare energiebonnen. Het werd opgericht in 1998 als een familieonderneming en heeft zijn hoofdzetel in Oostende. De groep ontwikkelt en exploiteert energiecentrales om hernieuwbare energie te produceren uit wind, biomassa en fotovoltaïsche installaties.
De groep is actief in twaalf landen. Behalve locaties in België, Frankrijk, Italië, Bulgarije, Polen en Roemenië ontwikkelt Electrawinds ook projecten in Ierland, het VK, Servië, Zuid-Afrika, Kenia en Namibië. Het bruto geïnstalleerd vermogen bedroeg eind vorig jaar 251,4 megawatt (173 MW wind, 72,5 MW biomassa, 5,9 MW zonne-energie).
Vorig jaar boekte de groep een omzet van 116,5 miljoen euro en een operationele kasstroom van 31,1 miljoen euro. Een jaar voordien was dat respectievelijk 110 miljoen en 43 miljoen euro.
Gimv
Electrawinds is dit jaar al het vierde bedrijf uit de Gimv-portefeuille dat naar de beurs trekt. Eerder gingen ook al Inside Secure (draadloze smartcards voor beveiligde transacties), Ceres (gespecialiseerd in zaden voor de productie van biodiesel en ethanol) en ChemoCentryx (onderzoek naar signaalstoffen die het immuunsysteem regelen) publiek.
Naar aanleiding van de beursplannen staken geruchten de kop op dat ex-Electrawinds-voorzitter Johan Vande Lanotte (sp.a) aandelen of aandelenopties van het bedrijf zou bezitten. Via zijn woordvoerster liet de vicepremier weten dat hij geen dergelijke effecten in handen heeft.
Meest gelezen
- 1 ETS2, het woord dat uw gasfactuur honderden euro's duurder kan maken
- 2 Na de versoepelde renovatieplicht: ‘Je kan meer voordeel doen door nu een energieverslindend huis te kopen’
- 3 Belgische stroomproductie op laagste peil in zes jaar
- 4 Mandaat vicegouverneur Steven Vanackere bij Nationale Bank afgelopen door politieke impasse
- 5 Tesla ziet verkoop voor het eerst in zijn bestaan dalen