Advertentie

Deens ‘Resource City' mekka van recyclage

Gebroken glas is een waardevolle grondstof. ©Finn Frandsen

De Deense stad Næstved wil uitgroeien tot een internationale recyclagehub. In ‘Resource City’ is het afval van het ene bedrijf de grondstof voor het andere.

Van buiten ziet het gebouw eruit als een structuur uit de vroege dagen van de Britse industriële revolutie. Maar van binnen is het een van de meest geavanceerde sorteercentra voor glas. Zo geavanceerd dat de Duitse eigenaar terughoudend is om foto’s van dichtbij te laten maken, uit angst dat de concurrentie bedrijfsgeheimen te weten zou komen.

De glasrecyclagefabriek van Reiling was het eerste bedrijf in Resource City. Het vestigde zich in de oude papierfabriek Maglemølle, die tussen 1930 en 2012 werk verschafte aan een groot deel van de bevolking van Næstved, dat door zijn ligging aan het Næstvedkanaal directe toegang tot de Baltische Zee en het Kattegat biedt.

Advertentie
Een hi-tech glasrecyclage fabriek in een vervallen gebouw.
Een hi-tech glasrecyclage fabriek in een vervallen gebouw. ©Finn Frandsen

Veel van de gebouwen waren historisch waardevol, maar in slechte staat. Daarom probeerden de lokale autoriteiten nieuwe bedrijven aan te trekken. Samen met Maglemølle Business Park wil Næstved een recyclagemekka worden.

Het doel is bedrijven aan te trekken die elkaars materialen recycleren. De ambitie is om in de komende jaren 100 nieuwe banen te creëren en minstens tien recyclingbedrijven aan te trekken. Dat moet een sneeuwbaleffect opleveren, zegt Sara Vergo, de projectmanager van Resource City.

TIP

Begin uw dag goed geïnformeerd.

Ontvang nu De Tijd Vandaag.

Elke dag via e-mail - Uitschrijven in één klik

Een tweede bedrijf in Resource City is het Zweedse Ragn-Sells, dat afvalcontainers uit heel Denemarken verwerkt. Een van de containers zit vol met oude deuren en ramen. Ragn-Sells heeft een deal gesloten met Reiling om het glas van de ramen te verwerken. Vergo: ‘Dit is het soort recyclage dat we in Resource City willen promoten.’

Advertentie
Shoppers op Fifth Avenue in New York. De Amerikaanse tarieven maken in de eerste plaats het leven duurder voor gezinnen in de VS, zeggen economen.
Internationaal
analyse
De Trump-tarieven zullen de Amerikaanse gezinnen snel zo'n 2 procent aan koopkracht kosten. 'Maar denk toch maar niet te snel dat de VS hier een economische owngoal maken.'

In het nieuws

Alle artikels meer
Thuisladen is minder populair dan gedacht.
Kwart werknemers laadt elektrische bedrijfswagen amper tot nooit thuis op
Een op de vier werknemers met een elektrische bedrijfswagen gebruikt zijn thuislaadstation amper tot nooit. Dat blijkt uit een analyse van de laadpalenbeheerder MobilityPlus. Bestuurders vrezen de financiële impact van thuisladen op hun energiefactuur.
Gesponsorde inhoud