Advertentie

Colruyt verkoopt windenergiebusiness voor 1,5 miljard

©Belwind

Virya Energy, eigendom van de retailgroep Colruyt, verkoopt al zijn belangen in windenergieparken op zee aan het Japanse JERA Green.

De verkoop van Parkwind, dat alle offshore windenergieactiviteiten van de energieholding Virya Energy bundelt, levert minstens 1,55 miljard euro (na aftrek van schulden) op. De finale prijs kan nog variëren, afhankelijk van de exacte datum waarop de transactie afgerond wordt. De deal moet nog groen licht krijgen van de concurrentiewaakhonden.

De transactie zal leiden tot een 'zeer belangrijk eenmalig positief effect' in het nettoresultaat van Colruyt Group in het boekjaar 2023/24. Op dit ogenblik staat Virya Energy in Halle in de boeken voor 434 miljoen euro. Het gros van die waarde is Parkwind.

Advertentie

De transactie zal leiden tot een 'zeer belangrijk eenmalig positief effect' in het nettoresultaat van Colruyt Group in het boekjaar 2023/24.

Colruyt is voor bijna 60 procent eigenaar van Virya. De rest van de aandelen zit bij Korys, het investeringsvehikel van de familie Colruyt. Beursanalisten zeiden al tijd dat een verkoop van Parkwind een belangrijke katalysator kan vormen voor de kwakkelende beurskoers van Colruyt

. Vandaag krijgen ze analisten gelijk. Het aandeel springt meer dan 10 procent hoger.

Wind op de Noordzee

Met Parkwind verdwijnt een belangrijke speler op de Noordzee in buitenlandse handen. Parkwind participeert in vier windparken voor de Belgische kust (Belwind, Northwind, Nobelwind and Northwester 2) en heeft belangen in buitenlandse windparken, zoals Arcadis Ost I in Duitsland en Oriel in Ierland.

TIP

Begin uw dag goed geïnformeerd.

Ontvang nu De Tijd Vandaag.

Elke dag via e-mail - Uitschrijven in één klik

Het akkoord komt negen maanden na de aankondiging van Colruyt dat het alle strategische opties zou bekijken voor zijn windenergietak. Het werd toen al duidelijk dat het voor Parkwind moeilijk zou worden om zonder partner de internationale ambities verder waar te maken.

First mover wordt te klein

De Colruyts hebben als een van de first movers zwaar geïnvesteerd in Belgische offshorewindenergie. Maar de rol in België is nu zo goed als uitgespeeld omdat er weinig ruimte over blijft. Er zijn momenteel 8 windparken in werking of in aanbouw, en volgend jaar komen er nog drie concessies op de markt. Maar offshorewind is vooral een buitenlands verhaal geworden. Parkwind is betrokken in projecten in Duitsland en Ierland, en kijkt naar veel projecten in andere Europese landen en zelfs in Azië.

We hebben onze rol gespeeld in offshore, maar zijn relatief klein. We kunnen geen 200 of 500 miljoen euro in projecten steken.'

Jef Colruyt
CEO Colruyt tijdens de meest recente aandeelhoudersvergadering

Maar die projecten liggen steeds verder af van de Belgische thuisbasis van Colruyt, en worden ook steeds groter, duurder en risicovoller. Terwijl vroeger vooral lokale spelers actief waren, is offshorewind nu het speelveld geworden van gigantische concerns, zoals Shell en TotalEnergies, grote elektriciteitsbedrijven en kapitaalkrachtige fondsen.

Advertentie

'De verkoop komt er omdat de schaalgrootte in de offshorewindsector snel toeneemt. Na de oorlog in Oekraïne is duidelijk dat het nog sneller zal moeten gaan', klonk het eerder bij Colruyt op de aandeelhoudersvergadering. 'We hebben onze rol gespeeld, maar zijn relatief klein. We kunnen geen 200 of 500 miljoen euro in projecten steken.'

Noordzee wordt nog Japanser

De windenergieparken op zee krijgen een steeds grotere Japanse stempel. Door de overname van Parkwind krijgt het Japanse JERA Green belangen in 4 windparken op zee.

Het Japanse Sumitomo Corporation op zijn beurt is al een tiental jaar actief in onze regio en is mede-investeerder in alle parken waar Parkwind bij betrokken is.

Het energiebedrijf Eneco, dat in handen is van het Japanse Mitsubishi, is op haar beurt een van de aandeelhouders in de parken Seamade en Norther.

Advertentie

Onder de vleugels van JERA moet Parkwind wel alle kansen krijgen om te groeien. JERA is een energiebedrijf dat opgericht is door de Japanse nutsbedrijven Tokyo Electric Power en Chubu Electric Power. Het is de grootste energiemaatschappij van Japan en heeft activiteiten in 18 landen. JERA - kort voor 'Japanese energy for a new era' - is actief in onder meer lng, brandstoftransport en steeds meer hernieuwbare energie.

JERA engageert zich om de nationale en internationale expansieplannen van Parkwind te ondersteunen.

JERA Green

‘JERA engageert zich om de nationale en internationale expansieplannen van Parkwind te ondersteunen. Het is de bedoeling verder te investeren in België en de aanwezigheid wereldwijd uit te breiden vanuit het bestaande kantoor in Leuven’, luidt het.

Dat JERA vanuit Tokio in België landt, is verrassend maar ook niet onlogisch. Nathalie Oosterlinck is daarbij de bepalende factor. De Belgische stuurt sinds twee jaren de hernieuwbare aan bij de Japanners. Daarvoor was ze in ons land onder meer topvrouw bij het offshorewindbedrijf Rentel en leidde ze speciale projecten bij windparkenbouwer DEME.

Na de verkoop van de offshorebusiness richt Virya zijn pijlen volop op de andere takken: windenergie op land, zonne-energie en waterstof. Virya Energy heeft met het gasbedrijf Fluxys plannen om een waterstoffabriek te bouwen in Zeebrugge.

Mogelijks wordt Virya terug actief op de Noordzee, blijkt uit een mededeling van JERA Green. ‘We nodigen Virya uit om een deel van transactieopbrengsten te herinvesteren in een minderheidsparticipatie in de Belgische windparken van Parkwind. De voorwaarden van een dergelijke potentiële herinvestering zullen te goeder trouw onderhandeld worden.’

Advertentie
'Er lijkt  geen orde in de wanorde te zitten', zegt Commissievoorzitster Ursula von der Leyen over de nieuwe invoertarieven die Amerikaans president Donald Trump aankondigde.
Europa
De Europese Commissie blijft hopen dat ze met de Amerikaanse president Donald Trump een onderhandelde oplossing kan vinden voor het escalerende handelsconflict. Maar als dat niet lukt, komen er extra tegenmaatregelen.

In het nieuws

Alle artikels meer
EnergyVision werd mee opgericht door voormalig sportjournalist Maarten Michielssens, die de operationele leiding in handen heeft.
Beursgang energiebedrijf EnergyVision loopt vertraging op
De voorbereiding van de beursgang van EnergyVision neemt meer tijd in beslag dan verwacht. Daardoor schuift de timing van de operatie door richting de zomer. Dat vernam De Tijd.
Gesponsorde inhoud