Haperende kerncentrales domper voor Engie
De aanhoudende problemen in de Belgische kerncentrales laten zich stevig voelen in de resultaten van Electrabel-moeder Engie. ‘De Benelux zal dit jaar de enige verliezer voor Engie zijn', voorspelt een analist.
De langere sluiting van de kerncentrales Tihange 2 en 3, waardoor in november slechts een van de zeven kerncentrales in ons land zal draaien, is nog maar eens een streep door de rekening van Electrabel-moeder Engie .
De beursgenoteerde nutsgroep liet in een update weten dat de cumulatieve negatieve impact van alle sluitingen voor onderhouds- en herstellingswerken sinds het jaarbegin ongeveer 600 miljoen euro bedraagt, en dat zowel op het niveau van de brutobedrijfswinst (ebitda) van de groep als op dat van de courante nettowinst.
Sussende taal
Engie probeert tegelijk de beleggers te sussen dat de financiële doelstellingen voor heel het jaar - courante nettowinst, schuldgraad en dividend - behouden blijven. De Franse groep verwijst daarvoor onder meer naar de ‘zeer goede prestatie’ van andere divisies, die de Belgische tegenvaller grotendeels compenseren. De voorspelde ebitda ligt intussen wel al iets lager in vergelijking met de prognose in maart. Net als de aandelenkoers, die sinds het jaarbegin alweer goed 13 procent lager ging.
‘Die 600 miljoen euro is een serieuze domper voor Engie. Ik verwacht dat de Beneluxdivisie als enige dit jaar in het rood zal gaan op ebitda-basis’, zegt een Parijse analist van een gereputeerd beurshuis.
Lagere elektriciteitsprijzen
Boven op de stilliggende kerncentrales is er de impact van de lagere elektriciteitsprijzen voor België en Europa tegenover vorig jaar, onderstreept de analist nog. In de halfjaarcijfers eind juli tekende België, dat goed is voor 7 à 8 procent van de totale ebitda, al voor een valse noot. De brutobedrijfswinst voor de Benelux kelderde in de eerste zes maanden met 45 procent naar 133 miljoen euro.
Of de pil van de kwakkelende kerncentrales nu helemaal doorgeslikt is, durft de analist niet te zeggen. ‘Ik denk dat het ergste voorbij is, maar dat dacht ik een maand geleden ook al. Ik weet het gewoon niet.’
Ik denk dat het ergste voorbij is, maar dat dacht ik een maand geleden ook.
De analist weet evenmin wat te denken van het bericht in het Franse weekblad Le Canard Enchaîné dat Engie-CEO Isabelle Kocher eind juni Engies land- en sectorgenoot EDF heeft voorgesteld om de Belgische kerncentrales over te nemen. Engie ontkent dat het zijn Belgische activiteiten wil verkopen. 'Er zijn geen onderhandelingen bezig met wie dan ook', aldus Engie-topvrouw Isabelle Kocher. De topvrouw voegde nog toe dat België 'een strategisch land' is voor Engie. Ze zei wel open te staan voor partners in België, indien daarmee de investeringen kunnen worden versneld.
EDF geeft geen commentaar.
‘Engie heeft de voorbije jaren al zoveel verschillende ballonnetjes over Electrabel opgelaten, van een beursgang tot het zoeken van minderheidspartners. Wie zou trouwens geïnteresseerd zijn om Electrabel te kopen?’, vraagt de analist zich af.
Meest gelezen
- 1 Wall Street maakt grootste sprong sinds 2008 na bocht van Trump
- 2 Terwijl de wereld in brand staat, heerst chaos in het Witte Huis
- 3 Waarom Trump de bocht nam: China en beleggers legden bom onder 'wereldwijd baken van stabiliteit'
- 4 Wall Street maakt grootste sprong sinds 2008 na bocht van Trump
- 5 Soepelere voorwaarde vervroegd pensioen levert maximaal 1 jaar winst op