Advertentie

Advertentiecrash doet DPG Media pijn

Uitvoerend voorzitter Christian Van Thillo: 'De pijn zit in de advertentiemarkt.' ©BELGA

DPG Media voelt de coronacrisis vooral via een duik van de advertentiemarkt. Het bedrijf boven merken als VTM en Het Laatste Nieuws zet zijn 129 miljoen euro winst van 2019 integraal opzij.

'In deze verwarrende tijden is de nood aan nieuws en entertainment groot, waardoor het bereik van onze nieuwsmedia en televisiezenders explosief gestegen is. De pijn zit echter in de advertentiemarkt die sinds medio maart een sterke daling laat zien.'

Christian Van Thillo, uitvoerend voorzitter van DPG Media, maakt in een toelichting bij de resultaten duidelijk waar het momenteel knelt in de mediasector. Ondanks prille indicaties dat de Belgische advertentiemarkt zich weer op gang trekt, durft DPG zich niet uitspreken over de uiteindelijke schade door de coronacrisis.

Advertentie
Wat is DPG Media?

DPG Media, vroeger bekend als De Persgroep, is het grootste Belgische mediabedrijf. Het is actief in België, Nederland en Denemarken en bezit in ons land onder meer volgende mediamerken:

Tv-zenders: VTM, Q2, CAZ, Vitaya

Radio: Q-Music, Joe, Willy

Nieuwsmedia: Het Laatste Nieuws, De Morgen, 7sur7

Tijdschriften: Humo, Dag Allemaal, Story, TV Familie

Online diensten: Spaargids.be, Mijnenergie.be, Livios.be, Tweakers, Jobat (in joint venture met Mediahuis)

Telecomdiensten: Mobile Vikings, Jim Mobile

'De grote vraag is hoe het consumentenvertrouwen en het vertrouwen van adverteerders zich de komende periode ontwikkelen', klinkt het. Anders gezegd: als de economie door de pandemie in een recessie wegzinkt, hebben we het ergste nog niet gezien.

DPG Media is voor meer dan de helft van zijn omzet afhankelijk van advertenties. Bovendien valt de coronacrisis in een belangrijke periode voor de tv-advertentiemarkt: in april en mei wordt traditioneel ongeveer een vijfde van de verkoop geboekt. De CEO van de Belgische poot van DPG, Kris Vervaet, verklaarde eerder deze maand dat hij op de korte termijn een 'stevige impact van 15 tot 20 procent minder inkomsten' verwacht.

Balans

Zoals bij veel andere bedrijven keren de familiale aandeelhouders zichzelf dit jaar geen dividend uit, waardoor de balans met 129 miljoen euro wordt versterkt. Dat is de volledige nettowinst van 2019, die 3 miljoen hoger lag dan in 2018.

De inkomsten uit digitale advertenties volstaan - ondanks een stevige groei - nog niet om de daling in printreclame te compenseren.

DPG Media blikt terug op een jaar waarin de omzet met 4 procent groeide tot 1,64 miljard euro. De ruwste winstmaatstaf (brutobedrijfswinst of ebitda) ging er met 7 procent op vooruit tot 258 miljoen euro, de gewone bedrijfswinst (ebit) met 9 procent, tot 183 miljoen.

De Nederlandse poot was goed voor ruim de helft van de omzet en de ebitda. In ons land puurde DPG een ebitda van 108 miljoen euro op een omzet van 695 miljoen. In beide landen bedroeg de winstmarge ruim 15 procent. De kleinere Deense tak haalde 16 miljoen ebitda op 133 miljoen omzet, of een marge van 12 procent.

Advertentie

Rendabiliteit

DPG Media zegt over alle nieuwsmedia heen ruim 400.000 digitale abonnees te tellen. Dat zijn er zowat 100.000 meer dan twee jaar geleden. De groei van dat cijfer is belangrijk voor de rendabiliteit van het bedrijf. De digitale ontwikkeling van nieuwsmedia vraagt grote investeringen in platformen en in capaciteit. Als het bedrijf die inspanningen over meer abonnees kan 'uitsmeren', is het rendement groter.

Op de lezersmarkt lijkt DPG Media de digitale transformatie met succes te zijn doorgekomen. Maar de inkomsten uit digitale advertenties volstaan - ondanks een stevige groei - nog niet om de daling in printreclame te compenseren. Daar kampt het bedrijf, net als andere lokale media, met de moordende concurrentie van Amerikaanse reuzen zoals Google en Facebook.

Ook de Belgische tv-poot zag vorig jaar advertentie-inkomsten weglekken, mede door de opmars van online kijkgedrag en van streamingdiensten zoals Netflix. De omzet daalde er met 4 procent. DPG Media probeert kijkers bij zich te houden door in te zetten op streamingdiensten zoals het gratis platform VTM GO, dat bijna 600.000 actieve gebruikers telt. Later dit jaar zet het bedrijf met Telenet een betalende streamingdienst in de markt, de zogenaamde 'Vlaamse Netflix'.

Sanoma

DPG Media diversifieerde de voorbije jaren sterk naar online diensten. Die zijn goed voor een jaaromzet van 120 miljoen euro. In Nederland is de sterkhouder de financiële vergelijkingssite Independer. In ons land zag DPG een 'sterke groei' bij de energievergelijker Mijnenergie/Monenergie.

De omzet van dit jaar zal los van de coronacrisis een boost krijgen van de overname van Sanoma Media Nederland, dat de nieuwssite nu.nl en meerdere tijdschriften in huis heeft. Die activiteiten halen een jaaromzet van 355 miljoen euro en worden vanaf deze maand meegeteld in het resultaat.

Advertentie
Shoppers op Fifth Avenue in New York. De Amerikaanse tarieven maken in de eerste plaats het leven duurder voor gezinnen in de VS, zeggen economen.
Internationaal
analyse
De Trump-tarieven zullen de Amerikaanse gezinnen snel zo'n 2 procent aan koopkracht kosten. 'Maar denk toch maar niet te snel dat de VS hier een economische owngoal maken.'

In het nieuws

Alle artikels meer
Thuisladen is minder populair dan gedacht.
Kwart werknemers laadt elektrische bedrijfswagen amper tot nooit thuis op
Een op de vier werknemers met een elektrische bedrijfswagen gebruikt zijn thuislaadstation amper tot nooit. Dat blijkt uit een analyse van de laadpalenbeheerder MobilityPlus. Bestuurders vrezen de financiële impact van thuisladen op hun energiefactuur.
Gesponsorde inhoud