Skyline en Klingele zijn 'Leeuwen van de Export'
Skyline Communications en klingele Chocolade zijn de winnaars van de Leeuw van de Export 2017.
Het Oost-Vlaamse chocoladebedrijf Klingele won in de categorie met minder dan 50 werknemers, het West-Vlaamse Skyline Communications bij de grote bedrijven.
Met de Leeuw van de Export plaatst Flanders Investment & Trade (FIT) jaarlijks 2 Vlaamse bedrijven voor het voetlicht met uitzonderlijke exportresultaten.
Marktleider
Skyline Communications is de wereldmarktleider in software voor het beheer van netwerken, of het nu gaat om satelliet-, televisie-, telecom- of kabelnetwerken. Verizon, MTV, AT&T, Time Warner Cable, Vodafone, HBO, Al Jazeera en een 500-tal andere netwerkoperatoren en mediabedrijven in 110 landen zijn klant van het West-Vlaamse familiebedrijf rond de drie broers Ben, Bert en Frederik Vandenberghe.
Het Izegemse bedrijf groeit in een hels tempo van meer dan 25 procent per jaar. Vier jaar geleden bedroeg de omzet 8 miljoen euro en werkten er 70 mensen. Vorig jaar telde het bedrijf wereldwijd 146 werknemers die samen ongeveer 29,2 miljoen euro omzet draaiden. 92 procent daarvan kwam uit export. De bruto winstmarge (ebitda) bedroeg vorig jaar 44 procent.
Begin dit jaar kwam het bedrijf nog in het nieuws omdat het op zoek is naar 100 bijkomende ingenieurs. 'Als we morgen 400 ingenieurs kunnen aannemen, zijn ze meteen welkom', zei CEO Ben Vandenberghe. 'Dan doen we onze omzet maal drie. Het is de belangrijkste bottleneck in onze groei.'
Nichechocolade
In 1995 investeerde Koen Klingele in zijn eerste chocolademachine - Klingele Chocolade was geboren. Vanaf dag één specialiseerde de ondernemer uit Evergem zich in eerlijk geproduceerde chocolade binnen heel specifieke niches: zonder toegevoegde suiker of gezoet met stevia, lactosevrij, met extra vitamines ... Zijn bedrijf speelt zo in op een wereldwijde trend naar een gezondere levensstijl.
Vandaag worden de chocoladerepen en -tabletten verkocht in 44 landen over alle continenten heen. Het bedrijf commercialiseert enkele eigen merken, maar ruim de helft van de productie is bestemd voor de private labelmarkt, onder meer als huismerk voor supermarktketens.
De 27 werknemers realiseerden in 2016 een omzet van 5 miljoen euro, waarvan 69 procent uit export kwam.
Meest gelezen
- 1 Trump 'erg boos' na uitspraken Poetin over Zelensky
- 2 Duurdere auto’s? ‘Kan me niks schelen’, zegt Trump
- 3 Deze 15 kooptips vielen op de VFB-beleggershappening
- 4 Politiek doet drie prominente wetenschappers VS verlaten
- 5 BASF-topman Jan Remeysen: 'We moeten het heilige huisje van Europese gasontginning durven af te breken'