Van NMBS tot ziekenhuizen: foute update bij CrowdStrike leidt wereldwijd tot IT-problemen
Een fout in een software-update van het beveiligingsbedrijf CrowdStrike leidt in de hele wereld tot problemen, onder meer bij het spoor, in de luchtvaart en bij ziekenhuizen.
Reizigers meldden vrijdagochtend incheckproblemen bij diverse maatschappijen, onder meer bij de lagekostenmaatschappijen Ryanair en Transavia. Ook in het buitenland werden lange wachtrijen gesignaleerd in diverse luchthavens. De luchthaven van Schiphol lijkt wel 'bevroren', schreef een reiziger op het platform X.
Brussels Airport kampte woensdagochtend met een storing bij het afhandelingssysteem voor ingecheckte bagage, maar dat leidde niet tot vertragingen.
Ook bij de spoorwegmaatschappij NMBS werden vrijdagochtend IT-problemen gemeld. Er was sprake van storingen aan de loketten, maar ook in de tools voor de treinbegeleiders en de automaten.
Woordvoerder Bart Crols bevestigde de 'impact op de verkoop van vervoersbewijzen en de digitale communicatiekanalen'. De NMBS raadde reizigers aan de beeldschermen en de intercom in de stations te volgen.
Ziekenhuizen
De problemen deden zich echter voor in alle sectoren. Ook twee ziekenhuizen in ons land werden getroffen, zo bevestigde de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid aan Belga. De overheidsdienst communiceerde niet om welke ziekenhuizen het gaat. 'Er is beslist om nieuwe patiënten die dringende medische hulp nodig hebben, tijdelijk naar andere ziekenhuizen te vervoeren', zei woordvoerster Annelies Wynant.
Ook in het buitenland zagen tal van reizigers hun vlucht vertraagd door de IT-problemen. In Spanje zouden nagenoeg alle luchthavens getroffen zijn. In de VS kondigden zowel American Airlines, Delta Airlines als Allegiant Airlines vrijdagochtend een ‘ground stop’ aan voor hun vroege vluchten, een bevel om alle vliegtuigen aan de grond te houden.
Onder meer deze bedrijven maakten vrijdag melding van computerproblemen, al kan niet met zekerheid worden vastgesteld of die allemaal te wijten zijn aan de CrowdStrike-update:
- De Britse tv-zender Sky News zei vrijdagochtend niet meer live te kunnen uitzenden. Ook de Franse kanalen TF1 en Canal+ hadden te maken met verstoringen. Bij de Vlaamse mediagroep DPG Media moesten de radiozenders overschakelen naar eenalternatieve programmering, zegt woordvoerster Paulien Dewyngaert. Rond 10.30 uur waren op radiozenders Qmusic en JOE opnieuw dj's te horen.
- De London Stock Exchange, de Britse aandelenbeurs had problemen met het verspreiden van marktinformatie. De koersinformatie van de FTSE 100, de belangrijkste beursindex, werd uitgesteld.
- De internationale luchthaven van Berlijn was geblokkeerd door een storing, met een volledige opschorting van de vluchten tot zeker 10 uur. Ook Schiphol ligt deels plat.
- Paris 2024, de organisator van de Olympische Spelen, heeft een noodplan in werking gezet om 'alle operaties te kunnen verderzetten'.
- De Britse spooroperator Govia Thameslink Railway meldt storingen op het hele netwerk.
- In Australië en Nieuw-Zeeland trof de storing de overheid, de media, telecommaatschappijen, retailers en banken. De grootste bank van Australië, Commonwealth Bank, zei dat sommige klanten geen geld konden overmaken. De luchtvaartmaatschappij Qantas en de luchthaven van Sydney zeiden dat vliegtuigen vertraging hadden, maar nog altijd vlogen.
CrowdStrike
Analisten verklaren de problemen door een gebrekkige software-update van het beveiligingsbedrijf Crowdstrike, die wereldwijd heel wat bedrijven treft. CrowdStrike bevestigde het probleem en heeft de softwareupdate intussen weer ingetrokken. Het bedrijf linkt de problemen aan tekortkomingen in Windows, het besturingssysteem van Microsoft.
Het lijkt erop dat de problemen zich alleen bij Windows-computers voordeden, meer bepaald de ietwat oudere versie Windows 10, die in veel bedrijven nog courant gebruikt wordt.
De foute update werd verstuurd naar gebruikers van CrowdStrike Falcon, een cloudplatform dat de beveiliging regelt van allerlei toestellen, zoals computers, gsm's en servers. Dat verklaart onder meer de problemen bij heel wat computerterminals, zoals kassa- en check-insystemen. Gebruikers meldden doorgaans dat de besturingssoftware Windows crashte na het opstarten van de computer.
Bij CrowdStrike zelf bleef het vrijdagvoormiddag oorverdovend stil. Het bedrijf liet nog niets weten via zijn website of sociale media. Het bedrijf stuurde wel een 'alert' uit naar klanten om het probleem met CrowdStrike Falcon te signaleren. Er zijn voorlopig geen indicaties dat de problemen te wijten zouden zijn aan een cyberaanval of aan ander kwaadwillig opzet.
Verschillende experts hebben het nu al over de grootste IT-panne ooit. Toch is het niet de eerste keer dat misgelopen software-updates op grote schaal voor problemen zorgen. Zo lagen de veelgebruikte kantoorapplicaties Microsoft 365 en Teams in maart 2021 plat door een slechte update. In oktober van datzelfde jaar was er een grote panne bij Meta (Facebook, Instagram).
De Tijd wil de dialoog met zijn onlinelezers verbeteren en gebruikt daarvoor een nieuwe reactietool. Meer toelichting kunt u in dit artikel vinden.
Meest gelezen
- 1 Urenlang ondervraagd en huizen doorzocht: Didier Reynders verdacht van witwassen via loterijspelen
- 2 Ondernemer Filip Balcaen mengt zich in dealjacht onder verzekeringsmakelaars
- 3 Vooruit legt nultolerantie alcohol op federale onderhandelingstafel na ongeval Tom Waes
- 4 Belasting op fossiele bedrijfswagens dreigt met 10 procent te stijgen
- 5 Antwerpse diamantwijk in ‘zwaarste crisis ooit’ door boycot, labostenen en afhakende Chinezen