Advertentie

Grootste aandeelhouder Brussels Airport wil andere oorden opzoeken

OTPP zit sinds 2011 in het kapitaal van Brussels Airport, maar acht de tijd rijp om weer uit te stappen. ©Nicolas Economou via Reuters Con

Het Canadese pensioenfonds OTPP, de grootste private aandeelhouder van de Brusselse luchthaven, wil zijn participatie in Brussels Airport en een reeks andere Europese luchthavens verkopen.

Volgens de Britse krant The Times wil OTPP, het pensioenfonds van de onderwijzers van de Canadese provincie Ontario, zijn portefeuille van Europese luchthavens van de hand doen om in te spelen op de heropleving van het vliegverkeer in de nasleep van de coronapandemie. De waarde van al die belangen wordt geschat op meer dan 10 miljard pond (12 miljard euro). Naast Brussels Airport gaat het om participaties in drie Engelse luchthavens - London City, Birmingham en Bristol - en in de luchthaven van Kopenhagen in Denemarken. De belangen liggen telkens tussen 25 en 70 procent.

OTPP heeft zijn medeaandeelhouders in de betrokken luchthavens geïnformeerd van zijn voornemen om uit te stappen. Ze hebben een voorkeurrecht van dertig dagen, maar kunnen ook beslissen om hun aandelen te verkopen.

Advertentie
De essentie
  • Het Canadese pensioenfonds OTPP wil zijn belangen in Brussels Airport en andere Europese luchthavens verkopen om te profiteren van het herstelde vliegverkeer na de coronapandemie.
  • De verkoop kan nieuwe investeerders aantrekken, die al aan boord zijn bij andere Europese luchthavens.
  • De federale regering bezit 25 procent plus één aandeel van Brussels Airport. Ook Vlaanderen heeft via PMV een klein belang in de Brusselse luchthaven.

OTPP kocht in 2011 het Australische Macquarie Airports (MAp) uit bij Brussels Airport. Het kreeg zo 39 procent van de Brusselse luchthaven in handen. Twee maanden voor het uitbreken van de coronacrisis deed het al een klein deel van die participatie van de hand. Het Canadese pensioenfonds zou nog 29 procent van de aandelen bezitten, maar 39 procent van de stemrechten. Dat pakket van 10 procent ging naar de Australische fondsbeheerder TCorp en het Japanse GPIF, het grootste pensioenfonds ter wereld.

De andere aandeelhouders van Brussels Airport zijn de federale overheid (via haar financiële arm SFPIM, 25% plus één aandeel) en een consortium onder leiding van het Nederlandse pensioenfonds APG en de Australische investeerder QIC. Daarvan maken ook de verzekeraar Swiss Life en een Vlaams-Belgisch consortium rond de publieke investeerder PMV deel uit.

Advertentie

Het Canadese pensioenfonds polste al enkele externe kandidaten naar hun interesse voor de Europese luchthavenbelangen. Het is onduidelijk of OTPP de verschillende belangen apart wil verkopen of alles samen in één pakket aanbiedt.

Advertentie

Een van de benaderde partijen zou MAp zijn. Andere mogelijke kandidaten zijn het Canadese pensioenfonds PSP Investments en het Franse Vinci. PSP kocht eerder deze maand al het bedrijf boven de luchthavens van Aberdeen, Glasgow en Southampton. Vinci legde dit voorjaar de hand op 50,01 procent van de luchthaven van Edinburgh.

Canadees-Australische deal

Toen MAp in 2011 door OTPP vervangen werd, bleef Macquarie evenwel via twee aparte fondsen aandeelhouder van de Brusselse luchthaven. Die overige belangen werden in 2019 verkocht aan een consortium bestaande uit APG, QIC en Swiss Life. Die transactie waardeerde de luchthaven toen - schulden incluis - op meer dan 7 miljard euro. Dat kwam overeen met zo'n 21 keer de brutobedrijfswinst (ebitda) van Brussels Airport over het boekjaar 2018.

Het Vlaamse PMV werd in de laatste rechte lijn naar die deal uit het winnende biedconsortium gehaald. De Macquarie-fondsen wilden met het oog op de vernieuwing van de licentie van de luchthaven - een federale aangelegenheid - liever geen regionale speler aan boord uit vrees het communautaire vuur op te poken. Na de vernieuwing van de licentie kocht een consortium onder leiding van PMV toch nog een klein belang van APG en co. Het bezit indirect ongeveer 1,8 procent van Brussels Airport. De andere aandeelhouders van het PMV-consortium zijn de pensioenfondsen van de bouw en van de metaalsector, de verzekeraar Patronale en het infrastructuurfonds Epico (dat beheerd wordt door PMV).

De Vlaamse interesse in Zaventem is geen toeval. De nationale luchthaven vormt, na de haven van Antwerpen, de tweede belangrijkste economische motor van België. De economische activiteiten op en rond Brussels Airport dragen 8,8 miljard euro bij aan het Belgische bruto binnenlands product. Bijna 65.000 mensen verdienen rechtstreeks of onrechtstreeks de kost met de nationale luchthaven.

Profiel Brussels Airport
  • Aantal passagiers (2023): 22,2 miljoen.
  • Verhandelde vracht: 701.000 ton.
  • Omzet: 705 miljoen euro.
  • Bedrijfswinst: 172 miljoen euro.
  • CEO: Arnaud Feist.
  • Aandeelhouders: de federale overheid (25% + één aandeel), het Canadese pensioenfonds OTPP (29%), een consortium rond het pensioenfonds APG (met onder meer PMV), het Japanse pensioenfonds GPIF en de Australische fondsbeheerder TCorp.
Advertentie
'Er lijkt  geen orde in de wanorde te zitten', zegt Commissievoorzitster Ursula von der Leyen over de nieuwe invoertarieven die Amerikaans president Donald Trump aankondigde.
Europa
De Europese Commissie blijft hopen dat ze met de Amerikaanse president Donald Trump een onderhandelde oplossing kan vinden voor het escalerende handelsconflict. Maar als dat niet lukt, komen er extra tegenmaatregelen.

In het nieuws

Alle artikels meer
EnergyVision werd mee opgericht door voormalig sportjournalist Maarten Michielssens, die de operationele leiding in handen heeft.
Beursgang energiebedrijf EnergyVision loopt vertraging op
De voorbereiding van de beursgang van EnergyVision neemt meer tijd in beslag dan verwacht. Daardoor schuift de timing van de operatie door richting de zomer. Dat vernam De Tijd.
Gesponsorde inhoud