Advertentie

Recordgroei bij Brussels Airport dankzij lowcost

©BELGA

Brussels Airport ontving vorige maand 8,3 procent meer passagiers dan in maart 2013. De grootste klant van de luchthaven, Brussels Airlines, pakte gisteren uit met een groei van 5,6 procent en verloor dus marktaandeel op Zaventem.

Het is jaren geleden dat Brussels Airport op maandbasis nog met zulk sterk groeipercentage kon uitpakken. De verklaring hoeft niet ver gezocht te worden: sinds einde februari vliegt Ryanair ook vanuit Zaventem, nu al naar tien bestemmingen. Bovendien verhoogde die andere lowcost carrier Vueling zijn aanbod. Vooral daardoor steeg het aantal passagiers met 8,3 procent tot bijna 1,57 miljoen.

In absolute cijfers levert Brussels Airlines, de belangrijkste klant van de luchthaven, nog steeds de grootste bijdrage. De grootste luchtvaartmaatschappij van het land kondigde woensdag aan dat ze vorige maand 491.037 passagiers vervoerde van en naar Zaventem, een toename met 5,6 procent. Die groei lag wel de helft lager dan in januari en februari en bovendien daalde de bezettingsgraad.

Advertentie

En die groei haalt ook niet het niveau van Brussels Airport, wat betekent dat Brussels Airlines marktaandeel verliest op zijn thuismarkt. Op basis van de gepubliceerde cijfers daalde het met 0,81 procentpunten van 32,17 procent in maart 2013 naar 31,36 procent in maart dit jaar. Inzake vracht wist de luchtvaartmaatschappij haar positie wel te versterken.

Brussels Airport meldt dat de vracht op maandbasis weer boven 40.000 ton komt; in maart was er een groei met 5,7 procent tot 40.481 ton. De toename kwam opnieuw vooral van DHL dat er met ruim een kwart op vooruitging. Cargo vervoerd door volvrachters blijft dalen (-14%). De vracht op passagiersvliegtuigen - zoals bij Brussels Airlines - steeg dan weer met 8 procent.

Na een kwartaal staat de teller in Zaventem op net geen vier miljoen (3,97) passagiers, een toename met precies 6 procent tegenover het eerste kwartaal van vorig jaar. Voor het eerst sinds lang stijgt nu ook het aantal vliegbewegingen (+1,6%) maar veel minder snel. Na drie maanden staat de vracht op 109.526 ton, een toename met 6,6 procent. De grote verliezer wordt allicht Charleroi, dat nog geen cijfers bekendmaakte.

Advertentie
Shoppers op Fifth Avenue in New York. De Amerikaanse tarieven maken in de eerste plaats het leven duurder voor gezinnen in de VS, zeggen economen.
Internationaal
analyse
De Trump-tarieven zullen de Amerikaanse gezinnen snel zo'n 2 procent aan koopkracht kosten. 'Maar denk toch maar niet te snel dat de VS hier een economische owngoal maken.'

In het nieuws

Alle artikels meer
Thuisladen is minder populair dan gedacht.
Kwart werknemers laadt elektrische bedrijfswagen amper tot nooit thuis op
Een op de vier werknemers met een elektrische bedrijfswagen gebruikt zijn thuislaadstation amper tot nooit. Dat blijkt uit een analyse van de laadpalenbeheerder MobilityPlus. Bestuurders vrezen de financiële impact van thuisladen op hun energiefactuur.
Gesponsorde inhoud