Advertentie

Belgische pakjes redden kwartaal van Bpost

©BELGA

Beter dan verwachte inkomsten uit de klassieke brievenpost en pakjes verzachten de pijn van de achteruitgang in de logistieke activiteiten van Bpost. Het bedrijf verwacht dat de aangepaste bedrijfswinst dit jaar zal uitkomen op meer dan 240 miljoen euro.

Bpost zag de omzet in het derde kwartaal met 4 procent terugvallen tot 979 miljoen euro, iets onder de analistenverwachting. De Belgische activiteiten, de levering van klassieke brieven en pakjes aan huis, kenden een groei van 6 procent tot 538 miljoen.

Dat is een opmerkelijke prestatie, want de pakjesmarkt doet het in Europa wat minder, bleek eerder uit de cijfers van sectorgenoten als PostNL. Bpost meldt dat het meer (+6%) en duurdere pakjes (+7%) afleverde. Bpost won marktaandeel. 'In juli, augustus en september daalde volledige e-commercesector voor particulieren met respectievelijk 3, 9 en 13 procent. Vooral mode loopt terug', zegt de financieel directeur Koen Aelterman. 'Maar wij zijn in 2021 begonnen met initiatieven om klanten te winnen en daar plukken we nu de vruchten van.'

Advertentie

Bpost verwerkt ook meer pakjes voor de webwinkel Amazon, dat vorig jaar nochtans zijn eigen sorteercentrum opende in Antwerpen en meer pakjes zelf wil verwerken. 'Procentueel verwerkt Amazon nog evenveel pakjes zelf. Maar zij groeien harder dan de markt en in absolute hoeveelheden komen er meer pakjes naar ons.'

Bij de Belgische brievenpost ziet de situatie er anders uit. Bpost kende een volumedaling van 8 procent, maar dat werd bijna volledig gecompenseerd door hogere prijzen.

De e-logisticsactiviteiten stelden zowel in Europa, Azië als de Verenigde Staten teleur. De cruciale Amerikaanse dochter Radial, die de logistiek voor grote webwinkels verzorgt, zag de omzet met liefst 18 procent zakken tot 310 miljoen euro. 'De hele sector ziet er af', zegt de CEO ad interim Philippe Dartienne. 'Eerder rapporteerde FedEx een volumedaling van 6 prcoent en UPS 12 procent.'

Wisselkoerseffecten en Amazon, dat zelf meer logistieke activiteiten voor zijn rekening neemt, zijn daar de boosdoeners. 'Verder zijn we in de VS afhankelijker van e-commerce van kleding dan in Europa', zegt CEO ad interim Philippe Dartienne.

In Eurazië zakte de omzet met 2 procent door ongunstige marktomstandigheden in het VK en minder klantenwerving in Azië.

Advertentie

In het rood

De winstcijfers van Bpost zijn sterk beïnvloed door de impact van de malversaties met overheidscontracten uit het verleden. Het bedrijf rapporteert een aangepaste bedrijfswinst van 28,1 miljoen euro. Dat ligt boven de verwachtingen van alle analisten, die gemiddeld op 23,6 miljoen euro hadden gerekend. De gerapporteerde bedrijfswinst duikt met -50,1 miljoen euro in het rood door de 75 miljoen euro die het bedrijf voorzag voor de overheidscontracten.

Sinds begin deze maand staat de nieuwe CEO Chris Peeters, die overkwam van de stroomnetbeheerder Elia, aan het roer van het bedrijf. Maar het is zijn voorganger Dartienne die toelichting gaf bij de cijfers. 'Rekeninghoudend met de traditioneel zachtere zomermaanden in het derde kwartaal hebben we opnieuw goede resultaten neergezet die ons plan op groepsniveau overtreffen', zei Dartienne.

Prognose

240
Prognose
Bpost verwacht dit jaar een aangepaste bedrijfswinst van boven de 240 miljoen euro.

Bpost waagt zich opnieuw aan een winstvoorspelling voor het volledige boekjaar en mikt op een aangepaste bedrijfswinst (EBIT) van 'boven 240 miljoen euro'. Begin dit jaar had het bedrijf zijn voorspellingen van een winst tussen 240 en 260 miljoen euro ingeslikt, nadat de schandalen met overheidsopdrachten aan het licht kwamen.

Voor de omzet is de verwachting nu dat de totale bedrijfsopbrengsten van de groep voor 2023 een eencijferige procentuele daling zullen vertonen.

Over de mogelijke malversaties bij het contract voor de verdeling van kranten en tijdschriften is echter nog geen impact bekend. Daarover zegt Bpost dat een uitstroom van kasmiddelen voor die concessie 'mogelijk, maar niet waarschijnlijk' is en dat het bedrijf in dit stadium geen inschatting kan geven.

Intussen draait Chris Peeters zich warm. Anderhalve week geleden ging hij aan de slag. 'Ik ben gestart door in de VS Radial te bezoeken', zegt hij. 'Ik heb al veel geleerd, maar ik wil de groep nog beter leren kennen voor ik vertel welke prioriteiten ik zie voor het bedrijf.'

Advertentie
Shoppers op Fifth Avenue in New York. De Amerikaanse tarieven maken in de eerste plaats het leven duurder voor gezinnen in de VS, zeggen economen.
Internationaal
analyse
De Trump-tarieven zullen de Amerikaanse gezinnen snel zo'n 2 procent aan koopkracht kosten. 'Maar denk toch maar niet te snel dat de VS hier een economische owngoal maken.'

In het nieuws

Alle artikels meer
Thuisladen is minder populair dan gedacht.
Kwart werknemers laadt elektrische bedrijfswagen amper tot nooit thuis op
Een op de vier werknemers met een elektrische bedrijfswagen gebruikt zijn thuislaadstation amper tot nooit. Dat blijkt uit een analyse van de laadpalenbeheerder MobilityPlus. Bestuurders vrezen de financiële impact van thuisladen op hun energiefactuur.
Gesponsorde inhoud