Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Moet u belastingen betalen als u in bitcoin belegt?

De virtuele munt bitcoin was deze week opnieuw alomtegenwoordig na een nieuwe recordreeks.
©AFP

De fiscale vraag dringt zich op nu meer en meer beleggers geneigd lijken om zich te wagen aan een investering in de bitcoin of een andere virtuele munt, ook al is zo'n belegging uiterst risicovol. Sinds Nieuwjaar heeft de munt er al een rit van liefst 1.000 procent op zitten. Met een koers die deze week even boven de 11.200 dollar ging, mag je gerust spreken van euforie op de markten. 

Maar voor wie onlangs besloten heeft winst te nemen op bitcoin, is het niet altijd duidelijk of hij daarop ook belasting moet betalen. Net zoals in de meeste andere landen, heeft ook België geen aparte fiscale regelgeving rond virtuele munten. 

Advertentie

Geen btw

Ons land volgt wel de beslissing van het Europese Hof van Justitie, dat in 2015 besliste dat bitcoins een wettig betaalmiddel zijn. Daardoor is de handel in de digitale munt vrijgesteld van btw. Als u bitcoins bezit en die tegen euro's of andere valuta wilt ruilen, moet u dat alvast niet betalen.

Groen licht voor bitcoinderivaten

De bitcoin heeft er een woelige week opzitten. De virtuele munt doorbrak de magische grens van 10.000 dollar, om snel daarna ook boven de 11.000 dollar te geraken. Maar er was ook de flashcrash van woensdag, waardoor de bitcoin een vijfde van haar waarde kwijtspeelde.

Vrijdag ging de munt weer vlot over de 10.000 euro. Dat heeft veel te maken met de goedkeuring door de Amerikaanse markttoezichthouder CFTC van de bitcoinderivaten die de beurzen CME en CBOE van plan zijn te lanceren.

Ze worden daardoor de eerste traditionele markten die contracten gekoppeld aan een virtuele munt zullen laten noteren.

 

Of u als bitcoinbelegger verder nog iets verschuldigd bent aan de fiscus hangt af van de manier waarop u erin investeert.

Als u zich professioneel bitcointrader noemt en u dus uw beroep heeft gemaakt van handelen in de virtuele munt, is het vrij simpel. Dan wordt uw bitcoinwinst gezien als beroepsinkomsten en wordt ze als dusdanig belast.

TIP

Slim omgaan met uw portemonnee?

Schrijf u nu in voor de dagelijkse De Tijd Geldtip.

Elke dag (ma.-vrij.) via e-mail - Uitschrijven in één klik

Speculeren of niet?

Als u belegt in bitcoin - u maakt er dus geen fulltime job van - is de situatie natuurlijk anders. De meerwaarde die u dan boekt op de verkoop van uw bitcoins, of welk ander beleggingsproduct, is vrijgesteld van personenbelasting. Daar is wel een voorwaarde aan gekoppeld. De fiscus verwacht dat die transacties binnen het normale beheer van het privévermogen vallen.

Als u niet als zo'n goede huisvader optreedt en met hoge risico's inspeelt op hevige prijsschommelingen, voert u in de ogen van de fiscus verrichtingen met een speculatief karakter uit. Is dat het geval, dan geldt daar een belastingtarief van 33 procent voor. 

Advertentie

Net zoals dat voor andere beleggingsproducten het geval is, zit je hier in de praktijk in een soort grijze zone. Want hoe definieer je een goedehuisvaderbeleid exact? En vanaf wanneer ben je speculatief bezig? Bovendien vinden de transacties in bitcoin plaats op handelsplatformen waarop geen toezicht wordt gehouden.

Wat ziet de fiscus?

Voor de fiscus wordt het dan ook moeilijk dit soort verrichtingen op te sporen. Al komt daar verandering in. In de VS bereikten de Amerikaanse belastingdiensten afgelopen week een belangrijke doorbraak. Na ongeveer een jaar procederen kreeg de Amerikaanse fiscus van de rechter de toestemming om de gegevens op te vragen van iets meer dan 14.000 klanten van het populaire bitcoinhandelsplatform Coinbase.

UITGELEGD | Bitcoin

's Wereld bekendste virtuele munt heeft na een steile klim de 10.000 dollar bereikt. Is de cryptomunt een zeepbel in wording? We zetten alles wat u moet weten op een rij.

Amerikaanse bitcoinbeleggers moeten in principe de meerwaarden die ze op hun transacties boeken aangeven in hun belastingbrief. De Amerikaanse belastingdiensten stelden vast dat slechts 820 Amerikanen dat tussen 2013 en 2015 hadden gedaan. Een onwaarschijnlijk laag aantal, als je weet dat de bitcoin in die periode van iets meer dan 12 dollar naar 1.100 dollar ging.

De fiscus heeft nu van een rechtbank de toegang gekregen tot alle Coinbase-rekeningen waarop voor meer dan 20.000 dollar aan bitcoins werd gekocht of verkocht. Voorlopig valt af te wachten of de belastingdiensten die documenten effectief mogen inkijken. Het is namelijk nog steeds niet duidelijk of Coinbase in beroep gaat tegen de beslissing. 

Advertentie
Lees verder
6 van 101
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud