Zweed wordt CEO van Waals miljardenbedrijf Lhoist
De Zweed Torkel Rhenman is de nieuwe topman van de Waalse kalkreus Lhoist. Zijn benoeming gebeurde in alle discretie, zoals zowat alles in de familiale kalkgroep.
Discretie is een eufemisme als het op Lhoist aankomt. Toen Jean-Pierre Hanin begin 2011 benoemd werd tot nieuwe gedelegeerd bestuurder van ’s werelds grootste kalkgroep geraakte dat enkel bekend via de bijlagen van het Belgisch Staatsblad. Hanin was nochtans de eerste niet-familiale gedelegeerd bestuurder van Lhoist. Hij verving toen de familietelg Jean-Pierre Berghmans, die voorzitter werd.
Ook het vertrek van Hanin en de benoeming van zijn opvolger geraakt nu via het Staatsblad bekend. Midden september beslisten de raad van bestuur en de aandeelhouders van Lhoist om Hanin te laten opvolgen door de Zweed Torkel Rhenman (48). Waarom Hanin opstapt, is niet bekend. Waarom Rhenman aan het roer komt en of dat gevolgen heeft voor de strategie van de Waals-Brabantse groep, wil Lhoist evenmin kwijt.
Internationale ervaring
Met Rhenman haalt de kalkreus iemand binnen met een lange internationale ervaring. Na het behalen van een diploma burgerlijk ingenieur in de chemie in Stockholm, ging hij aan de slag bij Dupont. Tussen 1986 en 2008 oefende hij bij de Amerikaanse chemiemastodont talrijke managementfuncties uit. Dat bracht hem onder meer in Tsjechië, Nederland en Japan. Sinds 2008 stond hij aan het hoofd van Solae, een onderdeel van Dupont gespecialiseerd in soja-ingrediënten die gebruikt worden in brood, drank, vlees, enzovoort.
Bij Lhoist komt Rhenman in een familiale groep terecht. Maar als het nummer één in de kalksector is Lhoist via ruim 90 vestigingen wel in 25 landen aanwezig. De Zweed belandt ook in een groep die blaakt van de gezondheid. De crisis heeft geen vat op Lhoist: vorig jaar klommen de inkomsten van de groep tot 1,9 miljard euro (+9,5%) en groeide de bedrijfswinst met bijna een vijfde tot 232 miljoen. Netto bleef daar ongeveer 175 miljoen van over.
Raad van bestuur
Ook de raad van bestuur van Lhoist is internationaal. Vorig jaar werd Anne Marianne Fentener van Vlissingen aangetrokken. Zij is de voorzitster van SHV, de belangrijkste private holding in Nederland, en telg uit de bekende familieclan die aan de basis lag van grote concerns zoals Akzo Nobel en KLM. Ook Hubertus Benteler (actief in de automobielsector) en de Belg Michel Tilmant (ex-ING) zitten in de raad van bestuur, naast onder meer Rockwell Schnabel (oud-ambassadeur van de VS bij de Europese Commissie). Daniel Janssen, de oud-voorzitter en grootaandeelhouder van Solvay, was er tot vorig jaar bestuurder.
Ook Carmeuse, het nummer twee in de kalksector is Belgisch en Waals. De hoofdkwartieren van beide ondernemingen zijn slechts enkele kilometers van elkaar verwijderd. Kalk wordt in veel producten gebruikt, zoals in suiker, geneesmiddelen, kauwgom, tandpasta, papier en glas. Het is onmisbaar bij het gietproces van staal en van strategisch belang voor de milieusector, om water drinkbaar te maken en vervuilde bodems te reinigen.
Meest gelezen
- 1 Trumps cijfer van ‘echte’ invoertarief dat EU heft, kan er niet verder naast zitten
- 2 De Wever over handelsoorlog: 'Welvaartsvernietigende waanzin'
- 3 Amerikanen krijgen geen gouden tijdperk, wel hogere prijzen en lagere groei
- 4 Wall Street: meer dan 3.000 miljard dollar beurswaarde ging in rook op
- 5 Belgische machinebouwers: ‘We hadden net mooi contract in VS. Het zal het laatste zijn’
Fondsen in Grondstoffen
- Isatis Investment Global Natural Resources Flexible Fund B8,47%
- Argenta Life Responsible Materials-5,56%
- Piazza BlackRock World Mining-6,38%
- Argenta-Fund Responsible Materials R CAP-11,15%