M/V van de dag

Celsius-oprichter Alex Mashinsky haalt cryptomarkten onderuit

Zaterdag was er volgens Alex Mashinsky nog geen vuiltje aan de lucht, zondag kondigde hij aan zijn crypto-leenplatform Celsius tijdelijk op slot te zetten. ©SOPA Images/LightRocket via Getty Images

De Amerikaanse serieondernemer zendt een schokgolf door de cryptomarkten nu hij zijn leenplatform Celsius op slot zet voor klanten.

Alex Mashinsky kan best weer naar de schrijfkamer als hij van plan blijft dit najaar een boek uit te brengen over beleggen in crypto. De werktitel van dat project - ‘De Mashinsky Methode: Koppel je los van de banken en herwin je financiële vrijheid’ - lijkt helemaal achterhaald sinds de 56-jarige entrepreneur een slot zette op zijn leenplatform Celsius.

Dat kondigde zondagavond aan dat klanten tijdelijk geen geld kunnen afhalen of overmaken naar andere accounts op het platform, door de ‘extreme marktomstandigheden’.

Advertentie

Het nieuws, amper een maand nadat een vergelijkbaar leenplatform rond de digitale munt TerraUSD was gecrasht, zond een schokgolf door de cryptowereld. Bitcoin gaat bijna 14 lager en noteert rond zijn laagste peil sinds december 2020. Ethereum daalt met bijna 18 procent. Voor het eerst sinds begin 2021 was de totale cryptomarkt minder dan 1.000 miljard dollar waard.

TIP

Begin uw dag goed geïnformeerd.

Ontvang nu De Tijd Vandaag.

Elke dag via e-mail - Uitschrijven in één klik

Torenhoge rendementen

De CEL, de digitale munt waar Celsius op draait en waarvan Mashinsky twee jaar geleden nog 15 miljoen exemplaren had geschonken aan zijn vrouw, zonk maandagochtend met ruim 50 procent en schommelt rond 20 dollarcent. In april was de token nog 3 dollar waard. Die lage waarderingen lokt mogelijke kopers. Nexo, een concurrent van Celsius, kondigde maandag al aan interesse te hebben bepaalde activa van Celsius over te nemen.

12 miljard
In mei hadden klanten nog zo'n 12 miljard dollar geparkeerd bij Celsius.

Met Celsius bouwde Mashinsky de voorbije vijf jaar een van de posterboys van de zogenaamde ‘DeFi’ of ‘decentralized finance’-trend. Dat is een containerbegrip voor bedrijven die crypto, blockchain en slimme contracten combineren om een alternatieve financiële industrie te ontwikkelen.

Advertentie

Net zoals een traditionele bank spaargeld gebruikt om kredieten te verstrekken, leent Celsius de cryptomunten van zijn klanten uit aan anderen. Die klanten krijgen daar dan torenhoge rendement voor in de plaats. Celsius maakt op zijn site reclame met jaarrendementen van 18,63 procent. Het bedrijf wist 1,7 miljoen klanten aan zich te binden die in mei nog 12 miljard dollar aan activa op het platform hadden geparkeerd. Voor de cryptocrash van enkele weken geleden was dat nog 24 miljard euro.

Plankton voor Wall Street

Met Celsius was Mashinsky niet aan zijn proefstuk toe. Sinds de in Oekraïne geboren ondernemer aan het einde van de jaren 80 naar de VS was verhuisd richtte Mashinsky meerdere vernieuwende tech-ondernemingen uit die tot miljardenbedrijven uitgroeiden. Arbinet bijvoorbeeld, een telecombedrijf dat als een van de eersten bellen via het internet mogelijk maakte. Met Transit Wireless rustte Mashinsky de New Yorkse metro dan weer uit met draadloze technologie, terwijl hij met het limousine-verhuurbedrijf Groundlink enkele jaren voorliep op Uber.

Celsius moest volgens Mashinksy het antwoord worden op de hebzucht van Wall Street. Dat verdient tonnen geld door kleine beleggers ‘als plankton’ op te vreten en hen buiten te sluiten als er echt interessante investeringsopportuniteiten opduiken, zei Mashinky ooit.

Lang niet iedereen ging mee in Mashinsky’s verhaal. Meerdere Amerikaanse staten besloten Celsius aan banden te leggen omdat het platform een te groot risico voor consumenten inhield. Ook de Amerikaanse federale financiële waakhond, de SEC, neemt Celsius onder de loep.

Sinds de cryptocrash stond het platform nog meer onder druk, volgens Mashinsky te wijten aan ‘haaien’ die bloed roken op de cryptomarkt. Al lijkt het toch vooral Mashinksy zelf te zijn die het voorbije weekend de geloofwaardigheid van zijn platform heeft onderuitgehaald. Een dag voor hij Celsius op slot zette, benadrukte hij dat geen enkele klant problemen ondervond bij het afhalen van zijn geld.

Advertentie
Markten Live
De beurzen op het oude continent maken een herstelbeweging na drie bloedrode handelsdagen als gevolg van de Amerikaanse handelstarieven.

In het nieuws

Alle artikels meer
De Brits-Litouwse smartphonebank Revolut denkt in ons land het verschil te maken nu klanten er een Belgisch rekeningnummer krijgen.
Bankbestormer Revolut hoopt Belgische klant alsnog te charmeren met nieuw lenteoffensief
De hyperambitieuze Brits-Litouwse smartphonebank Revolut hoopt de grootbanken in ons land alsnog te doen zweten nu haar klanten weldra een Belgisch rekeningnummer krijgen. Maar hoe haalbaar zijn die plannen? 'Tot nu zagen Belgen maar weinig redenen om naar een nieuwe smartphonebank over te stappen.'
Gesponsorde inhoud