Advertentie

Vers biotechfonds haalt 78 miljoen euro op

Willem Broekaert, Shelley Margetson en Christina Takke van het Gentse durfkapitaalfonds V-Bio Ventures

Het Gentse durfkapitaalfonds V-Bio Ventures wil met een tweede fonds opnieuw investeren in beloftevolle bio- en agritechbedrijven in Europa.

Het Gentse durfkapitaalfonds V-Bio Ventures haalt 78 miljoen euro op om via een nieuw fonds opnieuw te investeren in beloftevolle biotech- en agritechbedrijven in Europa. V-Bio Ventures, opgericht in 2015 door Willem Broekaert en Christina Takke, haalde met zijn eerste fonds 76 miljoen euro op. Dat bedrag werd geïnvesteerd in een portfolio van 15 binnen- en buitenlandse bedrijven. ‘Het gros van die investeerders stapt opnieuw in’, zegt Broekaert.

V-Bio Ventures heeft een bevoorrechte relatie met het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), een onderzoeksinstelling met een trackrecord in start-ups waarin ook V-Bio Ventures investeerde. In het nieuwe fonds investeren onder meer het VIB, het Europees Investeringsfonds (EIF), de federale overheidsholding FPIM, de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV en zeven investeringsvehikels van vermogende families. Met Shelley Margetson, die voor diverse Europese biotechbedrijven werkte, haalt V-Bio Ventures een derde partner aan boord.

Advertentie

We investeren in nieuwe en jonge bio- en agritechbedrijven.

Christina Takke
Medeoprichter V-Bio Ventures

Jonge bedrijven

‘Er zijn nog geen investeringen gedaan’, zegt Takke. Wel zal V-Bio Ventures volgens haar trouw blijven aan zijn klassieke investeringsstrategie. ‘We investeren in nieuwe en jonge bio- en agritechbedrijven die oplossingen ontwikkelen voor reële problemen. In de loop der jaren bouwden we een netwerk uit, waardoor we jonge bedrijven organisatorisch kunnen helpen om hun team uit te breiden. We zien dat er in België voldoende fondsen zijn voor matuurdere bedrijven, maar er is ook nood aan financiële en organisatorische ondersteuning in het begin.’

De investeringen van het eerste fonds leidden de voorbije vijf jaar tot de creatie van start-ups, waaronder het Belgische Aphea.Bio. Dat zet in op micro-organismen, zoals schimmels en bacteriën, die de meststofopname en de groei van planten verbeteren en bescherming bieden tegen specifieke ziekten.

Tegelijk cofinancierde V-Bio Ventures de groei en internationalisering van Belgische biotechbedrijven als Confo Therapeutics, dat met lama-antilichamen geneesmiddelen wil produceren, en de Gentse spin-off ExeVir Bio, die een antivirale behandeling ontwikkelt voor Covid-19-patiënten.

Advertentie

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Finland legde de Eagle S, een tanker uit de Russische schaduwvloot, aan de ketting omdat het de bemanning ervan verdenkt bewust onderzeese stroom- en datakabels beschadigd te hebben als onderdeel van Ruslands hybride campagne tegen het Westen.
De haast onbegonnen strijd tegen hybride oorlogsvoering
Van desinformatie op sociale media over DHL-bompakketten en sabotage van cruciale infrastructuur tot moordplots tegen zakenlui. Het Westen is almaar vaker het doelwit van acties in de 'grijze zone' tussen oorlog en vrede. Maar hoe wapen je je tegen 'hybride' aanvallen? 'Ze hebben vandaag een niveau bereikt dat we vijf jaar geleden als onaanvaardbaar aangezien zouden hebben.'
Gesponsorde inhoud