Nieuw Belgisch fonds voor investeringen in Europese gezondheidstech tankt ruim 50 miljoen euro
Capricorn Partners, de durfinvesteerder die ook het beursgenoteerde Quest for Growth beheert, lanceert een fonds om te investeren in jonge healthtechbedrijven in Europa. ‘We mikken telkens op investeringen van 1 à 5 miljoen euro. Daar is nood aan.’
Het Leuvense Capricorn lanceert een nieuw fonds voor jonge healthtechbedrijven. Capricorn Healthtech Fund II, zoals het is gedoopt, haalde tot dusver 51 miljoen euro op.
Enerzijds komt dat geld van bestaande investeerders: Quest for Growth, AG Insurance/Ageas, PMV, Finance&Invest.Brussels en KU Leuven Research & Development.
Anderzijds komen nieuwe investeerders aan boord: de Nederlandse investeringsmaatschappij Invest-NL en Sensinnovat, het investeringsvehikel van het echtpaar De Winter-Chombar (bekend van de chipproducent X-Fab). Ook het overheidsfonds Centrum voor Ondersteuning van digitale innovatie (COI), dat in digitale innovatie in Vlaanderen investeert, is een nieuwkomer.
Het nieuwe healthtechfonds wil investeren in Europa, met de Benelux als thuismarkt. ‘We mikken op investeringen van 1 à 5 miljoen euro per bedrijf’, zegt Filip Pintelon, een van de beheerders van het nieuwe fonds. ‘Daar is nood aan, omdat healthtechbedrijven vandaag moeilijk zulke bedragen kunnen ophalen in ons land.’
Pintelon heeft ruim 20 jaar ervaring, onder meer bij het Leuvense onderzoekscentrum Imec en het West-Vlaamse technologiebedrijf Barco, waar hij de gezondheidszorgdivisie leidde.
‘We zullen investeren in medische toestellen, maar evenzeer in zorgsoftware en apps’, zegt Pintelon. ‘Denk ook aan het gebruik van artificiële intelligentie voor accuratere en snellere medische beeldvorming of 3D-printing en -visualisatie in chirurgie. We kijken specifiek naar oplossingen die zorg goedkoper en efficiënter kunnen maken. Concrete investeringen hebben we nog niet gedaan.’
We kijken specifiek naar oplossingen die zorg goedkoper en efficiënter kunnen maken.
Pintelon en co. willen over een jaar afklokken op 100 miljoen euro. ‘Het duurde langer dan verwacht om de huidige 51 miljoen euro te verzamelen’, erkent Pintelon, die wijst op wereldwijde metaalmoeheid bij investeerders in healthtech na de coronahausse.
‘Tijdens de pandemie waren heel wat investeerders overtuigd van het nut van healthtech, bijvoorbeeld voor zorgverstrekking vanop afstand. Je zag toen een rush om te investeren in digitale zorgoplossingen. Nadien is dat wat gaan liggen. Maar dat biedt tegelijk ook kansen voor een fonds als het onze, net omdat er vandaag minder concurrentie is voor de interessante investeringsdossiers en je aan een lagere waardering kan instappen.’
Capricorn heeft zes fondsen en voor 450 miljoen euro aan activa onder beheer. Het Leuvense fonds heeft ruim tien jaar ervaring in investeringen in healthtechbedrijven.
Capricorn financierde onder andere Icometrix, het Leuvense medtechbedrijf dat een technologie ontwikkelde om hersenscans te analyseren met behulp van AI. Die software maakt het mogelijk patiënten met neurologische aandoeningen, zoals multiple sclerose, dementie, epilepsie en traumatisch hersenletsel, sneller en betrouwbaarder te diagnosticeren en op te volgen.
Eerder al waren er exits uit onder meer Bluebee, de Belgisch-Nederlandse DNA-start-up die in 2020 in handen viel van het Amerikaanse miljardenbedrijf Illumina, en het Gentse medtechbedrijf Sequana, dat pas groen licht kreeg in de VS voor zijn buikpompje voor de behandeling van leveraandoeningen.
Meest gelezen
- 1 Installateurs digitale meter botsen op 37.000 gesloten deuren
- 2 Vakbonden schreeuwen moord en brand over 'pensioenroof', maar kloppen hun grieven ook?
- 3 Nieuwe fiscale regularisatieronde ligt op tafel van formatie
- 4 Prijskloof tussen woningen met epc-score A en F stijgt fors
- 5 Autosalon herrijst uit zijn as met vertrouwd kortingenfestival