Advertentie

Mithra onderuit na dubbele tegenvaller

©Valentin Bianchi / Hans Lucas

Het Belgische farmabedrijf Mithra heeft door Covid-19 aanzienlijke vertraging opgelopen met zijn recentste patiëntenstudie met Donesta. Het onderzoek naar Perinesta, een andere mogelijke blockbuster, wordt zelfs stopgezet. Het aandeel krijgt klappen.

Het aandeel Mithra is vandaag het slechtst presterende aandeel op de Brusselse beurs. Het donderde 8,2 procent lager naar het laagste peil in bijna een jaar tijd. Het Luikse bedrijf kondigde verspreid over twee persberichten twee keer slecht nieuws aan voor de aandeelhouders.

3 vragen aan Leon Van Rompay, CEO Mithra

Mithra stopt het onderzoek met Perinesta. Geld in het water gegooid?

'We hadden nog geen grote kosten gemaakt voor Perinesta. We hebben er wel veel tijd en voorbereiding in gestoken, maar financieel was het in vergelijking met het geheel twee keer niets. Als bedrijf heb je bepaalde middelen en bepaalde mogelijkheden. We denken dat er andere manieren zijn om ons geld in te zetten met een betere return.'

Wat hebt u voor ogen?

'We hebben iets in de pijplijn waar we dit jaar nog mee kunnen uitpakken. We wachten nog op een signaal van de Europese en Amerikaanse gezondheidsautoriteiten om het bekend te maken. Het heeft te maken met bepaalde ontwikkelingen rond Donesta. En ik kan u zeggen dat het potentieel een grotere waarde heeft dan Perinesta ooit had kunnen hebben.'

Intussen loopt het onderzoek met Donesta door Covid-19 vertraging op. Een forse tegenvaller.

'In Europa kan de vertraging oplopen tot een half jaar, maar in de VS zitten we nog op schema. En dat is wat vooral telt, aangezien de VS veruit de belangrijkste markt zijn voor medicijnen. Ja, er kan misschien ook een maand of anderhalve maand verschil zijn, maar wat stelt dat voor? Ik zie dat analisten nog altijd positief zijn en aanraden ons aandeel te kopen.'

Advertentie
Advertentie

Mithra wil in een uitgebreide studie de werking van Donesta, een middel tegen opvliegers in de menopauze, evalueren bij 2.200 vrouwen tussen 40 en 65 jaar in Europa, de VS en Canada. De behandeling, met Donesta of een placebo, was de voorbije zomer bij alle vrouwen  opgestart, maar er is een kink in de kabel.

Mithra zal zijn medicijn Donesta in het beste geval pas in het eerste halfjaar van 2024 in de VS op de markt kunnen lanceren, in Europa pas in de tweede helft van dat jaar.

In Europa is er veel ‘uitval’. Door de pandemie hebben heel wat vrouwen zich tijdens de studie niet op de opgelegde momenten aangemeld voor medische check-ups. Daardoor is het protocol, dat afgesproken is met de gezondheidsautoriteiten, niet gevolgd en moet Mithra op zoek naar 300 extra vrouwen die aan de test willen deelnemen.

Dat betekent extra kosten en extra tijd. De rekrutering van die nieuwelingen in Europa zal vermoedelijk pas in het eerste halfjaar van 2022 rond zijn. In de VS - de belangrijkste medicijnenmarkt voor alle farmabedrijven - is sprake van een kleinere verschuiving.

Advertentie

Het resultaat is dat Mithra zijn medicijn Donesta in het beste geval pas in het eerste halfjaar van 2024 in de VS op de markt kan lanceren, in Europa pas in de tweede helft van dat jaar. Dat onder voorwaarde dat de uitgebreide studie positief afloopt en de gezondheidsautoriteiten groen licht geven.

Perinesta

En Mithra krijgt nog een tegenvaller te verwerken. Het bedrijf bereidde zich voor om een uitgebreide fase 3-studie op te starten met Perinesta. Dat is een combinatie van een anticonceptiepil en een symptoombestrijdend middel voor vrouwen die net voor de menopauze staan.

Perinesta is geen prioriteit meer.

Mithra

Mithra mikte met Perinesta op een lancering in 2023, maar het product belandt nu op het schap. Het bedrijf nam die beslissing na discussies met de gezondheidsautoriteiten waaruit ook is gebleken dat het onderzoek 20 miljoen euro meer zou kosten dan geraamd. 'Perinesta is geen prioriteit meer’, klinkt het duidelijk.

Analisten passen hun waarderingsmodellen na het nieuws niet drastisch aan, en houden vast aan hun koopadvies. Mithra heeft sinds kort met de anticonceptiepil Estelle één medicijn op de markt.

Nog voor het einde van dit jaar zal Mithra nog tussentijdse resultaten vrijgeven van de Donesta-studie. Dat is een moment om in de gaten te houden, aangezien analisten in Donesta een potentiële blockbuster zien. KBC Securities bijvoorbeeld rekent op termijn op piekverkopen van zowat 1,4 miljard euro.

Analisten houden vast aan koopadvies voor Mithra

De koersdoelen van KBC Securities en Bank Degroof impliceren een koerspotentieel van bijna 100 procent in de komende twaalf maanden.

De analisten wijzen erop dat Perinesta - het onderzoeksprogramma dat wordt stopgezet - nog niet heel belangrijk was voor het bedrijf. ING plakte er een waarde van 3,5 euro per aandeel op, wat overeenkomt met 10 procent van de totale bedrijfswaarde. ‘De potentiële markt was groot, maar het ontwikkelingstraject was risicovol en we schatten de kans op succes slechts op 40 procent.’

Bij Degroof Petercam was Perinesta goed voor ‘minder dan 10 procent’ in de waardering. KBC Securities was al niet zo optimistisch en waardeerde het op minder dan 1 euro per aandeel.

Advertentie

Van de vertraging in de Donesta-studie liggen de beurshuizen niet erg wakker. De vertraging is vooral in Europa, terwijl de lancering in de VS - de belangrijkste markt voor medicijnen - nog altijd gepland is voor de eerste helft van 2024.

Het aandeel gaat vandaag wel tot 8 procent lager. De beurswaarde bedraagt 800 miljoen euro.

Advertentie
Shoppers op Fifth Avenue in New York. De Amerikaanse tarieven maken in de eerste plaats het leven duurder voor gezinnen in de VS, zeggen economen.
Internationaal
analyse
De Trump-tarieven zullen de Amerikaanse gezinnen snel zo'n 2 procent aan koopkracht kosten. 'Maar denk toch maar niet te snel dat de VS hier een economische owngoal maken.'

In het nieuws

Alle artikels meer
Thuisladen is minder populair dan gedacht.
Kwart werknemers laadt elektrische bedrijfswagen amper tot nooit thuis op
Een op de vier werknemers met een elektrische bedrijfswagen gebruikt zijn thuislaadstation amper tot nooit. Dat blijkt uit een analyse van de laadpalenbeheerder MobilityPlus. Bestuurders vrezen de financiële impact van thuisladen op hun energiefactuur.
Gesponsorde inhoud