Advertentie

Fagron boekt 'uitzonderlijke' omzetgroei

Rafael Padilla, de CEO van Fagron. ©Merlijn Doomernik

De Amerikaanse groeimotor van Fagron - specialist in apothekersbereidingen - is op snelheid. De omzet en de winst stegen vorig jaar in de VS met bijna een kwart, onder meer door tekorten van Ozempic. Dit jaar verwacht het bedrijf wel een groeivertraging.

Fagron boekte in het afgelopen jaar naar eigen zeggen een ‘uitzonderlijke’ omzetgroei van 14,3 procent naar 872 miljoen euro. Daarmee overtreft de specialist in apothekersbereidingen zijn eigen doelstelling van 850 à 870 miljoen euro. De organische groei bij constante wisselkoersen bedroeg 13 procent.

De recurrente ebitda steeg nog sneller, met 16,8 procent tot 174 miljoen euro. De winstmarge verbeterde met 50 basispunten tot 20 procent, dankzij verbeterde operationele efficiëntie. De nettowinst dikte 14 procent aan tot 81 miljoen euro.

Advertentie

Terwijl de ebitda in Europa (+11%) en Latijns-Amerika (+13%) positief evolueerde, maakte vooral Noord-Amerika een grote sprong. ‘Het bleef onze sterkste groeimotor’, klinkt het. De omzet en de winst stegen er met bijna een kwart. Noord-Amerika is de belangrijkste markt van Fagron geworden en tekent al voor 43 procent van de omzet en de winst.

43%
Aandeel van Noord-Amerika
Noord-Amerika is de belangrijkste markt van Fagron en tekent voor 43 procent van de omzet en de winst.

Fagron deed er de voorbije jaren enkele substantiële overnames en surft er volop mee op de outsourcingtrend bij ziekenhuizen. Die besteden de steriele bereidingen - voorgevulde injectiespuiten of infuuszakken - wegens striktere kwaliteitsnormen steeds meer uit aan gespecialiseerde spelers zoals Fagron.

Fagron heeft daarvoor vestigingen in Boston en Wichita. Het bedrijf maakt ook niet-steriele bereidingen die gebruiksklaar zijn in apotheken en ziekenhuizen: crèmes, zalven en pillen.

Advertentie
TIP

Alles om u en uw onderneming te laten groeien, leest u in de WAW!-nieuwsbrief

Een wekelijkse dosis inspiratie voor ondernemers

Wekelijks via e-mail - Uitschrijven in één klik

Obesitas

Daarbovenop profiteerde Fagron vorig jaar in de VS van de impact van geneesmiddelentekorten. Zo was er vorig jaar een tekort aan semaglutide, het actieve ingrediënt van het obesitasmedicijn Ozempic van Novo Nordisk. In zo’n situatie krijgen bedrijven als Fagron de toelating om de tekorten aan te vullen met eigen bereidingen. Volgens analisten leverde semaglutide Fagron vorig jaar een omzetboost van 20 à 25 miljoen euro op.

Advertentie

De kans is groot dat dat extraatje dit jaar wegvalt, omdat Novo Nordisk fors heeft geïnvesteerd in nieuwe fabrieken om het medicijn te produceren en de boomende vraag te volgen.

Groeivertraging

Voor 2025 rekent het management op een groeivertraging: 5 à 10 procent omzetgroei, met een ‘licht hogere’ winstmarge.

Fagron rekent voor 2025 op een omzetgroei van 5 à 10 procent, met een licht hogere winstmarge.

Met de resultaten en de vooruitzichten zit Fagron op schema om zijn doelstellingen voor de periode 2022-2026 te halen: gemiddeld 8 procent omzetgroei per jaar. In april zal het management op een beleggersdag een update geven over de strategie en de targets op langere termijn. Volgens het beurshuis KBC Securities zullen de omzetambities in de komende jaren vermoedelijk iets lager liggen, rond 6 à 7 procent groei.

Aandeelhouders kunnen dit jaar rekenen op 0,35 euro brutodividend per aandeel, 17 procent meer dan vorig jaar.

Waarschuwing

Het bedrijf gaf ook een korte update over de fabriek in Wichita, die vorig jaar wat onder vuur kwam te liggen door een waarschuwingsbrief van de Amerikaanse waakhond FDA. Die had bij een inspectie kritiek geuit en verbeterpunten opgelegd die Fagron nu moet implementeren om de operaties te mogen verderzetten. ‘We zitten op schema om aan alle vereisten te voldoen.’ Eerder zei CEO Rafael Padilla dat alles tegen mei rond zou moeten zijn.

Fagron zegt verder op overnamepad te willen na de zes overnamedeals van de voorbije veertien maanden. Volgens analisten heeft het bedrijf, gezien de lage schuldpositie, daarvoor nog meer dan 200 miljoen euro ruimte.

Advertentie
Shoppers op Fifth Avenue in New York. De Amerikaanse tarieven maken in de eerste plaats het leven duurder voor gezinnen in de VS, zeggen economen.
Internationaal
analyse
De Trump-tarieven zullen de Amerikaanse gezinnen snel zo'n 2 procent aan koopkracht kosten. 'Maar denk toch maar niet te snel dat de VS hier een economische owngoal maken.'

In het nieuws

Alle artikels meer
Thuisladen is minder populair dan gedacht.
Kwart werknemers laadt elektrische bedrijfswagen amper tot nooit thuis op
Een op de vier werknemers met een elektrische bedrijfswagen gebruikt zijn thuislaadstation amper tot nooit. Dat blijkt uit een analyse van de laadpalenbeheerder MobilityPlus. Bestuurders vrezen de financiële impact van thuisladen op hun energiefactuur.
Gesponsorde inhoud