Enige producent apenpokkenvaccin kan vraag niet meer aan
Terwijl de apenpokken zich naarstig verspreiden, zoekt de enige vaccinproducent manieren om aan de vraag te voldoen. Minister Frank Vandenbroucke rekent erop dat de levering van 30.000 dosissen aan ons land dit najaar doorgaat.
Wereldwijd heeft maar één producent een vergunning voor een apenpokkenvaccin in handen: Bavarian Nordic . Hoewel de Deense farmaspeler daar al sinds mei op de beurs de vruchten van plukt, trapt hij stilaan op zijn adem.
‘De vraag blijft stijgen en het is niet langer zeker dat we daaraan kunnen blijven voldoen, zelfs niet met de upgrade van onze productiesite in Denemarken’, zei Ralf Sass Sorensen, de vicepresident van het bedrijf, woensdag aan het persbureau Bloomberg.
Daarom denkt Bavarian Nordic eraan de productie van het vaccin te outsourcen aan een farmaceutisch bedrijf in de Verenigde Staten. Opvallend, want Bavarian heeft tot nu altijd gezegd dat de hele productie vanuit de thuisbasis bij Kopenhagen kon gebeuren. Die fabriek heeft een jaarlijkse productiecapaciteit van 30 miljoen dosissen.
Ondermaatse stock
In juli kocht minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) 30.000 dosissen van het vaccin aan bij Bavarian Nordic. Of die levering in het gedrang komt, is niet duidelijk. ‘De afspraak met het bedrijf is dat de levering in het laatste kwartaal van het jaar plaatsvindt. Daar gaan we ook vanuit’, zegt de woordvoerder van de minister aan De Tijd.
De Belgische vaccinstock is compleet ondermaats en achterhaald. Ons land beschikt niet over voldoende dosissen om het brede publiek preventief in te enten. Bovendien gaat het om vaccins van de derde generatie. Dat is een ouder type met zwaardere bijwerkingen. 'Maar het nadeel van de bijwerkingen weegt niet op tegen de risico's van de apenpokken', zei Vandenbroucke.
Toen de Europese Unie 160.000 vaccins van het nieuwste Jynneos-type aankocht, kreeg België daarvan slechts 3.040 toebedeeld. Dat vaccin werd oorspronkelijk ontwikkeld tegen valoria, een pokkenvirus dat in de jaren 70 al werd uitgeroeid.
Voorlopig overleed in ons land nog niemand aan de apenpokken. Volgens het gezondheidsinstituut Sciensano zijn er 624 bevestigde besmettingen, waarvan 54 procent in Vlaanderen.
Tijdens een persconferentie in Genève gaf Tedros Adhanom Ghebreyesus, de directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie, een raming van de apenpokkenpandemie. Inmiddels meldden zich al 35.000 mensen uit 92 landen en gebieden als slachtoffer. Afgelopen week alleen kwamen er 7.500 gevallen bij, een vijfde meer dan de week daarvoor. Tot nu eiste het virus 12 dodelijke slachtoffers wereldwijd.
Hotspot VK
Maandag trok ook het Verenigd Koninkrijk, een hotspot in de Europese apenpokkenverspreiding, aan de alarmbel over tijdelijke tekorten. 50.000 vaccins werden intussen verdeeld over de Britse ziekenhuizen. De overheid wacht nagelbijtend op de levering van nog eens 100.000 dosissen eind september.
Dat het land met harde hand tegen de apenpokken optreedt, werpt vruchten af. Op dit moment raken dagelijks 29 Britten besmet tegenover 52 in juni.
Meest gelezen
- 1 ETS2, het woord dat uw gasfactuur honderden euro's duurder kan maken
- 2 Na de versoepelde renovatieplicht: ‘Je kan meer voordeel doen door nu een energieverslindend huis te kopen’
- 3 Belgische stroomproductie op laagste peil in zes jaar
- 4 Mandaat vicegouverneur Steven Vanackere bij Nationale Bank afgelopen door politieke impasse
- 5 Tesla ziet verkoop voor het eerst in zijn bestaan dalen