Advertentie

Weer wanpraktijken bij vleesbedrijf in Tielt

Volgens Animal Rights worden 'onbruikbare kuikens' in de broeierij in Tielt onder meer verdronken of de nek gebroken.

In een pluimveehouderij in het Belgische Tielt worden ongeschikte kuikens gedood door ze te verdrinken of hun nek te breken. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) stuurde de inspectie langs.

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights liet een undercovermedewerker er beelden maken. Te kleine kuikens of dieren met afwijkingen worden afgemaakt of in een krat aan hun lot overgelaten, blijkt daaruit.

'Weerzinwekkende praktijken', reageert de Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts. 'Het gooien met dieren, kuikens systematisch de nek breken of verdrinken, is onduldbaar', aldus Weyts.

Advertentie

Hij stuurde woensdagnamiddag zijn inspectiedienst langs, maar die kon nog niet veel conclusies trekken. Dat komt omdat er een uitbraak is van vogelgriep in Oostkamp, waardoor er quasi geen vraag is op de markt en dus weinig activiteit in de broeierij, maar ook omdat de kippen op donderdag vertrekken naar de verschillende afnemers.

Het bedrijf, Broeierij Van de Vyvere, ontkent volgens Weyts formeel dat er kuikens systematisch verdronken worden of de nek wordt gebroken.

Er volgen nog inspecties, aldus Weyts. Hij wijst er daarnaast op dat vanaf dit jaar onaangekondigde inspecties zullen plaatsvinden in de pluimveeslachthuizen dankzij een verdubbeling van de capaciteit van de inspectiedienst dierenwelzijn.

Animal Rights verspreidde eerder dit jaar al schokkende beelden over de praktijken in een varkensslachthuis, ook in Tielt. Dat moest tijdelijk zijn deuren sluiten. De organisatie roept de Vlaamse overheid in een petitie op te stoppen met het promoten van vlees- en zuivelproducten.

Advertentie
Shoppers op Fifth Avenue in New York. De Amerikaanse tarieven maken in de eerste plaats het leven duurder voor gezinnen in de VS, zeggen economen.
Internationaal
analyse
De Trump-tarieven zullen de Amerikaanse gezinnen snel zo'n 2 procent aan koopkracht kosten. 'Maar denk toch maar niet te snel dat de VS hier een economische owngoal maken.'

In het nieuws

Alle artikels meer
Thuisladen is minder populair dan gedacht.
Kwart werknemers laadt elektrische bedrijfswagen amper tot nooit thuis op
Een op de vier werknemers met een elektrische bedrijfswagen gebruikt zijn thuislaadstation amper tot nooit. Dat blijkt uit een analyse van de laadpalenbeheerder MobilityPlus. Bestuurders vrezen de financiële impact van thuisladen op hun energiefactuur.
Gesponsorde inhoud