Investeerder Bain Capital koopt meerderheid uitzendreus House of HR
De private-equityreus Bain Capital wordt de nieuwe hoofdaandeelhouder (55%) van de uitzendgroep House of HR. Volgens onze informatie zou de deal het West-Vlaamse bedrijf (schulden incluis) waarderen tussen 2,8 en 2,9 miljard euro.
Het is snel gegaan. Minder dan een dag nadat De Tijd berichtte over de miljardendeal die op til was rond House of HR, staan de handtekeningen nu ook onder het contract.
Zoals verwacht wordt de investeringsreus Bain Capital de nieuwe hoofdaandeelhouder (55%). De bestaande aandeelhouders - het Franse investeringsfonds Naxicap, medeoprichtster Conny Vandendriessche en het management - herinvesteren in de nieuwe constructie.
Naxicap en Vandendriessche zullen volgens onze informatie na de afronding van de transactie samen zo'n 30 procent van de uitzendgroep in handen hebben, waarvan Naxicap het grootste deel zal bezitten. De participatie van het management zal ongeveer 12 procent bedragen. De rest zit bij andere kleine aandeelhouders.
Er wordt geen prijskaartje meegedeeld, maar volgens onze informatie waardeert de deal House of HR (schulden inbegrepen) tussen 2,8 en 2,9 miljard euro. Het is daarmee de grootste met schulden gefinancierde overname (buy-out) door een private-equityfonds in ons land.
In een persmededeling toont Vandendriessche zich tevreden met de komst van de nieuwe hoofdaandeelhouder, die 'net zoals Naxicap tien jaar geleden echt het ondernemende en mensgerichte DNA van het bedrijf begrijpt', klinkt het. 'Het was een droom die uitkomt om House of HR te zien groeien van één Accent Jobs-kantoor in Roeselare tot een internationale groep. Dat is ook de reden waarom ik minderheidsaandeelhouder en bestuurslid wil blijven, zodat ik mijn steun kan blijven tonen voor alle 'Happy Rebels' die voor House of HR werken', zegt ze.
Bain Capital begrijpt, net zoals Naxicap tien jaar geleden, echt het ondernemende en mensgerichte DNA van het bedrijf.
Bain Capital is een van de grootste private-equitygroepen ter wereld. Het beheert 160 miljard dollar (149 miljard euro) aan activa. Het is al eigenaar van de Britse hr-dienstengroep Zellis, die in dezelfde sector actief is als House of HR. De investeringsreus had tot nu toe geen Belgische bedrijven in portefeuille.
Nummer negen
House of HR is de grootste Belgische hr-speler en het nummer negen in Europa. De groep ontstond een kwarteeuw geleden uit het West-Vlaamse Accent Interim, dat werd opgericht door Vandendriessche en wijlen Philip Cracco. Het bedrijf uit Roeselare groeide uit tot een Europese speler. Die expansie verliep deels op eigen kracht, maar vooral via overnames in België, Frankrijk, Nederland en Duitsland.
Het is de bedoeling om dat groeipad voort te zetten, stelt CEO Rika Coppens in het persbericht. 'Het is gebaseerd op een sterke organische groei en op gerichte en gespecialiseerde fusies en overnames in bestaande markten, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Scandinavië, dit alles ondersteund door voortdurende aandacht voor digitalisering', zegt Coppens.
De groep was vorig jaar goed voor een omzet van 2,2 miljard euro en een brutobedrijfswinst (ebitda) van 263 miljoen euro. Intussen is zowel de omzet als de brutobedrijfswinst verder gestegen, want begin dit jaar sloeg House of HR een dubbelslag met de overnames van het Duitse Solcom en het Nederlandse TMI. Het legde ook de hand op het Limburgse opleidingscentrum Atrium.
Met de verkoop passeren de aandeelhouders van House of HR eigenlijk al voor de tweede keer aan de kassa, want de uitzendreus keerde na de mislukte deal van 2019 een kwart miljard euro uit aan zijn aandeelhouders.
Meest gelezen
- 1 Hoe Donald Trump in enkele uren zelf zijn 'cool' verloor
- 2 Nasdaq sluit 4 procent lager na volatiele sessie
- 3 Beursexit fruit- en groentereus Greenyard in de maak
- 4 Magnette tackelt De Wever: 'Het moment om aan de goede kant te staan van de geschiedenis'
- 5 Waarom Trump de bocht nam: China en beleggers legden bom onder 'wereldwijd baken van stabiliteit'